Vind jij het ook zo lastig om de juiste kruiden te combineren? Dan heb ik hier een handige lijst gemaakt van welke kruiden, bij welk eten horen!

Voor alle kruidenmengsels is het belangrijk dat wanneer je ervan over hebt, het in een goed afgesloten bakje/potje bewaard.

 

Chinees Vijf Kruidenpoeder

· 2 tl zwarte peper korrels, geroosterd

· 8 steranijs geroosterd en gemalen

· ½ tl kruidnagels gemalen

· 3tl kaneel gemalen

· 3 tl venkelzaad gemalen

Maak alles nog fijner in een vijzel en meng goed door elkaar.

 

********************************

Marokkaanse Ras el hanout

· 1.25 tl zwarte peper korrels

· 1 tl gemberpoeder

· 1 tl komijnzaad

· 1 tl korianderzaad

· 1 tl gemalen kaneel

· 0.25 tl geraspte nootmuskaat

· 0.25 tl kardemomzaad

· 0.25 tl paprikapoeder

· 0.25 tl gemalen kurkuma

· 0.25 tl zout

· 0.25 tl gemalen piment

· 4 kruidnagels

Maak alles fijn in een vijzel en meng goed door elkaar.

 

*********************************

Arabische Baharat basiskruiden

· 4 tl paprikapoeder

· 3 tl gemalen zwarte peper

· 1 tl kaneelpoeder

· 3 tl koriander

· 2 tl komijn

· 1 tl gemalen kruidnagel

· 1 theelepel kardemom

· 2 tl gemalen gember

Alles weer in de vijzel goed fijnmaken en mengen en klaar.

 

*********************************

Nasikruiden

• 0,5 tl Cayennepeper

• 2 tl Gemberpoeder,

• 2 tl Korianderkorrels,

2 tl fijngemalen* of korianderpoeder (katoembar)

• 2 tl Komijnzaad, 2 tl fijngemalen* of komijnpoeder (djinten).

• 1 tl Kurkuma (geelwortel),

• 2 tl Knoflookpoeder,

• 2 tl Laos (galanga),

Alles weer in de vijzel, goed fijnmaken en mengen en klaar.

 

*********************************

Bamikruiden

· 2 tl knoflookpoeder

· 2 tl korianderpoeder

· 2 tl gemberpoeder

· 2 tl komijnpoeder

· 2 tl kurkuma

· ½ tl chilipoeder

· ½ tl zout

· ½ tl peper

· 1 tl kerrie

Meng alle kruiden door elkaar en klaar is je mix.

 

*********************************

Italiaanse kruiden voor pasta

· 2 tl gedroogde basilicum

· 2 tl gedroogde oregano

· 1 tl gedroogde marjolein

· 1 tl gedroogde tijm

· ½ tl gedroogde rozemarijn

· 1 tl knoflookpoeder

· ½ theelepel zout

· Wat rode peper naar smaak toevoegen

Neem een vijzel en vul deze met alle kruiden. Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn.

 

*********************************

Cajun kruiden

Er zijn vele soorten, deze is een eenvoudige:

· 2 theelepels zout

· 2 1/2 theelepel paprikapoeder

· 2 theelepels knoflookpoeder

· 1 theelepel oregano (gedroogd)

· 1 theelepel cayennepeper

· 1 theelepel zwarte peper

· 1 theelepel uienpoeder

· 1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)

Alles mengen en klaar is je cajun.

 

*********************************

Garam Massala

· 1 eetlepel komijnpoeder

· 1 eetlepel korianderpoeder

· 2 theelepels zwarte peper

· 2 theelepels kardemompoeder

· 1 theelepel kaneelpoeder

· 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

 

*********************************

Taco kruiden

· 2 theelepels uiensnippers -gedroogd

· 1 theelepel cayennepeper

· 1/2 theelepel paprikapoeder

· 1/4 theelepel oreganopoeder ( = 1 theelepel gedroogde oregano)

· 1 theelepel zout

· 1 theelepel maïzena

· 1/4 theelepel knoflookpoeder

· 1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)

 

*********************************

Shoarma kruiden

· 1 theelepel knoflookpoeder

· 1 theelepel gemalen koriander

· ½ theelepel kurkuma, geelwortel

· ½ theelepel gemalen kruidnagel

· 1 theelepel paprikapoeder

· 1 theelepel komijn

· 1 theelepel gemalen zwarte peper

· ½ theelepel kaneel

· 1 theelepel gemalen gember

· ½ theelepel cayennepeper

· ½ theelepel zeezout

Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.

Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn.

 

**********************************

Mexicaanse kruiden mix

Gebruik ongeveer 1 theelepel van de kruidenmix voor 100 gram vlees.

Benodigdheden:

  • 4 tl paprikapoeder
  • halve tot 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijn
  • halve tl zout
  • snufje zwarte peper

Even mengen en klaar is je mix.

**********************************

Marinade voor vlees/vis

· 100 ml ketchup

· 100 gr appelstroop

· 2 el bruine basterdsuiker

· ½ citroen (het sap)

· 1 teentje knoflook (geplet)

· 1 tl kaneelpoeder

· Snufje zout en snufje peper

Lekker met spareribs en karbonades

 

- Sinaasappelrub

· 2 el olijfolie

· 1 sinaasappel (alle rasp van de hele schil)

· ½ bos koriander (fijngehakt)

· Snufje zout

· Snufje zwarte peper uit de molen

Lekker met vis en alle soorten vlees

 

- Gember en soja

· Paar CM gemberwortel (geraspt)

· 2 teentjes knoflook (geperst)

· 2 el olijfolie

· 2 el Japanse sojasaus

Lekker met vis en alle soorten vlees

**********************************

 

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Google+

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

Mijn missie is om de 40+ vrouw meer kwaliteit van leven en

gezondheid te laten ervaren. Door een op jou toegespitst

voedingsadvies en leefstijl interventies die helemaal bij

jou en je leefstijl passen. 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl