Geen dag zonder een goed ontbijt!
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal. Wat kun je allemaal eten bij het ontbijt? Aanraders zijn:
- ongeveer 8 porties…. gelijk de eerste al niet voor 1 persoon. Maar voor 1 persoon is het ook heel lastig om granola te maken ;)
200 gr havermout
1 flinke mespunt Kaneel
15 gr Lijnzaad
100 gr ongezouten, gemengde noten
20 gr Pijnboompitten
15 gr Pompoenpitten
15 gr Zonnebloempitten
15 gr Sesamzaad
Maak de noten in een vijzel kleiner en rooster ze in een pan bruin krokant. Haal ze uit de pan en rooster de zaden en pitjes even aan, doe hier de havermout bij en als laatste rooster je de sesamzaadjes heel even mee. Dan mengen met de noten erdoor en de kaneel.
Laten afkoelen en af en toe een lepeltje toevoegen aan ontbijt of toetje, lekkerrrrrr
Griekse yoghurt
Handje frambozen, kan natuurlijk ook met ander fruit!
4 el granola bv die van hierboven!
Gezond lekker, lekker gezond!
Ingrediënten:
40 gr havermout
1 klein ei
50 ml halfvolle melk
Doe de havermout, ei en de melk in een blender en laat ongeveer 30 seconde draaien.
Bak de pannenkoekjes in een beetje vloeibare bak en braad, totdat het beslag op is.
Eet een kwart van de pannenkoekjes lekker op met een
flinke eetlepel magere kwark en
±100 gr aardbeien, bosbessen, bramen, frambozen
Foto + het idee van de havermout met rabarber van Denise, dank je!!
Tijdsduur: Voorbereiding 10 minuten en koken 45 minuten
Benodigdheden: Steelpan, snijplank, mes, dunschiller, sudderplaatje en een weckpot om de rabarber in te bewaren.
1 verse stronk rabarber (1 kilo versta ik onder een stronk, eigenlijk een bos!)
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
100 ml water
Maak de rabarber schoon. Als de rabarber heel vers is, dan zijn er geen harde en eventueel bittere stukken aan de rabarber, wanneer de rabarber iets ouder is schil dan de rabarber met bijvoorbeeld een dunschiller. Dit is heel belangrijk aan de onderkant. Je merkt dit snel, want de onderkant is iets harder, grover en taaier, dit gedeelte wordt ook minder snel gaar. Snijd sowieso de onder en de bovenkant van de stengels af en deze mogen weg.
Snij de rabarber in stukken van ongeveer drie centimeter. Deze stukken mogen in een pan met de 100 ml water. Laat dit rustig aan, aan de kook komen. Ook het vanillestokje mag erbij en het kaneelstokje. Snijd het vanillestokje niet open. Het gaat namelijk om de smaak en niet om de merg. Bij het rustig koken en de hitte komt er voldoende smaak van het stokje af.
Laat dit ongeveer 45 minuten rustig koken op een sudderplaatje en roer het door, totdat de rabarber pap is. De rabarber is, namelijk al veel eerder klaar, maar de smaken van de kruiden moeten goed in de rabarber trekken en door het langzame garingsproces, wordt de rabarber ook zoet . Door het gebruik van een sudderplaatje kookt de rabarber rustig verder en niet op hoge temperatuur. Laat nu de rabarber in de pan afkoelen.
Lekker dus met een havermoutpannenkoekje zoals hierboven omschreven!
INGREDIËNTEN, ± 15 stuks
BEREIDING:
- Snij de dadels fijn en hak de noten in grove stukken. Je kunt dit eventueel ook in een blender of foodprocessor malen tot wat grovere stukjes. Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenrasp en kaneel in een kom en meng door elkaar.
- Voeg de banaan toe aan het havermout mengsel, roer er helemaal doorheen zodat er een kleverige massa ontstaat. Is jouw mengsel nog wat droog? Voeg dan een eitje toe voor extra binding.
- Stort het mengsel in een met bakpapier bekleed blik, mijn vorm is 20×20 centimeter. Verdeel het gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan.
- Bak het geheel in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat het even een paar minuutjes in de vorm afkoelen en haal je basis voor de mueslirepen er dan uit. Als hij al wat steviger voelt kun je proberen om hem vast in repen te snijden met een (groot) scherp mes. Ik merkte dat je de mooiste repen kon snijden toen het al iets verder was afgekoeld en nog een beetje lauw aanvoelde.
Probeer echt geduld te hebben met het snijden van de repen. Als je te snel bent gaan de randen heel erg brokkelen, dat had ik zelf ook. Bij de andere helft wachtte ik wat langer en toen kon ik mooie repen snijden.
Maak van 1 banaan kleine stukjes, doe hier de kaneel over. Roer de havermout, banaan met de melk door het losgeklopte ei.
Schep dit in een schaaltje of een grote kop en zet 3.5 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Garneer lekker met de kwark en granola.