Ik hou ervan, lekkere stamppot gerechten!
Met het kouder worden van de dagen past het lichaam zich aan de omgevingstemperatuur aan. En dan smaakt een oer Hollandse stamppot prima. Het is inmiddels bepaald niet zo dat we fysiek extra behoeften hebben. Dus eigenlijk zijn de zwaardere maaltijden niet echt nodig. Maar toch eten we allemaal liever in de winter een stamppot dan in de zomer. Ja toch?!

 

Er staan bij diverse gerechten ook wat vet armere, of koolhydraat arme tips bij.


Vindt jij het ook lastig om je stamppot op smaak te brengen. Hieronder even een rijtje basiskruiden voor een basis stamppot. Er zijn natuurlijk vele variaties mogelijk. heb je een lekkere, ik hoor het graag van je!

  • Zuurkool: Jeneverbes en laurier 
  • Peen en ui: nootmuskaat en laurier
  • Boerenkool: selderij, nootmuskaat, koriander en komijn
  • Andijvie: nootmuskaat en mosterd

 


Nodig:

  • Spruitjes - 300 gram
  • Ui - 1/2
  • Hamblokjes - 75 gram
  • Champignons - 100 gram
  • Knoflook - 1/2 teentje
  • 2 el sojasaus
  • Peper & zout
  • Geraspte kaas - 25/50 gram

* koolhydraatarm

 

 

 

Maak de spruitjes schoon.

Doe ze in een pan, breng ze aan de kook en laat 8 minuten koken, totdat de spruitjes beetgaar zijn.

Zet de oven aan op 175 graden

Snipper terwijl de spruitjes koken de ui fijn, snij de knoflook klein en de champignons in blokjes.

Bak de ui, knoflook en hamblokjes in een el olie en de sojasaus drie minuten in een wok.

Wok de champignons nog even mee en giet de spruitjes af.

Bak ook de spruitjes even mee, strooi er peper en zout naar smaak bij.

Vet een ovenschaal in en leg het spruitenmengsel in de schaal.

Strooi de geraspte kaas er overheen en zet de schaal 15 minuten in de oven.



Bloemkoolstamppot

  • 175 gram bloemkool
  • 50 gram zoete aardappel
  • 75 gram wortel
  • 1/2 uien
  • 10 gram roomboter
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2  bosui
  •  zout en peper

 

Groenten schoonmaken, wassen in gelijke stukken snijden, wassen en in een klein laagje water gaar koken.

 

Lekker met hamblokjes! 

 

 

* koolhydraatarm



zoete aardappel - pastinaak en ui

- voor 2 personen

  • 1 zoete aardappel
  • 1 a 2 pastinaken
  • 1 flinke rode ui
  • Kruiden zoals: kurkuma, koriander, paprikapoeder, komijn, peper, zout naar smaak.

Groenten schoonmaken, wassen in gelijke stukken snijden, wassen en in een klein laagje water gaar koken. 

 

Ik heb alleen een foto van de gesneden groenten in de pan... het resultaat was al heel snel op 😂!

 

* Koolhydraatarm



zuurkoolstamppot

- voor 1 persoon

  • 250 gr. zuurkool
  • 150 gr. aardappelen geschild in stukjes
  • 1/2 appel geschild in stukjes
  • stukje ui in stukjes
  • kerrie
  • peper en zout
  • stukje rookworst

Kook de aardappelen en de zuurkool gaar. Bak de ui en appel met de kerrie even lekker bruin, stamp alles door elkaar. Warm de rookworst en eet smakelijk ;D

 

* Tip:
Wil je de stamppot wat koolhydraat armer? Doe dan de helft aardappelen vervangen door bloemkool. En wil je hem vetarmer, doe dan de rookworst vervangen door een light variant of een mager balletje rundergehakt.



KABELJOUW MET ZOMERSTAMPPOTJE

± 100 kabeljouw

  • Wat paneermeel kruiden
  • Viskruiden
  • 1 geklopt eitje
  • 200 gr wortelen, geschrapt in stukjes
  • 125 gr aardappelen, geschild in stukjes
  • Lente ui naar smaak

Doe het paneermeel kruiden met de viskruiden, haal de vis door een geklopt eitje en de paneermeel. Draai af en toe voorzichtig om en bak op een niet te hoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.

Kook de aardappel en wortel samen gaar, giet af. Doe hier de hardere gedeelten van de lente ui door, schenk er een beetje melk bij en stampen maar. 

Verdeel dan de rest van de uitjes erover.