week 1

It giet oan, de strijd begint!

 

Daar gaan we dan..... 

 

STAP 1: CREËER EEN SUIKERVRIJE OMGEVING

Door een suikervrije leefomgeving te creëren, kom je niet snel in de verleiding om suiker te eten. Zorg voor een leefomgeving zonder suiker door zoveel mogelijk suikerrijke producten uit het huis te halen.

Vermijd: snoep, koekjes, chips, chocolade, frisdrank, vruchtensap, sauzen, kant-en-klare maaltijden en vrijwel alle verpakte producten en tussendoortjes uit de supermarkt.

Daarnaast vermijd je ook de enkelvoudige koolhydraten: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, pizza en fast food in het algemeen.

 

HOE HERKEN JE GERAFFINEERDE SUIKERS

Geraffineerde suikers hebben veel verschillende schuilnamen. Laat je niet op het verkeerde been zetten door bewerkte producten te kopen die zijn gezoet met ‘natuurlijke suikers’ of zoetstoffen.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product. Staat er een vorm van suiker bij de ingrediënten, dan is het altijd een geraffineerde suiker. Klik hieronder voor een volledige lijst van geraffineerde suikers. 

 

Dus, zeg me na: Oké, ik voel me nu belabberd maar ik ga door!

 

Zit je er echt even doorheen, neem dan een stuk fruit. Zoek fruit met de minste suiker. Kijk hier welke producten een lage glycemische hebben. Deze geven een lagere piek in je bloed, hier voel je, je al snel een stuk beter mee. En dan hier idee over hoe je zo'n dag samenstelt: dagmenu want, je moet ergens beginnen.

 

Op naar minder koolhydraten en zetmeelhoudende producten (let op: ‘Met minder, bedoel ik niet geen koolhydraten’, want zelfs zuivel, fruit, noten en groenten bevatten koolhydraten. Ik doel op de productgroep koolhydraten, zoals witte rijst, witte pasta, te ver door gemaalde granen). Let op fruit en zuivel. Niet omdat daar letterlijk suiker in zit, maar de suikers van fruit en zuivel woorden ten dele omgezet in suiker.

Eet wel heel veel groenten, wat gevogelte (kip, kalkoen) een beetje vlees en alles uit de zee (garnalen, vis, rivierkreeftjes).

 

Tip: Het is belangrijk dat je één ding tegelijk doet. Probeer niet af te kicken van suiker én perfect te eten én af te vallen in een week.

Wat we nu gaan doen is afkicken van suiker. Punt. Dat houdt het simpel en overzichtelijk, en zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt op succes.

 

Maak een duidelijke afspraak met jezelf: ”Ik eet de komende week geen suiker.” Maak je niet te druk om andere zaken. Na deze periode van afkicken, kun je verder gaan met het optimaliseren van je eetpatroon. 

 

 

Weetje

In theezakjes is soms wat suiker toegevoegd. Dit is niet om het zoeter te laten smaken maar de suiker is de drager waardoor het aroma behouden blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij twee smaken Lipton thee. Het is zo weinig dat het de smaak niet beïnvloedt. In Lipton Green Tea Sencha zit 0,15g per kopje, in Lipton Yellow Label zit 0,012g koolhydraat per kopje thee. Ter vergelijking: voor 1 gram suiker moet je 83 kopjes Lipton Yellow Label thee drinken.

In kcal betekent dit dat je 20 kopjes Yellow Label thee moet drinken om 1 kcal binnen te krijgen.

 

Kortom: als je verstandig met suiker om wil gaan is het zonde van je tijd bezig te zijn met suiker in je theezakje. Het is wel aan te raden zelf geen suiker aan je thee toe te voegen. Als je dat nu wel doet, probeer dat dan langzaam af te bouwen. Als je het (weer) gewend bent mis je die suiker in je thee niet. Probeer het ook niet toe te voegen aan je koffie. 


Welke namen zijn er allemaal voor suiker:


week 2

Wanneer de trek blijft aanhouden

 

Tegen de tijd dat je tweede week begint, zijn je hersenen al meer gewend en heb je waarschijnlijk veel van je energie terug. Je lichaam, is echter nog bezig zich af te vragen waar de suiker blijft. 

 

In week twee, ben je al voorbij de ontwenningsverschijnselen, maar je lichaam mist nog de suiker. Dit kan best nog even duren. Eet meer vezels, eiwitten en gezonde vezels, bij elke maaltijd. Dus ook bij ontbijt, je groenten en bij je lunch een heerlijke salade. Kies alt tussendoortje voor een schaaltje tuinbonen met peper en zout en een theelepeltje mayo. Je blijft langer verzadigd en hebt minder snel trek.

 

Je kan ook eens aan smoothies denken, dan heb je een hele bom vitamine en vulling ineen. Kijk eens op de site van PuurGezond voor leuke recepten. 

 

Toch zin in zoet, maar dus zonder suiker, hoe doe je dat, waar vind je dat. Ik heb geen complete lijst, maar de lijst groeit nog steeds. Neem hier eens een kijkje en ik hoop dat je hier vind wat je zoekt. Er staan ook tips voor andere sites vermeld.

 

Geen koolhydraten, wel weer groenten met veel zetmeel zoals pompoen en courgette. Kleine hoeveelheden zuivel (100-150 gram per dag) en kleine porties fruit (maar geen banaan en druiven, omdat daar weer relatief veel suiker in zit). Nog steeds heel veel groenten, gevogelte (kip, kalkoen) en alles uit de zee.

 

STAP 2: EET NATUURLIJKE VOEDING

In stap 1 heb je geleerd welke producten, geraffineerde suikers we vanaf nu gaan vermijden. In deze stap leer je welke gezonde, suikervrije alternatieven er zijn.

De onderstaande voeding bevat natuurlijke suikers en zijn rijk aan vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam in optimale vorm kan presteren.

Een gezond dagmenu bestaat uit de drie macronutriënten:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten

Gezonde koolhydraten vind je in:groente, fruit, haver, peulvruchten, boekweit, quinoa, bruine rijst of zilvervliesrijst.

Gezonde vetten vind je in: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven.

Gezonde eiwitten vind je in: vlees (vooral wild en gevogelte), wild gevangen en vette vis, zuivel (vooral rauwe, ongepasteuriseerde zuivel), noten, zaden, peulvruchten en eieren.

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zijn onderstaande regels de juiste verhoudingen voor een gebalanceerde maaltijd.

 • Koolhydraten: 40%
 • Eiwitten: 30%
 • Vetten: 30%

Tip: Beweeg, ontwikkel voor jezelf een andere manier om toch dat lekkere gevoel te krijgen. Dat gevoel van trots op jezelf, op je lichaam. Dit is mogelijk door flink te gaan sporten, je lichaam maakt dan endorfine aan waardoor je je heel lekker voelt. Ik weet dat sporten in eerste instantie zwaar is, dus ook hier moet je echt doorzetten en minstens drie weken regelmatig sporten om in de flow te komen.

Ook wat dat betreft is dit een superstap, je begint direct je lichaam weer te activeren en dat stimuleert je vetverbranding en geeft energie.  

 

Weetje:

Wat zijn vrije suikers?*

In veel producten die je eet zitten ‘toegevoegde suikers’. Dit zijn suikers die door de industrie, een kok of jou zelf worden toegevoegd aan het voedsel. ‘Vrije suikers’ zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Let op: Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder! Juist onze vrije suikerinname kan ongemerkt flink oplopen.

De Wereldgezondheidsorganisatie doet de aanbeveling om per dag niet meer dan 12,5-15 suikerklontjes aan vrije suikers binnen te krijgen met je voeding, om tandbederf en overgewicht te voorkomen.

 

Top 9 

Wij hebben de 9 producten voor je op een rij gezet die het meest bijdragen aan de inname van vrije suikers. Als je hier nou een beetje op let lukt het vast om minder suiker binnen te krijgen!

 

1. Frisdranken

Een glas cola van 250 ml = 6,5 suikerklontjes. 

Je kunt dus beter een kan water maken met wat fruit en/of munt er in, lekker koud zetten in de koelkast en drinken maar!

 

2. Vruchtensappen

Een glas appelsap van 250 ml = 6,5 suikerklontjes. 

Ook hier geldt dat water drinken gezonder is. Of eet het fruit uit de hand, dat is ook lekker sappig en dan krijg je alle vitaminen (meeste zitten vaak in de schil) en vezels tenminste binnen.

