EMMY'S FAVO 5 DIPSAUSJES!

Ik maak altijd graag een dipsaus bij bepaalde gerechten, maar dan natuurlijk wel een gezonde dip! Er is mijn gevraagd deze eens op papier te zetten, nu is dat wel lastig, want ik varieer er ter plekke lekker op los. Ik zou zeggen, doe dat vooral ook en kom er achter wat jouw favoriete dipsaus is!

 

1 De bekende gezonde knoflooksaus

Ik gebruik altijd de Griekse yoghurt 0% vol van smaak en lekker dik! Er gaan diverse kruiden in, maar de start is altijd…. knoflook*! Vers gesneden, of uit de molen. Dan gaan er nog diverse kruiden doorheen als: peterselie, bieslook, soms munt, soms Italiaanse kruiden, wat citroensap en niet te vergeten peper en zout. Wil je hem romiger, doe er een el halvanaise door. 

*Over de knoflook is nog wel wat te zeggen. Want ga je écht voor een volle knoflooksmaak, dan kun je gepofte knoflook gebruiken. Snijd de bovenkant van een bol knoflook, wikkel hem in aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven op 180 graden. De teentjes knoflook moeten zacht zijn, zodat je ze zo uit hun velletjes kunt knijpen.

Meng de zacht geworden knoflook in een blender met 2 el yoghurt en 2 el mayonaise. Als je hem iets dunner wilt, kun je ook nog een scheutje melk toevoegen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. 

 

2 Tatziki

Neem 250 ml Griekse yoghurt 0%. Schraap het waterige midden uit 1 komkommer en rasp de rest. Meng met de yoghurt en breng op smaak met 1 el citroensap, 0,5 el olijfolie, 1 tl dille en 1 fijngesneden teentje knoflook. Je kunt de knoflook ook vervangen door 0,5 tl knoflookpoeder.

 

3. Yoghurt-citroen dipsaus

Liefhebber van aioli? Deze gezonde dipsaus heeft een vergelijkbaar effect, maar is lichter en frisser. Meng 250 ml Griekse yoghurt 0% met 1 teentje knoflook en 1 tl citroensap in de blender. Voeg eventueel een lepeltje mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper.

 

4. Honing-mosterd dipsaus

Honing en mosterd vormen een klassieke combinatie. Door weer de Griekse yoghurt als basis te gebruiken, maak je er ook een prima dipsaus van! Meng 4 el yoghurt met 4 el mosterd en ongeveer 2 el honing (meer of minder naar smaak). Breng op smaak met een scheutje wittewijnazijn en eventueel wat paprikapoeder.

 

5. Guacemole

Mijn favoriet voor wraps, gezonde lunches en lekkere dip, die natuurlijk niet in dit lijstje kan ontbreken is guacemole. Meng in een blender het vruchtvlees van 3 avocado’s met 1 el limoensap, een sjalotje, 1 teentje knoflook en 2 el koriander. Eventueel kun je er ook een tomaat in kleine blokjes doorheen roeren. Breng op smaak met meer limoensap, cayennepeper en een snufje zout.

 

Zo, dit zijn mijn favorieten, wat zijn de jouwe??

 

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

 

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

Mijn visie: Het is mijn mening dat het voor iedereen mogelijk is, om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Door kleine stapjes te maken en goede coaching, help ik jou op weg naar een gezondere leefstijl. 

Met pure producten en oog voor het milieu en duurzaamheid.

En voor velen niet onbelangrijk, dat je nog gaat afvallen ook! 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl