Ik hou ervan, lekkere stamppot gerechten!
Met het kouder worden van de dagen past het lichaam zich aan de omgevingstemperatuur aan. En dan smaakt een oer Hollandse stamppot prima. Het is inmiddels bepaald niet zo dat we fysiek extra behoeften hebben. Dus eigenlijk zijn de zwaardere maaltijden niet echt nodig. Maar toch eten we allemaal liever in de winter een stamppot dan in de zomer. Ja toch?!

 

Er staan bij diverse gerechten ook wat vet armere, of koolhydraat arme tips bij.


Stamppot kan behoorlijk zwaar zijn, veel koolhydraten of gewoon te vet. Ik heb tips voor je verzameld over hoe je, je stamppot gezonder kan maken. Misschien staat er wel wat voor je bij:

  1. Gebruik bouillon of kookvocht in plaats van boter en melk om de stamppot lekker smeuïg te maken
  2. Gebruik evenveel groente als aardappelen, 50/ 50 dus. (Extra tip bij zuurkool: Vul je zuurkool aan met koolraap, hier proef je niets van. De 50/50 regel is anders echt níét lekker!)
  3. Heb je wel eens gedacht om andere extra groenten te gebruiken in een stamp? Wat denk je van een andijvie of boerenkool stamppot met prei. 
  4. Neem eens een stamppotje prei of wortel/ ui met (wit)vis in plaats van vlees of worst (zie recept hieronder!).
  5. Je kunt van bijna alle groenten stamppot maken en hierbij ook lekker combineren met verschillende soorten groenten en zelfs fruit! Wat denk je van spinazie of andijviestamppot met cherrytomaatjes, gebakken paprika, gebakken champinons en ui of een spruitjesstamppotje met stukjes appel of zelfgemaakte appelmoes (dé manier overigens om je kinderen spruitjes te laten eten. Of een Surinaams stamppotje rode bieten met tartaar en zilveruitjes. Of een vegetarische stamppot met paksoi en gebakken champignons.
  6. Verwerk af en toe een 'vergeten' groente in de stamppot. Denk eens aan pastinaak, aardpeer of koolrabi. Je zult verstelt staan van de smaak en het effect hiervan.
  7. Als je milieubewust bezig bent met eten, denk dan bij het maken van een stamppot aan groente van het seizoen. Dit scheelt kosten voor onder andere het transport en uitstoot van broeikasgassen. 
  8. In plaats van spekjes kun je blokjes gerookte kip gebruiken voor die rokerige 'bite'. Of blokjes ham, ook al een gezondere keus.
  9. Sowieso kan een stamppot ook goed gecombineerd worden met blokjes kip, vegetarische balletjes of een tartaartje in plaats van gehakt, worst of spek.
  10. Maak keuzes als je wel vette producten gebruikt. Dus niet én spekjes én gehakt, maar één van beiden.
  11. Je kan bij meerdere stamppotten een deel van de aardappels door koolraap vervangen, dat scheelt in calorieën.
  12. In plaats van spekjes en worst is het ook lekker om gemengde noten te gebruiken door bijvoorbeeld een broccolistamppot.
  13. Schep één keer een klein bord op, dan eet je zeker niet te veel!
  14. Houdt je stamp over? Geen punt, wat je teveel hebt kan je gewoon invriezen voor de volgende keer.

Vindt jij het ook lastig om je stamppot op smaak te brengen. Hieronder even een rijtje basiskruiden voor een basis stamppot. Er zijn natuurlijk vele variaties mogelijk. heb je een lekkere, ik hoor het graag van je!

  • Zuurkool: Jeneverbes en laurier 
  • Peen en ui: nootmuskaat en laurier
  • Boerenkool: selderij, nootmuskaat, koriander en komijn
  • Andijvie: nootmuskaat en mosterd

 


Nodig:

  • Spruitjes - 300 gram
  • Ui - 1/2
  • Hamblokjes - 75 gram
  • Champignons - 100 gram
  • Knoflook - 1/2 teentje
  • 2 el sojasaus
  • Peper & zout
  • Geraspte kaas - 25/50 gram

* koolhydraatarm

 

Spruitjesstamppot

Maak de spruitjes schoon.

Doe ze in een pan, breng ze aan de kook en laat 8 minuten koken, totdat de spruitjes beetgaar zijn.

Zet de oven aan op 175 graden

Snipper terwijl de spruitjes koken de ui fijn, snij de knoflook klein en de champignons in blokjes.

Bak de ui, knoflook en hamblokjes in een el olie en de sojasaus drie minuten in een wok.

Wok de champignons nog even mee en giet de spruitjes af.

Bak ook de spruitjes even mee, strooi er peper en zout naar smaak bij.

Vet een ovenschaal in en leg het spruitenmengsel in de schaal.

Strooi de geraspte kaas er overheen en zet de schaal 15 minuten in de oven.

 



Bloemkoolstamppot

  • 175 gram bloemkool
  • 50 gram zoete aardappel
  • 75 gram wortel
  • 1/2 uien
  • 10 gram roomboter
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2  bosui
  •  zout en peper 

Groenten schoonmaken, wassen in gelijke stukken snijden, wassen en in een klein laagje water gaar koken.

 

Lekker met hamblokjes! 

 

 

* koolhydraatarm



zoete aardappel - pastinaak en ui

- voor 2 personen

  • 1 zoete aardappel
  • 1 a 2 pastinaken
  • 1 flinke rode ui
  • Kruiden zoals: kurkuma, koriander, paprikapoeder, komijn, peper, zout naar smaak.

Groenten schoonmaken, wassen in gelijke stukken snijden, wassen en in een klein laagje water gaar koken. 

 

Ik heb alleen een foto van de gesneden groenten in de pan... het resultaat was al heel snel op 😂!

 

* Koolhydraatarm



zuurkoolstamppot

- voor 1 persoon

  • 250 gr. zuurkool
  • 150 gr. aardappelen geschild in stukjes
  • 1/2 appel geschild in stukjes
  • stukje ui in stukjes
  • kerrie
  • peper en zout
  • stukje rookworst

Kook de aardappelen en de zuurkool gaar. Bak de ui en appel met de kerrie even lekker bruin, stamp alles door elkaar. Warm de rookworst en eet smakelijk ;D

 

* Tip:
Wil je de stamppot wat koolhydraat armer? Doe dan de helft aardappelen vervangen door bloemkool. En wil je hem vetarmer, doe dan de rookworst vervangen door een light variant of een mager balletje rundergehakt.



KABELJOUW MET ZOMERSTAMPPOTJE

± 100 kabeljouw

  • Wat paneermeel kruiden
  • Viskruiden
  • 1 geklopt eitje
  • 200 gr wortelen, geschrapt in stukjes
  • 125 gr aardappelen, geschild in stukjes
  • Lente ui naar smaak

Doe het paneermeel kruiden met de viskruiden, haal de vis door een geklopt eitje en de paneermeel. Draai af en toe voorzichtig om en bak op een niet te hoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.

Kook de aardappel en wortel samen gaar, giet af. Doe hier de hardere gedeelten van de lente ui door, schenk er een beetje melk bij en stampen maar. 

Verdeel dan de rest van de uitjes erover.

 


Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Google+

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

Mijn missie is om de 40+ vrouw meer kwaliteit van leven en

gezondheid te laten ervaren. Door een op jou toegespitst

voedingsadvies en leefstijl-interventies die helemaal bij

jou en je leefstijl passen. 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl