KINDEREN EN OVERGEWICHT

EEN NORMALE REACTIE OP EEN ABNORMALE OMGEVING

Ik las een interview van Lia van Wijk, kinderarts Franciscus Gasthuis en Vlietland, die vertelde dat de gevolgen van overgewicht haar inziens niet altijd goed worden ingeschat: overgewicht wordt vaak gebagatelliseerd, maar dagelijks zien zij kinderen die fysieke en psychische klachten hebben die worden veroorzaakt door een boven gezond gewicht. Eén op de vier kinderen met overgewicht wordt gepest. In 95% van de gevallen is er sprake van een disbalans in calorie inname en verbruik.

 

“Eigenlijk is overgewicht een normale reactie op abnormale omgeving. Een omgeving die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen”, aldus de kinderarts.

 

Gezond zien eten, doet gezond eten

Dagelijks maken we meer dan 200 voedingskeuzes. Het merendeel hiervan maken we onbewust. Tegenwoordig leven we in een heus ‘eetparadijs’. Of het nou gaat om boodschappen doen of de derde helft bij de voetbal. Keer op keer, overal weer, moet je, je verweren tegen ongezond eten.

 

En echt gezond zien eten, doet gezond eten!

Hier heb je echter wel de hele omgeving van het kind bij nodig. Het helpt echt niet om naar een gewichtsconsulent of diëtist te stappen en dan te denken van,  "Zo, dat hebben we goed gedaan", pas dan moet jij als ouder aan de slag! Helaas ook voor kinderen heb ik geen magisch drempel! Je zult zelf de verandering moeten willen en laten plaatsvinden. Van een bord vol gebakken aardappelen, stuk vlees en een heel klein beetje groenten op naar een bord met een beetje gekookte aardappel, een beetje vlees/vis e.d. en heel en ik zeg heel veel groenten .... Iedereen, van ouders, opa's en oma's, tante's en oom's, van school tot de sportverenigingen, iedereen moet meedoen. Wil je het tij kunnen keren, moeten we ervoor zorgen dat overal waar onze kinderen komen, er gezondere alternatieven beschikbaar zijn en dat deze actief worden gepromoot.   

 

Een moeder in mijn praktijk is blij met mijn aanpak. Ooit was ze zelf erg zwaar en at ze geen groente, maar vooral snacks. Toen ze kinderen kreeg kon ze het niet verantwoorden dat die wel groenten moesten eten, terwijl zij die zelf als ouder links liet liggen. Ook was de poster met het aantal calorieën in populaire dranken en voedingswaren een eyeopener voor haar. ‘Ik dronk toen drie blikjes cola per dag.’

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl