EMMY'S KERSTMENU

Allereerst het simpele, gezonde kerstmenu... 

  • Artisjokken met honing-mosterddip
  • Bloemkoolpuree met knoflookolie
  • Varkenshaas met een korstje
  • Zoete aardappel met groenten uit de oven
  • Mango-fool met kardemom

ARTISJOKKEN DIP

  • 4 artisjokken
  • 2 citroen
  • Snuf zout
  • 3 eetlepels halvanaise
  • 2 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • Zet een bak met koud water klaar en giet hierbij het sap van een citroen. Snijd met een scherp mesje een derde van de bovenkant van de artisjok af en gooi de losse blaadjes weg.  
  • Pluk de buitenste blaadjes van de artisjok en knip de harde, puntige stukjes met een schaar af. Snijd ook een groot deel van de steel af (niet alles).
  • Leg je artisjokken wanneer je ze schoongemaakt hebt in de bak met citroenwater zodat ze niet verkleuren. Kook ze vervolgens in een laagje water (dat ze ongeveer half onderstaan) met een snuf zout in 30 minuten gaar.
  • Serveer met een dip van 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel mosterd en 1 theelepel honing. En dan plukken en dippen maar!

BLOEMKOOL PUREE

  • 1 grote bloemkool
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels fijngehakte verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie (net wat je lekker vindt)
  • Zoutvlokken
  • Verdeel de bloemkool in roosjes van gelijke grootte. Laat de bloemkool gaar koken in een pan met ruim kokend water. Ongeveer 10 minuten. Voel met een mesje of de bloemkool mooi zacht gaar is. 
  • Terwijl de bloemkool kookt, kun je de olie maken. Verwarm in een steelpannetje de olie met de knoflook en laat ongeveer vijf minuten zachtjes bakken. Haal de pan van het vuur en voeg de fijngehakte kruiden toe. 
  • Giet de bloemkool af en doe ‘m terug in de pan. Voeg wat van de kruidenolie toe. Maal de bloemkool fijn met een staafmixer, tot je een mooie, gladde puree overhoudt. Schep ‘m in een schaal en druppel de rest van de olie eroverheen. Maak af met wat zoutvlokken.

VARKENSHAAS MET EEN KORSTJE

  • 2 stuks varkenshaas a 350 gr
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 sjalotje
  • 5 eetlepels kaas
  • 3 eetlepels olijfolie
  • paar takjes verse peterselie
  • peper en zout
  • Hak het sjalotje, peterselie en knoflook heel fijn in een keukenmachine of met de hand. Voeg de olie, kaas, paneermeel en een snufje peper en zout toe. Roer het halve ei er door. Snijd de varkenshaas in tweeën en vouw het dunne gedeelte eventueel dubbel. 
  • Schep wat van het mengsel op de varkenshaas en druk goed aan. Verwarm de oven op 200 graden. Bak de varkenshaas in ca 14 minuten gaar en mooi krokant (dit is ook afhankelijk van de dikte). Lekker met wat aardappeltjes en groenten.

OVENGROENTEN

  • 1 kleine pompoen
  • 500 gr pastinaak
  • 500 gr zoete aardappel
  • 1 venkel
  • 50 gr geraspte kaas

Was de pompoen, snijd in grote stukken, ontdoe van pitten en draden en kook even in 10 min. voor. Laat de pompoen afkoelen, schil hem en snijd in kleine stukken. Maak de andere groenten schoon en snijd in kleine blokjes.

Alles in een ovenschaal en kruid met peper, knoflook en wat Italiaanse kruiden.

45 minuten op 200 graden


MANGO FOOL

  • 500 gram mango, in blokjes (diepvries of vers)
  • 2 theelepel gemalen kardemom
  • 470 ml koud water
  • Het sap en de rasp van 1 limoen
  • Magere yoghurt of magere kwark

 

  • Doe de blokjes mango met de kardemom en het water in een steelpannetje. Als je hele, verse mango’s gebruikt, kun je zelfs de pit erbij doen. Het vruchtvlees laat door de hitte los van de pit. 
  • Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Wat je wil, is een mengsel van zachtgekookte mango waarin ook nog wat stukjes zichtbaar zijn. Dus geen complete fruitmoes. 
  • Haal de pan van het vuur en breng de mango op smaak met wat limoensap en eventueel wat geraspte limoenschil. Dat staat ook leuk ter garnering. 
  • Schep de yoghurt of kwark in een glas en schep daar een lekkere hoeveelheid van de mango op.

DAN NOG WAT EXTRA KERST TIPS:

Dit kun je ook nog doen om tijdens de feestdagen op gewicht te blijven:

  • Drink veel water! Wissel sowieso elk alcoholisch drankje af met een glas water.
  • Drink alcohol met mate. Het is één van de grootste boosdoeners wat feestkilo’s betreft. Eet van tevoren wat goede vetten zoals een ongezouten noten, wat zalm of een avocado – dit zorgt er namelijk voor dat de alcohol minder snel wordt opgenomen in je bloed.
  • Lang leve mintjes en kauwgom – deze helpen je minder te snacken en drinken.
  • Denk aan je mooie, nieuwe jurkje voor Oud & Nieuw of aan komende zomer. Het mag dan nog even duren, maar bedenk: ‘summer bodies are earned in the winter’.
  • Ennnnnn de kerstman roept niet voor niets: HO HO HO HO!!!

Ik wens je een fijne kerst en een mooi, maar vooral gezond nieuwjaar!

Liefs Emmy 😘😘😘

Recepten:

EHVoedingdadvies, Culy home made en Leuke recepten.nl.

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Google+

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

Mijn missie is om de 40+ vrouw meer kwaliteit van leven en

gezondheid te laten ervaren. Door een op jou toegespitst

voedingsadvies en leefstijl-interventies die helemaal bij

jou en je leefstijl passen. 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl