Maaltijdsalade`s


Allemaal lekkere makkelijke recepten, ook goed mee te nemen in een goed afsluitbaar trommeltje. De maaltijdsalade als variatie op de lunch of als avondmaaltijd, kan allebei. Onderaan de pagina vind je ook nog 4 super simpele ideetjes voor sla dressing. En een recept voor zelfgemaakte mayo!

* alles voor 1 persoon, tenzij anders vermeld!

 


Zomersalade

- 2 personen

  • 100 gr. gekookte boontjes
  • 1/2 zak rucola sla
  • een beetje gemengde sla
  • 60 gr. beenham in stukjes
  • wat lente ui in ringetjes
  • Dressing van 1 el mayo, 1 el yoghurt, peper & zout en kerrie naar smaak
  • 100 gram gekookte krieltjes

Klop een sausje, kruid naar smaak. Vergeet niet te proeven, want jij bepaalt hoe het gaat smaken ;D

 

Meng dan de warme krieltjes door het sausje, als alle krieltjes lekker gesaust zijn, dan de rest van de groenten, ham en sla. Goed mengen en een lekker eten.

Je kan dit ook heel goed een dag van tevoren maken en dan in de koelkast bewaren. Ik vind altijd de nog net warme krieltjes er wel lekker in, maar hè, smaken verschillen!


Sperziebonen salade

  • 125 gr sperziebonen
  • 25 gr paprika
  • 25 gr maïs
  • 1/2 teentje knoflook
  • Wat (verse) bieslook
  • 1/2 zak gemengde sla
  • Peper en zout

 

Bereiding

Maak de boontjes en de paprika schoon, snijd ze in gelijke stukjes en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar. Roer op het laatst de maïs erdoor, zodat deze ook mee warmt. Maak een dressing van 3 tl olijfolie, 1 tl citroensap. Doe er de fijngesneden knoflook door en wat fijngesneden bieslook. Breng op smaak met peper en zout.

Het lekkerst zijn de boontjes beetgaar. 

 

Doe ze warm door de dressing en serveer als lauw warme salade.


Witlof, ham en appel of mandarijn

  • 125 gr. witlof
  • 25 gr. Gerookte hamreepjes
  • Stuk appel en/of mandarijntje

Dressing:

  • 1/2 el magere kwark
  • 1/2 el fritesaus
  • Paar druppels citroensap
  • 1 tl zonnebloem of olijfolie
  • Peper en zout
  • Eventueel gedroogde salade kruiden

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Schil het stukje appel (of pel de mandarijn, eet de rest vast lekker op. Doe bij de dressing.

Halveer de witlof, verwijder de bittere kern en snijd de witlof in ringetjes, meng met de dressing en bestrooi met de hamreepjes.

 

Lekker met een paar stukjes warm knapperig bruin stokbrood.


Salade met walnoten en geitenkaas (2 personen of 2 dagen ;)

  • 200 gram linzen
  • 2 handjes gemengde sla
  • 1 groentebouillontablet
  • 25 gram walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel (walnoot)olie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 40 gram zachte geitenkaas (crottin of bettine blanc)

Was de linzen en kook ze in ½ liter water met de bouillontablet in ca. 35 minuten gaar. Of neem ze uit blik, kant en klaar.

Hak de walnoten klein.

Maak een dressing van het uitgeperste teentje knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en wat peper.

Meng de dressing door de nog warme linzen en laat dit afkoelen.

Schep de sla, walnoten en de verkruimelde geitenkaas erdoor.


Quinoa salade met courgette en aubergine (2 personen of 2 dagen ;)

Dankzij de gegrilde groenten is deze maaltijdsalade extra smaakvol. Ook is hij rijk aan B-vitamines en helpt het mee om je energie op peil te houden.

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 100 g kleine trostomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 125 g quinoa
  • 100 g rucola
  • 200 g zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de courgette en aubergine in stukken, de ui in parten en de trostomaatjes doormidden. Verdeel de groenten over een bakplaat en pers er 1 teentje knoflook boven uit. Besprenkel met een beetje olijfolie, breng op smaak met peper en zout en hussel alles door elkaar. Rooster de groenten 20 tot 25 minuten in het midden van de oven en schep ze halverwege om. Bereid ondertussen de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Maal de rucola en het overgebleven teentje knoflook, zout en peper fijn in een keukenmachine (of gebruik hiervoor een vijzel). Schenk vervolgens, terwijl de keukenmachine draait, olijfolie erbij tot je een rucola-dressing hebt (salsa). Meng de quinoa met de salsa en schep er vervolgens de groenten door. Snij de geitenkaas in stukjes en verdeel over de salade.

 


Gerookte kip salade

Een favoriet bij ons thuis. Een heerlijke, gezonde maaltijdsalade, goed gevuld met gerookte kip, appel en walnoten. Heel gezond en snel klaar.

  • krulsla of gemengde sla (ongeveer 100 gram)
  • 1 appel
  • handje walnoten
  • schijfjes gerookte kipfilet
  • bieslook
  • olijfolie
  • vloeibare honing
  • mosterd

Schil de appel en snijd het in kleine stukjes. Verkruimel de walnoten en rooster ze heel kort in de koekenpan.

Mix de sla, de stukjes appel, de walnoten en de schijfjes kipfilet. Maak een dressing van de olijfolie, honing en mosterd. Mix de dressing door de sla. Voeg naar smaak wat bieslook toe.

Geniet van de heerlijke maaltijdsalade en vul de salade eventueel aan met een lekker knapperig volkoren stokbroodje. Eet smakelijk!


Gerookte zalm met avocado, 2 pers. of 2 dagen.

Deze maaltijdsalade is snel klaar, bevat vis en gezonde vetten en is dus goed voor je hart.

  • 10 radijsjes
  • 1/2 komkommer
  • 4 handen spinazie
  • 1 geroosterde volkoren boterham
  • 200 g gerookte zalm
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 3 el mayonaise
  • verse dille (fijngehakt)
  • versgemalen peper
  • 1 avocado
  • limoensap
  • 2 el zalmeitjes

Snij de radijsjes in flinterdunne plakjes. Halveer de halve komkommer in de lengte en snij hem in dunne halve plakjes. Was en droog de spinazie. Snij het brood in blokjes en de zalm in reepjes. Roer de yoghurt los met de mayonaise en breng het mengsel op smaak met dille, peper en een paar druppels limoensap. Meng de radijs, komkommer en spinazie en verdeel dit over twee borden. Leg er de gerookte zalm op. Snij de avocado in plakjes, sprenkel er wat limoensap over en verdeel de avocado over de salade. Sprenkel de dressing over de salade en garneer met het brood en de zalmeitjes.


Zweedse appelsalade met tonijn

  • 2 granny Smith appels
  • 1/2 uitje
  • Handvol bladpeterselie
  • 1/2 blikje tonijn op water
  • 2 el mager yoghurt

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes, snijd de ui fijn. Hak de peterselie klein.

Doe de appel, ui en peterselie in een schaal meng daar de yoghurt doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren met 3 volkoren boterhammen.

Voor deze salade zijn zure appels het lekkerst. 


Om het af te leren, nog een salade met tonijn. 2 personen of 2 dagen

  • 2 bosuitjes, gesneden in stukken van 2 cm
  • 1 grote tomaat, in stukjes
  • 1/2 appel in stukjes, de rest lekker tussendoor op eten ;P
  • 1/4 komkommer, in blokjes
  • 1/4 groene paprika, in stukjes
  • Gewassen sla in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels wijnazijn of citroensap
  • 15 gr zwarte olijven zonder pit
  • Stukje feta ( ±20g.), gekruimeld
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel amandelen of hazelnoten
  • 50 gr tonijn uit water of vers gegrild...veel lekkerder!
  • peper en zout
  • (ev. uitbreiden met: radijs, wortel, bleekselderij)
  • 25 gr. gekookte volkoren rijst

Meng alle gesneden groenten door elkaar.

Roer de olijfolie, azijn, peper en zout tot een dressing en druppel deze over de groenten.

Verdeel de olijven en de gekruimelde feta en de tonijn erover.

Bestrooi het geheel met de amandelen of hazelnoten.

Heerlijk met de rijst of een knapperig bruin stokbrood.


Sla dressings

Makkelijker kan niet.

Dit heb je nodig

  • 2 el Olijfolie 
  • Peper & zout - naar smaak

 

Zo maak je het

Meng de ingrediënten goed door elkaar in een bakje

***********************************

 

Dit heb je nodig

  • 1 el limoensap
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn

Zo maak je het

Meng de ingrediënten goed door elkaar in een bakje

***********************************

Salade dressing 3

Aantal porties: 1 

Dit heb je nodig

  • 3 el Olijfolie 
  • 1 el Balsamico azijn
  • Peper & zout - naar smaak

Zo maak je het

Meng de ingrediënten goed door elkaar in een bakje

***********************************

Salade dressing 4

Aantal porties: 1

Dit heb je nodig

  • 3 el Olijfolie 
  • 1 tl Mosterd
  • 1 tl Dille
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

Meng de ingrediënten goed door elkaar in een bakje

 


Mayo in een wip

Zo, dat voor de makkelijkste varianten, dan hier nog een receptje om mayo zelf te maken!

  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 2 el zoete witte balsamic vinegar
  • 1 snufje zout
  • 500 ml zonnebloem olie (ongeveer)

Bereiden:

Neem een blender en breek er twee eieren in. Doe hier een eetlepel mosterd bij, een beetje zout en twee eetlepels zoete witte wijn azijn. Doe hier al meteen een flinke scheut olie bij en draai de blender voor ongeveer tien seconden.

Doe er weer een flinke scheut olie bij en draai weer tien seconden. Herhaal dit tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Let op dat op gegeven moment wordt het te dik om nog goed rond de draaien. Is dit het geval dan kun je het weer wat dunner maken door wat citroensap, water of azijn toe te voegen en weer te draaien.

En dat is het! Klaar!

Je kunt de mayo maximaal 3 dagen in de koelkast in een potje bewaren.

Extra tips: Smaakvariaties: voeg een beetje dragon, knoflook, truffel of extra mosterd toe voor verschillende smaken!