Peulvruchten


Peulvruchten, de gezondheidsraad adviseert elke week 1 x peulvruchten op het menu te zetten, maar wat zijn eigenlijk peulvruchten, wat moet je er mee en hoe doe je dat? Hieronder enkele tips en recepten om meer met peulvruchten te doen.

Onder peulvruchten worden verstaan:

  • Bruine,
  • Witte bonen,
  • Zwarte bonen,
  • Kapucijners,
  • Kievitsbonen (borlotti),
  • Limabonen (boterbonen), 
  • Linzen,
  • Kikkererwten,
  • Kidneybonen,
  • Flageolets, 
  • Sojabonen

Tofu, Tempé en hummus

Dit zijn bewerkte peulvruchten. Tofu en tempé zijn gemaakt van sojabonen en hummus van kikkererwten.

 

Pinda’s rekenen we tot noten, de pindaplant behoort zoals alle peulvrucht dragende tot de vlinderbloemenfamilie .

 

 

‘Groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen, peultjes e.d. dus ook pinda`s zijn officieel allemaal peulvruchten, maar worden vanwege specifieke gezondheidseffecten tot groente gerekend.



Tips:

  • Als avondsnack smaakt een schaaltje sojaboontjes met een heel klein beetje knoflook, peper en zout erg lekker.
  • Als bonenspread, voor op brood. Dit kan van allerlei soorten peulvruchten, maar denk ook eens aan limabonen, gekruid met knoflook, p & z en 2 el griekse yoghurt...mmmm!
  • Als dip voor bij de 'borrel' ;P
  • Geroosterde kikkererwten, ook lekker als snack!