Bouillon, Soepjes en meer

Wie wil nu niet lekkere bouillon, zonder uren in de keuken te staan, maar ook zonder geur/kleur/smaak en conserveringsmiddelen. Dan hier het recept!

 

Ingrediënten:

· half theekopje fijngesneden peterselie 

· handje fijngesneden blaadjes van de maggiplant (lavas)

· handje fijngesneden koriander

· tl gemalen venkel

· tl paprikapoeder

· wortel

· ui

· knoflook

· peper

· (Zee)zout

 

Bereiding:

Snijd de wortel, een ui, teentje knoflook en een stukje peper klein. Bak deze in je soeppan, in wat olie aan, een minuut of vijf. Voeg de benodigde hoeveelheid water toe en de kruiden. 

Smaakmakers naar keuze toevoegen:

· sojasaus

· chilipoeder

· komijnpoeder

· gemberpoeder

· paprikapoeder

 

Dan, welke kruiden, welke soep:

  • Courgette soep: koriander, of selderij.
  • Champignonsoep: bv. een paar takjes dragon of rozemarijn
  • Tomatensoep: basilicum
  • Pompoen: koriander, mag niet missen, dan verder variëren met: laurierblaadjes of extra komijn, of juist de kerrie kant, allemaal lekker!

Enz.... varieer lekker met kruiden, vergeet niet te proeven, dan weet je wat je soep mist.

 

 


Pittig bietensoepje

Ingrediënten:

  • 4 grote rode bieten
  • 2 rode uien
  • 3 gedroogde chilipepers
  • 2 bouillontabletten (porcini)
  • 0,75 liter water
  • 1.5 tl mierikswortel
  • 1.5 dl creme fraiche
  • wat bieslook sprietjes
  • olijfolie
  • zout

Bereiden: 

Was de bieten en kook ze in ruim water in driekwartier gaar.

Fruit intussen de grof gesneden rode ui.

Maak de bouillon door de blokjes op te lossen in kokend water.

Giet de bieten af, verwijder de buitense schil van de bieten en snijd ze in grote brokken. Pureer de gekookte bieten met de ui.

 

Voeg het bieten-uimengsel toe aan de bouillon.

Snijd de gedroogde pepers juist weer heel fijn en voeg toe aan de bietensoep.

 

Laat op laag vuur staan en breng op smaak met de mierikswortel. Schenk in een glaasje, lepel de crème fraîche erop en garneer met wat versgemalen peper en de bieslook sprietjes.



Courgette Broccolisoep

  • 1 liter bouillon
  • 1 courgette
  • een flinke broccolistronk
  • 1/2 ui
  • selderij

 

Snijd de courgette, broccoli en ui in stukken. Breng de bouillon aan de kook, laat ± 10 tot 15 min. doorkoken. Kruid de ste met selderij. Pureer het geheel met een staafmixer en eet smakelijk.



pompoensoep

Jaa altijd tijd voor pompoensoep!

  • 1 pompoen
  • 1/2 gesneden uitje
  • eigengemaakte bouillon
  • komijn
  • peper & zout

Was de pompoen goed. Snijd de pompoen in schijven, verwijder pitten en draden. Kook de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de pompoen uit het water, verwijder de schil. Breng, pompoen, ui en bouillon aan de kook, voeg de kruiden naar smaak toe. Kook nog even 10 minuten door. Wanneer je de soep niet glad genoeg vind, kan je hem nog even met de staafmixer pureren. 

Variatie tips:

  • Kerrie kruiden, gember.
  • Winterpeen, ui, knoflook, met een vleugje tabasco.
  • Tomaten, kardemom, kurkuma.


Tomatensoepje

  • 4 trostomaatjes
  • stukje lente ui
  • kleine theelepel bouillonpoeder

Tomaat in stukjes snijden, lente uitje ook. Alles behalve wat stukjes lente ui, in een hoge maatbeker doen, met 2 eetlepels water, de staafmixer erop en 21/2 minuut op de hoogste stand in de magnetron.

 

Boterhammetje met een gekookt eitje erbij, lekker hoor!!



Pittige wortelsoep

Met sojaboontjes en sushi

- 1 persoon

  • 400 gr wortel in stukjes
  • 1 klein teentje knoflook fijngesneden
  • 1/2 uitje fijngesneden
  • bouillon ± 250 cc
  • komijn
  • gember
  • Griekse yoghurt
  • koriander

Bak de wortel, ui en knoflook even aan, doe in een kookpan en voeg voldoende bouillon toe zodat de groenten onder staan. Laat 15 minuten koken. Voeg de kruiden, komijn en gember toe en pureer met een staafmixer.

 

Maak een dressing van olie, azijn, peper en zout en meng met de sojaboontjes.

Serveer de soep met een lepel Griekse yoghurt met een toefje koriander.

Lekker met wat sushi.