Kerst 2017

 

Voorgerecht

Broccoli soep met prei

 

Hoofdgerecht

Varkenshaas met walnoten

Krieltjes uit de oven

Witlof gratin

Frisse Salade 

 

Nagerecht

Vers fruit, met een bolletje yoghurtijs

 

Fijne feestdagen

*compleet met boodschappenlijst 

 


Alle recepten zijn voor 4 personen.

broccoli soep met prei

Ingrediënten

  • 300 gram broccoli
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei stengel
  • 1 liter zelf getrokken bouillon, of van 2 bouillonblokjes
  • 2 el olijfolie
  • 3 el crème fraîche 
  • Wat sprietjes bieslook
  • Wat volkoren soepstengels

Bereiding

- Was de broccoli en snijd in kleine roosjes (laat de stengels eraan zitten)

- Snijd de ui en de prei in kleine stukjes

- Fruit de ui en knoflook in een grote pan met de olijfolie

- Voeg de prei en de broccoli toe en bak dit kort mee

- Voeg de water en bouillon, eventueel gemaakt van blokjes toe en breng aan de kook

- Laat de soep 15 minuten doorkoken

- Pureer vervolgens de soep met een staafmixer, tot het een egale massa is

- Laat nog 5 minuten doorkoken

- Serveer in een glaasje en garneer met de crème fraîche en de bieslook. Leg er een soepstengel naast


Varkenshaas met walnoten

Ingrediënten

  • 4 stukjes varkenshaas á 80 gram  
  • 2  el.  Olie
  • 2 Rode paprika’s
  • 1 Flinke rode ui
  • 250 gr. Champignons
  • 60  gr Walnoten 
  • 3 Teentjes knoflook
  • Zeezout en gemalen peper

Bereiding

- Bestrooi de varkenshaasjes met zout peper, verhit de olie, bak het vlees in circa 8 minuten rondom goudbruin, haal het uit de pan en leg de haasjes in een ovenschaal

- Pel en snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes en hak de walnoten grof

- Fruit de gesneden ingrediënten in de pan van het vlees

- Lepel de groente en de stukjes walnoot over de varkenshaasjes en bestrooi met een beetje zout

- Plaats het geheel in de voorverwarmde oven van 200 graden en gaar het gerecht in 15 minuten

- Snijd de varkenshaasjes na het garen in plakjes en rangschik deze samen met de groenten en noten op de borden

- Lepel de overgebleven groenten over het gerecht


Krieltjes uit de oven

 Ingrediënten

  • 600 g krieltjes, rauw   
  • Olijfolie
  • 1 snufje Peper   
  • 1 snufje Zout   
  • 3 eetlepel(s) Provençaalse kruiden   

Bereiding

- Verwarm de oven voor op 200°C

- Meng de olijfolie met peper & zout en de kruiden

- Bak de krieltjes in de oven ca. 30 minuten tot deze gaar en goudbruin zijn! 


witlof gratin

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 4 plakken achterham
  • 75 gram geraspte kaas 30+
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • 3 dl halfvolle melk

Bereiding

- Kegel uit de witlof halen, stronkjes heel houden

Kook de witlof beetgaar in de melk aangevuld met 3dl water. Iets laten afkoelen, goed uitknijpen en dan de witlof en de plakjes ham halveren

- Kruid de witlof licht met de peper en zout

- Omwikkel de stronkjes met ham en leg ze in de braadslede

- Bestrooi met geraspte kaas

- Zet ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven


frisse salade

Ingrediënten

  • 300 gram gemengde sla 
  • 1/2 rode ui
  • 2 tomaten
  • Bosuitjes
  • Sesamzaadjes en/of pijnboompitjes 
  • Wat gewelde droogde tomaatjes
  • Zeezout peper, nootmuskaat
  • Olijfolie 

Bereiding

- Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes, pers de knoflook uit.

- Was de sla, laat goed uitlekken en doe in een mooie schaal.

- Garneer met de tomaat, de gedroogde tomaatjes, bosui en sesamzaadjes

- Maak een dressing van de olijfolie, nootmuskaat, peper en zeezout

- Druppel over de salade


Vruchten met griekse yoghurtijs

Ingrediënten

  • 1 friszure appel met schil 
  • 12 aardbeien
  • 12 frambozen
  • 2 kiwi’s
  • 1 banaan 
  • 1 flinke bak Griekse yoghurt 2% vet
  • Wat blaadjes munt 
  • Blauwe bessen om te garneren.

Bereiding

- Zet de Griekse yoghurt in de vriezer, zodat het ijs wordt

- Maak het fruit schoon en snijdt in gelijke stukken

- Zet goed afgedekt in de koelkast

- Haal op tijd de yoghurt uit de vriezer zo’n 10 min voor serveren

- Schep een bolletje ijs op een bordje, garneer met het fruit en met een blaadje munt en een paar blauwe bessen


  • Boodschappenlijst:

Algemeen:

Olijfolie

Knoflook

Ui (rood)

Peper en (zee)zout

Nootmuskaat

  • Broccoli soep

300 gram broccoli

1 prei stengel

1 liter zelf getrokken bouillon, of van 2 bouillonblokjes

3 el crème fraîche 

Wat sprietjes bieslook 

Volkoren soepstengels

  • Varkenshaas

4 stukjes varkenshaas á 80 gram

1 Rode paprika

250 gr. champignons

60  gr. walnoten 

  • Aardappelgerecht

600 gram krieltjes  

3 eetlepel(s) Provençaalse kruiden 

  • Witlof gerecht

4 stronkjes witlof

4 plakken achterham

75 gram geraspte kaas 30+

3 dl halfvolle melk

  • Frisse salade

2 tomaten

Bosuitjes

Sesamzaadjes/pijnboompitjes

300 gram gemengde sla 

  • Dessert 

1 friszure appel met schil 

12 aardbeien

12 frambozen

2 kiwi’s

1 banaan 

1 flinke bak Griekse yoghurt 2% vet

Wat blaadjes munt 

Blauwe bessen om te garneren.

 

 

Dit menu wordt u aangeboden door Emmy Hallensleben, 

Lekker in je vel coach, BGN- gewichtsconsulent en Life Coach.

 

Maak er een heerlijke, gezonde, onvergetelijke kerst van!!