Tussendoortjes


Tussendoortjes zijn in vele soorten, maten en variaties. Maar kijk eens of hier voor u wat bij zit. Voor de snelle en voor de bakgrage mensen ;D


Bananenijs

Pel een banaan en snij deze in plakjes. Doe de plakjes ongeveer een à twee uur in de vriezer. Ze hoeven niet volledig bevroren te zijn, maar wel goed koud. Vervolgens doe je deze plakjes in de blender, net zo lang tot het een egale en romige textuur krijgt. Smakelijk en makkelijk en ongeveer zo'n 86 kilocalorieën.

 

Watermeloen

De watermeloen doet zijn naam eer aan: 

hij bestaat namelijk voor 95 procent uit water! Een goede dorstlesser dus in de zomer en watermeloen bevat weinig calorieën, zo'n 37 kilocalorieën per 100 gram. Daarnaast is watermeloen ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C.

 

Aardbeien

Heerlijk op beschuit of in taart, maar ook zo uit het vuistje heel lekker. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat zo'n 36 kilocalorieën. En zo heb je ook alweer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen.

 

Komkommer

De ideale snackgroente is komkommer. In 100 gram komkommer zit zo'n 97 gram water en maar 13 kilocalorieën. Daarnaast bevat komkommer net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen. Zo is komkommer een goede bron van B-vitamines, maar je vindt er ook andere vitaminen en mineralen in.

 

Edamame, groene sojaboontjes

Groene sojaboontjes zijn ook een lekker en licht tussendoortje. Besprenkel ze met citroensap of chili vlokken. 50 gram sojaboontjes bevatten zo'n 55 kilocalorieën.

 


Pittige paprika spread

Dit heb je nodig:

  • 3 geroosterde paprika’s (uit pot of rooster ze zelf 
  • 2 el citroensap
  • 1 rode peper, in stukjes (als je de spread niet te spicy wilt, kun je de zaadjes eruit halen)
  • 1 teen knoflook, in stukjes 
  • 1 rood uitje, gesnipperd (hou 1el apart)
  • Een handje mais bv uit blik
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl sumak (of rasp van een halve citroen)
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl kurkuma
  • Olijfolie extra vergine

Ook nodig:

Een keukenmachine of een blender. Het kan ook met een staafmixer, maar dan heb je het wel wat moeilijker.

Zo maak je pittige paprika:

Snijd de geroosterde paprika’s in stukken en doe dit in de keukenmachine. Voeg het citroensap, rode ui, de rode peper, knoflook, komijn, sumak, paprikapoeder en kurkuma toe. Eindig met een scheutje olijfolie.

Zet de keukenmachine aan en draai totdat je een smeuïge, egale massa hebt. Voeg dan de mais en een restje gesnipperde rode ui toe, voor iets meer bite! Hoppa, daar is je paprika spread! 

 

 

Tip: wil je er een stevigere spread van maken, bv humus achtig? Doe dan als eerste kikkererwten of reuze bonen in de keukenmachine, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe!

 

Lekker op toast, brood......



Borrelhapjes

Voor 9 stuks

De simpelste variant:

  • 50 gram Italiaanse groenten uit de koeling
  • 1 ei
  • Italiaanse keukenkruiden
  • peper en zout
  • basilicum olie spuitje

Spuit het vormpje in met de olie, doe een theelepel fijn gesneden Italiaanse groenten in elk vormpje. Klop het ei met peper en zout en de kruiden. Vul elk vormpje met 1 eetlepel ei en doe er een klein beetje kaas op.

 

15 minuten in een oven op 200º C

Suggesties:

Spinazie - feta

Zalm - prei - kaas

 

Paprika - pesto - kaas

Ham - ui - kaas

enz....



Bananenbrood

Ongeveer 18 porties

  • 150 gram volkorenmeel
  • 50 gram havermout
  • 100 gram gemengde noten
  • 5 á 6 dadels
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • 1 geraspte appel
  • 1 theelepel Râs al hânout kruiden
  • beetje zeezout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • wanneer nodig ± 50 cc amandelmelk (kan ook gewone, deze had ik in huis)

Hak de noten grof, met de dadels. Snijd de bananen in kleine blokjes. Doe de eieren losslaan in een kom, meng de bananen en appel hierdoor heen, dan het meel en de noten met de dadels. Voeg de kruiden en bakpoeder toe, is het beslag te dik, doe er dan een beetje melk bij. 

Doe het beslag over in een bakvorm en plaats in het midden van een voorverwarmde oven.

180 ºC bak het bananenbrood in 45 minuten.

 

Controleer of je baksel klaar is door er een houten saté prikker in te steken, komt hij er schoon uit, is je baksel klaar.

 

Variaties:

  • Vervang de banaan door nog een appel!
  • Vervang de dadels door rozijnen
  • Gebruik als kruiden een mengsel kaneel, gember, nootmuskaat
  • Ook leuk, bosbessen toevoegen

 



Nacho’s uit de oven of Airfryer

Lekker, snel en niet al te ongezond ;D hoe maak je simpele nacho’s uit de oven of airfryer. 

  • 1 zak nacho chips cheese smaak
  • 1 zakje geraspte kaas (30+)

Zet de oven of de Airfryer aan en verwarm hem voor op 180 graden. Doe de nacho’s in een schaal die in de oven mag of in de airfryer kan. Strooi de geraspte kaas over de nacho’s heen en doe het schaaltje in de oven/airfryer. Na ongeveer 15 minuten in de oven, maar al na 4 à 5 minuten in de airfryer is de kaas gesmolten en zijn de nacho’s klaar!

 

Lekkere dip voor erbij:

  • Een chilisaus
  • créme fraiche
  • guacamole 

Maak de guacamole zelf, het allerlekkerst!



Havermoutkoekjes

  • 100 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el pindakaas
  • 1/2 banaan
  • 1 tl olie

Alle ingrediënten mengen en 15 minuten in de oven op 200 gr...... goed laten afkoelen.



Kastanjes poffen

Ik heb ze in de airfryer gedaan, maar je kan het ook natuurlijk in de oven.

  • 500 gr. kastanjes

15 minuten 160 graden in de af, of, 20/25 minuten in de oven.

 

Laat ze ietsje afkoelen en dan de schil eraf halen. Pas op, brand je vingers niet, ze blijven #### heet! Dan komt het lastigste, maar het velletje moet er ook af. Als ze goed gepoft zijn, gaat het wat makkelijker

 

Als ze nog warm zijn, vind ik ze wel lekker met wat peper en zout. 



Kruidcake

  • 150 gram volkoren meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gr basterdsuiker
  • 2 eitjes
  • 50 gram zemelen-lijnzaad
  • 50 gram gemengde noten, in stukjes
  • 100 gram dadels, in stukjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagel
  • Citroenrasp naar smaak
  • Scheutje melk

Alles mengen en 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden!



Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Google+

 

 

 

 

EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

Mijn missie is om de 40+ vrouw meer kwaliteit van leven en

gezondheid te laten ervaren. Door een op jou toegespitst

voedingsadvies en leefstijl-interventies die helemaal bij

jou en je leefstijl passen. 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl