Avondmaaltijden


Lekker, makkelijk en gezond, echt voor iedereen goed te doen. 

Spinazie, tortellini en zalm

Een heerlijk simpel, gezond en snel gerecht!

Per persoon:

  • 40 gr tortellini met kaas
  • 250 gr spinazie, schoon, gewassen
  • 50 gr in ringetjes gesneden prei
  • 1 teentje knoflook in stukjes
  • 100 gr gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 1 el parmezaanse kaas
  • 1 el olijfolie
  • p&z

 

Bereiden:
Breng een pan water aan de kook en kook de tortellini zoals op de gebruiksaanwijzing omschreven staat.

Bak in de olijfolie de knoflook met de p&z even aan, dan de prei erbij en na een paar minuutjes de spinazie erdoor roerbakken.  

 

Wanneer de tortellini gaar is, afgieten en door de spinazie roeren. Serveer met de el parmezaanse kaas erover en eet smakelijk!



TONIJN MET ZOETE AARDAPPEL

per persoon

  • 150 gr Paksoi
  • 100 gr Zoete aardappel
  • 50 gr Pastinaak
  • 50 gr Courgette
  • Tonijn

Bereiden:

Snijd alle groenten in kleine stukjes. Kook de aardappel en de pastinaak heel even voor, anders duurt het in de wok te lang en is de paksoi te zacht.

Roerbak alle groenten, kruid met bijvoorbeeld selderij, dille en natuurlijk p&z

De vis had ik hier even gegrild en wat viskruiden over gedaan. 

En je mag natuurlijk altijd meer groenten gebruiken!!



GARNALEN MET MIHOEN

  • Paksoi, kleingesneden
  • Champignons klein gesneden
  • gesneden ui
  • 100 gr. garnalen of rivierkreeftjes
  • oestersaus
  • mihoen
  • komkommer met wat chilisaus

Bereiden:

Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing. Roerbak de paksoi met de champignons kort in een wok, doe er de saus door en de garnaaltjes.  

Ook snel klaar.



VLINDERPASTA MET SPINAZIE EN GEITENKAAS

Lekker en snel!

  • 450 gram verse spinazie (of diepvries, nog sneller)
  • 50 gram gerookte kipblokjes
  • Gesneden prei
  • 80 gram geitenkaas
  • Wat gesneden lente ui
  • p & z

Bereiden:

Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Roerbak de prei met de spinazie en de kipblokjes, kruid met wat p & z en doe de pasta erdoor. Verdeel de lente ui en de kaas erover.

Klaar is Klara, hoe snel kan het lekker zijn!

*Gebruik je verse spinazie, roerbak die eerst met de prei en laat dan voor je de rest toevoegt, eerst even goed uitdruipen anders wordt het een natte boel.



GEVULDE PAPRIKA (2 P)

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • een beetje prei in kleine ringetjes
  • wat ui in stukjes
  • wat courgette in blokjes
  • 80 gram extra mager rundergehakt
  • 80 gram gare zilvervliesrijst
  • kruiden, p&z, basilicum, oregano en tijm.

Bereiden:

Roerbak het gehakt in een anti aanbak wok en wok na een minuut of 8 de prei, ui, courgette mee. Kruid de roerbak naar smaak. Voeg dan even de rijst erbij, verwarm even mee.

Snijd de kapjes van de paprika`s, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten, vul de paprika`s met het mengsel. Ik heb altijd wel teveel om te vullen, daar zet ik de paprika`s dan in. 

 

 

Zet de paprika`s in een ovenschaaltje op de rest van de roerbak, bestrooi met wat Parmezaanse kaas.

 

Dan nog ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Of 15 min. in de airfryer.

 

 

Eet smakelijk!



RENDANG, SAJOER BOONTJES

• Rendang daging,sajoer boontjes en gele rijst (1 pers)

Voor de rendang:

- 100 gr runder riblappen

- 1/2 ui klein gesneden

- stukje geraspte verse gember
of 1 tl gember poeder

- 1 tl laurierpoeder

- 1 tl korianderpoeder

- 2 el donkere sojasaus

- 1 stukje ontbijtkoek

- 100 ml warme runderbouillon

- Vleugje gemalen peper

- Snufje zeezout

- wat klein gesneden bosuitje 

 

Bereiden:

Vlees kruiden, een el olie in de pan verhitten en het vlees aanbraden.Laat het lekker uren sudderen en voeg in het laatste uur een plakje ontbijtkoek erdoor om te laten binden en de bosuitjes erover strooien. (oeps, op de foto ben ik de bosuitjes vergeten...)

 

 

• Voor de Sajoer boontjes

- 200 gr voorgekookte sperziebonen

- 1/2 geraspt ui

- 1/2  teentje knoflook fijngesneden

- 1 tl ketjap

- Beetje gemberpoeder

- 1/2 tl sambal

- Wat korianderzaad

- Zout 

Bereiden:

Verhit  1 el olie in de wokpan. Voeg de bonen toe en de kruiden en bak deze mee.

Voeg de ketjap toe en stoof de boontjes in ongeveer 8 – 10 minuten gaar.

Voeg naar smaak nog wat zout toe. 

• De rijst koken zoals op het pak staat, met wat kurkuma en voilà, daar is je gele rijst.

 

Lekker met komkommer in chilisaus.



Hartige taart

- 2 pers.

 

pp. 2 plakjes croissant deeg

ruim 400 gram gesneden groenten, bv:

  • 1/2 uitje gesneden
  • 1/2 prei in ringen
  • 1/2 rode paprika in stukjes
  • 1/2 groene paprika in stukjes
  • 1/2 courgette in stukjes 

1 of 2 teentjes knoflook fijngesneden

1/2 pakje gezeefde tomaten

80 gr. extra mager rundergehakt

1/2 bolletje mozzarella light in plakjes
2 el geraspte 30+ kaas

Italiaanse keukenkruiden naar smaak

P&Z

 

Bak het gehakt rul in een wok, voeg de groenten toe en de knoflook. Laat even lekker bakken, voeg dan de gezeefde tomaten toe en zorg dat het geen te natte prut wordt. 

 

Bekleed een ovenschaal met bakpapier en verdeel hier het croissant deeg over. 

Doe het vlees/groente mengsel erop, verdeel de mozzarella plakjes erover en bestrooi met de geraspte kaas. 

 

Lekker met een groene salade



SLANKE VLIEGENDE JACOB

Dit is een recept uit de jaren 70, bedacht door een Zweedse bevrachter van vliegtuigen, Ove Jacobsson genaamd. 

 

- 1 pers.

VLIEGENDE JACOB

Ingrediënten

  • 100 gr  kipfilets 
  • 1/2 banaan
  • 1/2 dl slankroom of kookroom light
  • scheut chilisaus
  • 50 gram hamblokjes
  • 40 gram rijst
  • 200 gr sperziebonen

 

 

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de hamblokjes uit tot ze knapperig zijn, haal ze uit de pan en bak hierin de in blokjes gesneden kipfilet.

Mix de slankroom met een flinke scheut chilisaus. Vet een ovenschaal in, verdeel eerst de rijst, kip, daarover de in plakjes gesneden banaan en de gebakken hamblokjes. Als laatste de mix van room met chilisaus over de schotel verdelen. Nog 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Serveren met de boontjes en een komkommersalade. 



lasagne van aubergine

4 pers. koolhydraatarm

Ingrediënten

  • 3 aubergines 
  • 4 eetlepels olijfolie 
  • 1 bol mozzarella

Voor de saus: 

  • 1 ui 
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 rode paprika 
  • 1 gele paprika
  • 1 flinke winterpeen (of 2 à 3 wortels) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel gedroogde oregano
  • ½ eetlepel gedroogde basilicum 
  • 1 blik tomatenblokjes

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 500 ml melk

ovenschaal van 2½ tot 3 liter

 

Bereiden

Snij de aubergines in de lengte (van het kroontje richting de onderkant) in lange plakken van 1 cm dik. Bestrijk de plakken met de olijfolie. Grill de plakken in een grillpan aan beide kanten tot ze bijna gaar zijn (op hoog vuur: 3 à 4 minuten per kant). Leg apart en laat afkoelen.

Snipper voor de saus de ui en de knoflook. Snij de paprika’s en winterpeen in kleine blokjes. Verhit in een grote pan de olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot de ui glazig is. Voeg dan de fijngesneden groenten toe, versgemalen peper en zout en de oregano en basilicum. Bak dit nog 5 minuten en voeg vervolgens de tomatenblokjes water toe. Laat dit geheel minimaal 20 minuten sudderen.

Verwarm de over voor op 200 °C. 

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Roer de bloem door de gesmolten boter zodat een bal ontstaat. Plet de bal fijn en verhit deze even op zacht vuur. Voeg de melk toe en klopt met een garde het boter-bloemmengsel door de melk. Verwarm de melk en roer af en toe. De saus gaat binden. Kook de saus minimaal 2 minuten door om goed te laten garen.

 

Maak de saus op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Smeer een laagje bechamelsaus op de bodem en dek deze af met de aubergine. Schep daarbovenop een laag tomatensaus. Dek deze weer af met aubergine en daarna een laag bechamelsaus. Wissel steeds de aubergine en de sauzen af tot de schaal vol zit. Maak het af met een laag bechamelsaus. Snij de mozzarella in stukken en leg deze bovenop de laatste laag.

 

 

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagne 20 minuten tot de kaas begint te smelten en verkleuren.

Recept: PuurGezond



BLOEMKOOLRISOTTO

 - 2 pers. koolhydraatarm

  • 1 kleine bloemkool (400 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram zalm
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • sap van ½ citroen
  • 1 takjes basilicum
  • 1/2 eetlepel crème fraîche
  • 1/2  eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • zout naar smaak 

 

Bereiding

Rasp de bloemkool met een grove keukenrasp.

Verhit de olie in een wok en pers de knoflook teentjes uit en fruit ze mee.

Wok de geraspte bloemkool op middelhoog vuur, schep de bloemkoolkorrels regelmatig om.Maal ondertussen flink wat peper en haal de stukken zalm er doorheen zodat ze een jasje van peper hebben.

 

Leg de zalm op een voorverwarmde grillpan en gril de stukken aan beide kanten krokant, ca. 6 min.

 

Hak de basilicum fijn en voeg deze samen met de citroensap, de crème fraîche en de kaas door de risotto.
Bak de risotto nog een paar minuten door en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer de risotto met de zalm in een diep bord.

 



Chili sin carne

 - 1 pers.

1 uien

1 teentje knoflook

½ rood pepertje

1 el paprikapoeder

1 el komijn

½  el chilivlokken

½ el oregano

1 blikken gepelde tomaten (400 gram per stuk)

½ blik kidneybonen (400 gram)

½ bakje champignons

½ rode paprika

½ gele of groene paprika

1 blikje mais (150 gram)

Peper en zout

 

Snipper de uien en hak de knoflook en peper fijn. Verhit een hapjespan of grote koekenpan met (ruim voldoende) olie. Bak hierin de uien, knoflook, peper, paprikapoeder, komijn, chilivlokken en oregano ongeveer 10 minuten.

 

Snijd ondertussen de paprika en champignons en voeg deze -samen met de mais- toe in de pan. Bak ongeveer 10 minuten, totdat de groente een beetje zacht is. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Spoel de kidneybonen af en voeg ook deze toe.

 

 

Laat de chili ongeveer een half uurtje zacht koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

 

 

Lekker met rijst of taco`s of  wraps....



zalm met courgette

Een koolhydraatarm recept- 2 personen

  • 1 courgette
  • 250 gr spinazie
  • 125 gr. warm gerookte zalm
  • 50 gr witte kaas

 

Ik heb de courgette door de spiraal snijder gehaald en dan in de pan even in knoflookolie aangebakken. Vervolgens heb ik het uit de pan gehaald, in de pan nog een klein beetje knoflookolie en peper & zout gedaan en de spinazie geroerbakt. Op het laatst even de courgette met de zalm en witte kaas erdoor en klaar.

 

Het is lekker om op tafel nog wat vers gemalen peper toe te voegen.

 

Wil je wel wat extra koolhydraten, voeg wat gekookte penne toe. Ook heel lekker.

 



Witlof met ham en kaas

- 1 persoon

  • 2 kleine stronken witlof voorgekookt
  • 100 gr voorgekookte aardappels
  • 50 gr hamblokjes
  • 25 gr geraspte kaas
  • 1 kopje melk
  • 2 el bloem
  • peper & zout

Klop de bloem door de koude melk, breng daarna aan de kook. Voeg 2 el geraspte kaas toe en laat smelten, doe dan de hamblokjes erbij. Leg de aardappels onderop in de ovenschaal, leg daarop de witlof en schenk de ham/kaassaus erover. Strooi de laatste el geraspte kaas erover. Laat ongeveer 20 minuten op 200˚C gratineren.

 



wintergroenten schotel

- 4 personen!!!!

  • 1 kleine pompoen
  • 500 gr pastinaak
  • 500 gr zoete aardappel
  • 1 venkel
  • 1 kleine rookworst
  • 50 gr geraspte kaas

Was de pompoen, snijd in grote stukken, ontdoe van pitten en draden en kook even in 10 min. voor. Laat de pompoen afkoelen, schil hem en snijd in kleine stukken. Maak de andere groenten schoon en snijd in kleine blokjes. Ook de rookworst in dezelfde maat stukken snijden.