 

3. Zoet broodbeleg 

15 g honing op brood = 3 suikerklontjes, 

15 g jam op brood = 2 suikerklontjes

15 g hagelslag op brood = 2,5 suikerklontjes. 

Neem in plaats van zoet beleg eens plakjes fruit op brood, humus of plakjes tomaat of komkommer, met een klein beetje zout en peper. Of varieer met een eitje.

 

4. IJsjes

Een waterijsje (Raket) = ruim 2 suikerklontjes. 

Een roomijsje (Cornetto) = ruim 3 suikerklontjes. 

Je kunt zelf met speciale vormpjes een voorraad waterijsjes maken waar alleen (gepureerd) fruit in zit, suiker is niet nodig want het fruit is al zoet genoeg.

 

5. Sauzen

Een portie (150 ml) pastasaus = ruim 3 suikerklontjes.

een portie (150 ml) satésaus = 7 suikerklontjes. 

In plaats van kant-en-klare sauzen kun je met een staafmixer of blender vaak zelf een heerlijke saus maken. Misschien gebruik je dan een snufje suiker om de saus op smaak te brengen maar niet zoveel als in kant en klare saus. Of kies de varianten ketchup en pastasaus zonder suiker van Your Organic Nature, verkrijgbaar bij Ekoplaza.

 

6. Toetjes

Een danoontje van 80 g = 2 suikerklontjes

100 gram aardbeien yoghurt = 3 suikerklontjes. 

Neem in plaats hiervan naturel yoghurt met vers fruit.

 

7. Taart en gebak 

Een punt slagroomtaart van 125 gram = 7,5 suikerklontjes

Een Tompouce = 7,5 suikerklontjes

Een punt appeltaart = 7 suikerklontjes. 

Als je zondigt doe het dan goed, een taart zonder toegevoegde suiker bevat vaak wel andere dikmakers. Eet alleen taart op speciale momenten en neem een klein stukje.

 

8. Chocola

Een reep van 100 gram = 12,5 suikerklontjes. 

Chocola eten is snel een gewoonte, elke avond even snoepen. Herkenbaar? Beperk het tot af en toe een klein stukje, want een hele reep bevat eigenlijk al de hoeveelheid suiker die je totaal per dag binnen mag krijgen

 

9. Cake en koek

Een plak cake = 2 klontjes suiker

Een stroopwafel = bijna 3 suikerklontjes

 

Maak als je trek krijgt een cracker klaar met kaas of kipfilet. Heb je echt trek hebt in iets zoets? Neem dan een stuk fruit. 

*Bron:diabetesfonds

 

 

 


week 3

Suiker detox super

 

Je bent al weer halverwege, dat betekent dat je de grootste suikerbommen hebt gedumpt. misschien ben je op ongezoete amandelmelk overgestapt of op lekkere volle Griekse yoghurt, dit in plaats van gesuikerde vruchtenyoghurt. 

 

Het zal nu duidelijk worden dat je lichaam steeds meer gewend raakt, om zonder suiker te functioneren. Dit is waar je het voor deed.

 

Voel je stoer en sterk!

 

Nu ga je minder trek krijgen en ga je afvallen. Je zal je energieker gaan voelen en sterker in je schoenen gaan staan. Er wordt nu minder suiker in vet opgeslagen en wordt vet ook als brandstof voor je lichaam gebruikt. Dus komt uiteindelijk gewichtverlies in zicht. Bereid je voor om beloond voor uw inspanningen. 

Ook zullen je smaakpapillen je versteld doen staan. Van alles krijgt veel meer smaak en komt er nu iets zoets op je pad, is het veeeeeel makkelijker af te slaan! Je smaakpapillen zijn hypergevoelig!

 

Maarrr stop met het eten van suiker!

Sorry, ik kan het niet mooier maken dan het is. Als je er vanaf wilt, stop dan met het eten van suiker.

Voor de rest van je leven? Kan, hoeft niet. Het punt is niet dat je nooit meer suiker zal eten. Het punt is dat je je verslaving doorbreekt. Als jij niet verslaafd bent, en je eet een keer een stukje taart, dan is er niets aan de hand. Als je wel verslaafd bent, dan zorgt dit stukje taart voor trek in nóg meer stukjes taart.

Je moet afkicken om er vanaf te komen. En dat doe je door geen suiker meer te eten. Niet in de vorm van zoetigheid, niet in vorm van kant-en-klaar maaltijden. GEWOON GEEN SUIKER. PUNT.

 

Stap 3: 
KIES VOOR GEZONDE SNACKS

De kans is groot dat je in de eerste week trek hebt in iets zoets. Dit kun je oplossen door gezonde tussendoortjes zonder suiker binnen handbereik te hebben.

Om te voorkomen dat je naar suikerrijke tussendoortjes uit de supermarkt grijpt, adviseer ik je om altijd gezonde snacks zonder suiker in huis te hebben.

 

Hier een lekker recept voor een simpel bananenbrood zonder geraffineerde suiker en kun je als tussendoortje nemen.

Andere gezonde snackopties zijn:

 • Handje rauwe, ongezouten noten
 • Snackgroentes (wortel, bleekselderij, radijsjes, etc.) met hummus
 • Olijven (op waterbasis)
 • Een stuk fruit
 • Stukje pure chocolade (minimaal 75% cacao)
 • Avocado
 • Rijstwafel met beleg
 • Gekookt eitje

 

Kijk nog eens goed in je kasten en gooi alles weg wat geraffineerde suiker bevat. Koekjes, snoep, hagelslag en jam. Ook kant-en-klaarmaaltijden kunnen in de vuilnisbak. Gooi ze met veel ritueel vertoon weg en neem je voor deze spullen niet meer te kopen.

en sla voldoende gezonde producten in, ook als tussendoortjes. Denk dan aan rauwe noten, een gekookt ei en rauwe groente met amandelpasta. 

 

Tip:

In suikervrije trainingen wordt nog al eens gewaarschuwd voor het suiker dat in tomatenketchup en mayonaise zit. Maar als je opzoekt hoeveel dat is, valt dat reuze mee. Als je minder suiker wil eten helpt het meer om je op de grootste suikerbronnen te richten en dat zijn o.a. frisdrank, vruchtensap, gesuikerde ontbijtgranen, koek en snoep (ook zogenaamd gezonde repen) te laten staan. 

 • Een eetlepel tomatenketchup is 15 gram en bevat 13 kilocalorieën, het bevat 3 gram koolhydraten waarvan suikers 2,5 gram. 2,5 gram suiker is 0,6 suikerklontjes. 
 • Een eetlepel mayonaise is 20 gram en bevat 134 kilocalorieën, het bevat 0,8 gram koolhydraten waarvan suikers 0,7 gram. 0,7 gram suiker is 0,1 suikerklontje.

Weetje:

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben in een wetenschappelijke studie bij mensen geen ondersteuning gevonden voor de publieke opinie dat vooral suiker verslavend is en ons dik maakt. Daarbij toonden zij aan dat voedselafhankelijkheid bij gecombineerde hoogcalorische voeding het sterkst bijdraagt aan overgewicht, en niet zozeer het product suiker. 

https://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=190487


Extraatje:

Ik heb een overzicht gemaakt van een aantal soorten muesli. Aan de meeste producten is suiker of een vervangende suiker toegevoegd. Omdat het er zoveel zijn geef ik de getallen per 100 gram. De gegevens zijn in deze volgorde: kilocalorieën, koolhydraten, waarvan suikers en vezels. Het is alleen puur het product, er is geen zuivel of (gedroogd) fruit bij berekend. Een portie is 45 gram. Als je de cijfers per portie wil weten kun je mijn cijfers vermenigvuldigen met 0,45. Als je het wil berekenen in suikerklontjes deel je dit getal door 4.

Ook havermout zonder toegevoegd suiker bevat van nature wat suiker (1,1 gram per 100 gram) maar dat is weinig. Het grootste deel van de muesli`s bevatten dus toegevoegde suikers en kun je vermijden door ‘gewone’ havermout te eten. 

De lijst is erg lang geworden. Er zullen er vast nog verschillende niet in staan, maar nu je ziet waar ik naar kijk kun je die lijst als je zou willen zelf aanvullen en afmaken.

 • AH biologische muesli (-), 350 kcal/61g/1g/9,5 g
 • AH muesli granen-pitten (gerstemout(extract), 375 kcal/56g/2,5g/5,5g
 • AH muesli 4-granen (suiker, gerstemout), 370kcal/65g/3g/8,5g
 • AH vezelrijk lokkenmix (suiker, gerstemout), 360 kcal/68g/3g/9g
 • Leev bio geroosterde speltmuesli (suiker), 370 kcal/61,4g/5,4g/9,1g
 • AH basic Muesli (-), 345 kcal/61g/7,5g/9,5g
 • Ah muesli blauwe bes-framboos (glucosestroop, gerstemout, fructose), 365 kcal/59g/7,5g/9g
 • AH biologisch muesli bessen-pitten (rietsuiker), 57g/9g/10g
 • Zonnatura biologische muesli noten & zaden (-), 387 kcal/53g/10,8g/10,5g
 • AH spelt muesli (suiker), 385 kcal/57g/11g/9g
 • Zonnatura roasties muesli cashew vanille (agavesiroop, rijststroop), 406 kcal/59,2g/11,4g/8,1g
 • Eat natural ontbijtganen noten-zaden (suiker), 438 kcal/38.9g/12,9g/7,9g
 • AH biologisch muesli meergranen-pitten (-), 56g/13g/9,5g
 • Dorst cereal honey granola (honing), 484 kcal/51,2g/13,1g/5,6g
 • Zonnatura biologische muesli rijkgevuld (rietsuiker), 363 kcal/59.6g/13,9g/9,4g
 • AH biologische muesli (rietsuiker, honing), 388 kcal/57g/14g/8,5g
 • AH muesli appel-kaneel (suiker), 350 kcal/64g/14g/8,5g
 • Zonnatura roasties geroosterde muesli appel & kaneel (rijststroop), 398 kcal/60,9g/14,4g/8,9 g
 • AH liefde & passiemuesli noten (-), 415 kcal/42g/15g/8g
 • AH muesli blauw fruit (gerstemout), 385 kcal/54g/16g/9,5g
 • Zonnatura muesli rood fruit (-), 357 kcal/59,2g/16,3g/9,3g
 • Leevgeroosterde oergranengranola-spelt (rietsuiker, tarwestroop), 428 kcal/59g/17g/5,6g
 • Kellogg's Special K crunchy muesli chocolade (suiker), 399 kcal/65g/17g/11g
 • Kellogg's Special K crunchy muesli cranberry (suiker), 387 kcal/65g/17g/10g
 • Jordans muesli de luxe (-), 351 kcal/58,7g/18,2g/8,4g
 • Eat natural ontbijtgranen amandel-abrikozen (suiker, honing), 427 kcal/51,6g/18,2g/8,2g
 • Leev geroosterde oergranen fruit-noot (-), 387 kcal/57,4g/19,6g/9,2g
 • AH muesli fruit & noten (suiker, honing), 375 kcal/54g/20g/9,0g
 • AH biologisch muesli fruit (rietsuiker, honing), 370kcal/61g/20g/9,5g
 • AH muesli rood fruit (suiker, glucosestroop, fructose, gerstemout), 365 kcal/57g/21g/9,5g
 • Eat natural ontbijtgranen paranoten (honing), 413 kcal/56,3g/21,4g/6,8g
 • Dorset cereals berry granola (invertsuikerstroop),468 kcal/56g/22g/6,6g
 • Dorset cereals really nutty muesli (gerstemoutextract), 362 kcal/61,1 g/22,3g/6,3g
 • Dorset cereals fruits nuts & seeds muesli (gerstemoutextract), 379 kcal/58,4g/24,3g/6,1g
 • AH fruitmuesli, suiker, gerstemoutextract), 345 kcal/61g/26g/9,5g
 • AH muesli vezelrijk (gerstemout, suiker), 365 kcal/59g/26g/8,5g
 • Dorset cereals tasty toasted spelt, barley & oats (suiker, gerstemoutextract), 371 kcal/57,9g/26,2g/7,4g
 • Dorset cereals super high fibre muesi (gerstemoutextract), 357 kcal/60,1g/27,5g/8,4g
 • Dorset cereals simply fruity muesli (suiker, gerstmoutextract), 334 kcal/66,4g/29g/7,7g
 • Dorset cereals super cranberry, cherry & almond (gerstemoutextract, suiker), 365 kcal/62,9g/31,4g/7,1 g