Alles in een ovenschaal en kruid met peper, knoflook en wat Italiaanse kruiden.

 

45 minuten op 200˚C.

 

 

 



chorizo roerbakschotel

-  1 pers.

  • ½   prei in ringen
  • ½   courgette in blokjes
  • ½   gele paprika in stukjes
  • ½   blikje uitgelekte kidneybonen
  • 50 gr chorizo in blokjes gesneden

Bak de chorizo met de groenten even in korte tijd gaar en kruid met wat peper. Voeg dan de kidneybonen toe en strooi er koriander naar smaak over.

Hou je niet van koriander, kan je ook peterselie gebruiken. 



Pasta gorgonzola

 

 

- 1 pers.

 

25 gr gorgonzola of gekruide roomkaas
75 gr champignons

75 gr courgette

50 gr gele paprika

50 gr rode paprika

45 gr ui

25 gr magere ham blokjes

40 gr volkoren penne (ongekookt)

1 el knoflookolijfolie

 

 

Bak de hamblokjes zachtjes heel even uit in een anti-aanbakpan haal ze uit de pan, maak de pan schoon voor de groenten. 

Maak ondertussen de ui, paprika, champignons en courgette schoon. Snijd dit allemaal in kleine blokjes en de champignons in plakjes. Bak de ui en de rest van de groenten in een anti aanbak pan licht aan met eventueel 1 el olie. 

Kook de penne beetgaar (al dente). Afgieten de groenten en de hamblokjes erdoor mengen het stuk kaas erop laten smelten alles voorzichtig doorroeren.

 

Lekker met wat frisse groene sla

Foto volgt nog....



spinazietaartje

- 2 pers.

Kleine springvorm

  • 3 plakjes hartige taart deeg
  • 500 gram spinazie, vers of diepvries
  • 100 gram champignons
  • 50 gram ui
  • 50 gram prei
  • 200 gram gerookte zalm
  • 50 gram feta

Roerbak de spinazie in 4/5 minuten gaar, laat uitlekken in een vergiet. Laat een beetje afkoelen, anders verbrand je je vingers en snijd daarna klein.

In de tussentijd roerbak je de rest van de klein gesneden groentaen in een paar minuten lekker aan en voeg je de zalm in stukjes erbij met de klein gesneden spinazie. 

Bekleed de springvorm met wat bakpapier en de plakjes bladerdeeg en vul met het spinazie mengsel en brokkel de feta erover.

 

Airfryer-

15 minuten op 200˚C daarna 15 minuten op 160˚C door laten garen.

 

Gewone oven-

30 minuten in het midden van de oven op 200˚C

 

 



Kip massala

-1 persoon

  • 80 gr. kipfilet
  • Stoplichtpaprika, van alles 1/4
  • Stuk prei
  • Allesbinder
  • Massala kruiden
  • Peper & zout
  • 40 gr. zilvervliesrijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Snijd alle groenten in ongeveer gelijke stukjes. Braad de met massala gekruide kip aan en voeg de groenten toe. Doe er wat zelfgemaakte bouillon bij en breng nog even aan de kook, bind het dan met de allesbinder. 



winterspannetje

- 2 pers.

  • 1 koolrabi
  • 150 gram gewassen rode aardappeltjes
  • 1 prei
  • ½ courgette
  • 2 flinke pastinaken
  • 1 groene paprika
  • 1 stukje rode peper
  • Komijn en zout naar smaak
  • Klein beetje olie, geschikt om in te bakken
  • Klein beetje knoflook olie, voor de extra smaak
  • 75 gr magere rookworst

Snijd alle groenten en aardappeltjes klein. En roerbak eerst de aardappels, voeg de groenten behalve de prei, na ongeveer 5 minuten toe. Bak het mengsel in ongeveer 20 minuten bijna gaar. De prei mag er dan ook nog even een minuut of 5 bij, gelijk met de rookworst. Alles nog even goed doorwarmen en op smaak maken met komijn, een eetlepel knoflookolie en het zout .  



Pittige wortelsoep

Met sojaboontjes en sushi

- 1 persoon

  • 400 gr wortel in stukjes
  • 1 klein teentje knoflook fijngesneden
  • 1/2 uitje fijngesneden
  • bouillon ± 250 cc
  • komijn
  • gember
  • Griekse yoghurt
  • koriander

Bak de wortel, ui en knoflook even aan, doe in een kookpan en voeg voldoende bouillon toe zodat de groenten onder staan. Laat 15 minuten koken. Voeg de kruiden, komijn en gember toe en pureer met een staafmixer.

 

Maak een dressing van olie, azijn, peper en zout en meng met de sojaboontjes.

Serveer de soep met een lepel Griekse yoghurt met een toefje koriander.

Lekker met wat sushi.

 



gevuld afbakbrood

  • afbakbroodje
  • gemengde groenten, wat je lekker vindt
  • chorizo, in dunne plakjes
  • geklutst ei
  • geraspte kaas

 

Hol het brood uit, (doe in een zak bewaren voor de volgende dag.)

Bak even de chorizo en de gemengde groenten aan in een wokpan.
Vul het brood met het groentemengsel, schenk het ei erover en doe er wat geraspte kaas over.

± 20 minuten in de oven, lekker met gemengde sla.

 

 



Rijst roerbak

 

  • paprika, 2 of 3 kleuren
  • rode ui
  • bleekselderij
  • courgette
  • koriander
  • ketjap
  • peper & zout
  • rijst 

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

Bak het gehakt en de groenten kort, voeg er wat ketjap aan toe en peper & zout naar smaak. Roer de gare rijst erdoor en eet smakelijk.

 

Dit kan met alle groenten die je in de koelkast hebt liggen, of lekker vindt ;D 

 



oesterzwammen tagliatelle

- voor 1 persoon

  • 150   gr.     Witte champignons
  • 100   gr.     Oesterzwammen
  •   75   gr.     Groene paprika
  • 100   gr.     Gerookte kipfilet in kleine blokjes
  •    2    el.      gemengde geroosterde zaden
  • 100   gr.     Verse Tagliatelle
  •    2    el.      Olijfolie
  •  40    gr.     Rucola
  • Rasp van een halve citroen
  • Zout, grof gemalen Peper

Bereiding

Borstel of veeg met keukenpapier de champignons en oesterzwammen schoon. Breek de oesterzwammen in grove stukken snij de champignons in vieren.
Rasp de schil van de citroen (alleen het geel) met een fijne rasp.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Bak de paprika al omscheppend in ongeveer 4 minuten op een matig vuur, bak dan de kip blokjes bruin. 

Vervolgens de oesterzwammen met de champignons in 3 minuten al omscheppend rondom bruin. Bak de citroenrasp een paar minuten mee. Schep de gare tagliatelle door. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra vierge olijfolie naar smaak. Doe de rucola op een bord, bestrooi met de gemengde zaden.

 

 

Lekker met wat frisse groene sla.



ZALM UIT DE oven

- voor 1 persoon:

  • 1 moot zalmfilet van 125 gram
  • half preitje in ringetjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout 

Leg een lekker stukje zalm, op een bedje van prei in aluminium folie.

Pers de knoflook er boven uit.
Sprenkel olijfolie en citroensap, peper en zout over de zalm. En vouw het pakketje dicht.
In de oven: 15 minuten op 200 graden.
 

Eet er krieltjes met rozemarijn uit de oven bij en een gevulde sla met paprika, boontjes uitjes enz... 



Couscous la pesce

- voor 1 persoon:

  • 1/4 courgette
  • 1/2 ui
  •  4 roma tomaten
  • 1 lente ui
  • een handvol olijven in plakjes
  • 100 gr gezeefde tomaten
  • 100 gr kabeljauwfilet
  • knoflook olie
  • 50 gr couscous

Snijd de groenten klein, hou wat lente ui achter voor garnering.  Bak dan de ui met de courgette in de knoflookolie aan. Kook ondertussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Voeg de tomaten, met de vis en de lente ui toe. Kruid met peper, zout en dille. 



Pasta gerookte kip

-voor 1 persoon

  • 60 gr volkoren penne
  • 50 gr gerookte kip
  • 600 gr spinazie
  • 1/2 bolletje mozzarella light
  • 50 ml kookroom light
  • wat gesneden prei
  • 1 gesneden tomaat
  • wat pijnboompitjes
  • Italiaanse kruiden, peper en zout
  • 1 el geraspte kaas
  • knoflook olijfolie

Kook de penne in een kleine 10 minuten beetgaar, roerbak intussen de spinazie met de prei en kruiden in de olijfolie en meng met de spinazie.

Doe alles in een ovenschaal met bovenop de tomaat met mozzarella en wat geraspte kaas. Zo`n 30 minuten op 200˚ in de oven.