En nog een paar all bran producten:

 • AH branflakes, (suiker, gerstemout), 365 kcal/66/21/15
 • Kellogs All bran flakes, (suiker, glucosestroop), 359 kcal/59/14/15
 • Crownfields all bran flakes, (suiker, honing)367/67.8/13.2/16.1

Conclusie: je kunt het beste kiezen voor een ontbijtproduct met zo weinig mogelijk  toegevoegde suikers (een na laatste getal in rijtje). Verder geld, hoe meer vezels hoe beter.


week 4

Het spelen van een mentaal spel

 

Na een maand, is de zwaarte meer mentaal dan fysiek. Het is een psychologische week naar die laatste. Terwijl je hoofd misschien nog steeds problemen heeft met suiker, zal het zeker minder zijn dan de voorgaande weken.”

Nu komt het punt, dat het denken aan suiker groter wordt. Het is niet het lichaam, maar het denken aan suiker wat lastiger wordt.

Let op de suikers in salade dressings, vruchtensappen en kant en klare havermout (vaak veel suiker). Kies voor fruit met een lage glycemische index en kies zoveel mogelijk voor zero toegevoegde suikers in je maaltijden.

 

Er komen steeds meer langzame koolhydraten uit relatief koolhydraatarme bronnen bij: quinoa, boekweit, havermout. Deze veroorzaken geen suikerpiek in je bloed omdat ze zo langzaam worden afgebroken door je lichaam dat er constant energie vrijkomt. Nog steeds kleine beetjes zuivel en fruit. Wederom heel veel groenten, gevogelte (kip, kalkoen) en alles uit de zee.

 

 

Tip: Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen. Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker aanricht in je lichaam. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en je bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die bergen suiker…

Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt…. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe en dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten?

 

Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?   

 

 

 

De laatste loodjes

Je zult merken dat je relatie met suiker nu veel gezonder is dan het was toen je begon. Suiker is nu meer een genotproduct dan een dwingende factor. Je beseft dat je geen suiker meer nodig hebt. Je begrijpt ook meer de valkuilen van suiker in je lichaam. Je hebt meer energie, je valt wat af, en je komt erachter dat je best heel af en toe wat suiker kan en mag gebruiken. Heb je veel geleerd deze 4 weken?

 

Het is prima om wat suiker hier en daar te gebruiken in de toekomst. Maar zie het als een traktatie, in plaats van een onmisbaar voedingsmiddel.

 

Extra tip:

Te veel en te vaak op een dag suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van tandproblemen en overgewicht. Mede daarom zijn (andere) zoetstoffen ontwikkeld. Zoetstoffen worden door fabrikanten aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze zoeter te maken, zonder suiker toe te voegen. Ze hebben wel de zoete smaak, maar bevatten geen of veel minder calorieën. Alle zoetstoffen hebben een E-nummer. Dat betekent dat ze goedgekeurd zijn. Er bestaat geen verschil tussen goede en slechte e-nummers. Of een e-nummer uit een plant komt of uit de fabriek maakt voor de opname in je lichaam niet uit. Dat aspartaam gevaarlijk zou zijn, is gebaseerd op ondeugdelijk onderzoek. Consumenten denken dat stevia gezonder is dan aspartaam, omdat ze denken dat het afkomstig is van een plant maar dat is niet zo. De plant is niet toegestaan in voeding. Wel is toegestaan een zeer bewerkt extract van de plant, genoemd steviolglycosiden en bekend als E960. De maximale aanvaardbare hoeveelheid van aspartaam is tien keer zo hoog als van stevia. Stevia is in potentie minder onschuldig dan aspartaam maar in de praktijk valt dat wel mee. Ook Erythritol is geen bijzonder e-nummer al lees je dat regelmatig.

 

Extra tip: 

Websites met koolhydratentellers

 • www.koolhydratentabel.nl
 • www.koolhydraten.nl
 • www.koolhydraatkenner.nl

Apps voor mobiel koolhydraten tellen

 • Koolhydraatkenner voor iPhone/iPod/iPad te downloaden bij iTunes 
 • Koolhydraatkenner voor Android-telefoon

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

 

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl