Koek, snacks en hapjes

Maar dan van mij.... dus moet er wel iets inzitten wat het gezonder maakt!! 

Missie geslaagd, er staan wel hele lekkere bij!


Apfelstrudel met Custard

Of in ieder geval soort van ;)

Ingrediënten:

Voor de custard:

  • 20 gr custardpoeder
  • 250 cc halfvolle melk
  • Stevia naar smaak.

 

Dan de appelrolletjes;

  • 2 plakjes ontdooid filodeeg
  • 1 zoete appel in stukjes
  • Kaneel of koekkruiden naar smaak
  • Geklopt eitje
  • Poedersuiker

Bereiden:

Maak eerst de custard:

De custard mag/moet een beetje afkoelen, vandaar dat je hiermee begint.

Hou 50 cc melk apart en roer hier de custard in los. Verwarm de rest in een pannetje en voeg de opgeloste custard voor het gaat koken toe, laat ±2/3 minuten koken, voeg eventueel als je van zoet houdt wat stevia toe. Laat de vla daarna rustig afkoelen.

Is de custard toch te dik, voeg er gewoon wat koude melk toe, dat verdund prima.

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de appelstukjes op smaak met kaneel of koekkruiden.

Rol het filo deeg op met de appel erin en plak de randen vast met het eitje. Herhaal dit met de tweede plak. Bestrijk beide rolletjes met wat ei.

Leg op bakpapier en zet 20 minuten in de oven. Kijk even regelmatig of het goed gaat, keer ze af en toe even om.

 

Zijn de rolletje mooi van kleur, Haal ze eruit, leg op een bordje, met de custardsaus en strooi er wat poedersuiker over. MMMMMMMMMMM


Kruidcake

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

150 gr gemengde noten

5 dadels

1 ei

250 gr volkorenmeel

1 tl bakpoeder

300 gr Griekse Yoghurt 0.2%

1 á 2 el koekkruiden

snufje zout

2 el honing

Hak 150 gram gemengde noten en 5 dadels grof. 

Klop 1 ei los. Meng 250 g volkorenmeel, 1 theelepel bakpoeder, 300 gram Griekse yoghurt, 1 ½ eetlepel koekkruiden, snufje zout en 2 eetlepels honing  met de noten en de dadels. Voeg 50 ml water toe en schep goed om. Dit kan gewoon met een spatel of lepel, je hebt geen mixer nodig. Blijft het deeg te droog, voeg dan nog een beetje extra water toe. 

Vul de cakevorm met het mengsel en bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar.

Recept PuurGezond


Peren speculaas cakeje

Verwarm de oven op 200 °C voor.

Ik gebruikte een siliconen vorm, die hoeft niet ingevet of met bakpapier bekleed te worden. 

  • 50 gr walnoten
  • 1 ei
  • 135 gr volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gr Griekse Yoghurt 0.2%
  • 1 á 2 el speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 peren
  • een beetje volkoren meel 

Ben je een hele erge zoete kauw, doe er wat zoetstof in. Gebruik dan wel degene die geschikt is om te bakken. 

 

Hak de walnoten grof. 

Schil de peer, snijd in blokjes van 1 cm, wentel even door een beetje volkorenmeel, dan zakt je peer niet direct naar de bodem.

Klop het ei los, meng  met 125 g volkorenmeel, 1 theelepel bakpoeder, 150 gram Griekse yoghurt, 1 á 2 eetlepels koekkruiden en snufje zout. Alles goed door elkaar mengen, dit kan gewoon met een spatel of lepel, je hebt geen mixer nodig. Blijft het deeg te droog, voeg dan een beetje extra water toe. Wil je zoeter, voeg 1 el honing toe. 

Laat de peer er voorzichtig bovenop vallen en strooi de walnoten erover heen. Zorg dat de walnoten niet te ver erboven uitsteken, vanwege het risico op verbranden. 

 

Zet de schaal zo'n 30 min in de oven, controleer door met een steker in het midden te steken of de cake gaar is, anders nog minimaal 10 minuten op 150 °C doorgaren. 


Heel veel ei hapjes

Nodig: (silicone) bakvorm voor kleine muffins en een flesje bakspray

Verwarm de oven voor en kijk hieronder welke combi jij het lekkerst vindt!

Basis zijn geklopte eitjes op smaak gebracht met p&z en bijvoorbeeld Italiaanse kruiden.

 

Deze foto is van muffins uit een grotere bakvorm. De onderste foto van een met kleine vormpjes.

Hoeveel je nodig hebt, ligt dus aan je bakvorm.

 

Voor de grote hierboven heb ik het volgende gebruikt;

75 gram gemengde gesneden groenten (paprika/courgette/ui/paksoi/spinazie/doperwt wat je nog in de koelkast hebt of wat je ook maar lekker vindt)

  • 50 g blokjes gerookte kipfilet
  • 3  eieren
  • zout en peper
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 

Klop de eieren in een kom met een garde los. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roer de groenten en kipblokjes erdoor.

Giet het eimengsel in de holtes van de ingevette muffinvorm. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak de eiermuffins in circa 20 minuten gaar. Controleer door zachtjes op het midden te drukken om te kijken of de eieren gestold zijn en de muffins stevig voelen. 


Variaties;

 

Bijvoorbeeld:

  • 30 g Spinazie
  • ½ Ui
  • 2 Geroosterde paprika’s 
  • 50 g Champignons
  • 2 Eieren
  • Wat basillicum
  • peper en zout

Of, leg een plakje rookvlees/ rauwe ham in het cupje en vul ze met wat fijn gesneden groenten combinaties als: 

- Tomaat - Basilicum

- Spinazie- Champignons

- Broccoli- Cheddar

- Tomaat - basilicum - parmezaan

- Knoflook - spinazie  - parmezaan

- Paprika - champignons - cheddar

Of...

Ham, kaas - eitjes

Achterhamblokjes fijn snijden, een klein gesneden uitje, paprika erbij.

Beetje bieslook erover of lente uitjes en afvullen met het geklopte ei...... 

 

De bakvorm ±15 min. 200˚C in een voorverwarmde oven.


Eiermuffins...

Nodig voor 1 persoon

30 g Spinazie

½ Ui

2 Geroosterde paprika’s 

50 g Champignons

2 Eieren

Wat basillicum

peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Snijd de spinazie, ui, geroosterde paprika’s (goed laten uitlekken) en champignons in kleine stukjes.

klop de eieren los, voeg peper en zout toe en klop nogmaals door. Doe hier de spinazie en de rest van de groenten bij en roer door. Op het laatst de basilicum toevoegen en mogelijk peperen zout. 

Giet het mengsel in de vormpjes en bak de muffins in ongeveer 20 min. in de hete oven.


Eierwrapje

 

De foto hierbij is als je hem serveert als hapje.

 

Ingrediënten voor 2 personen

3 eieren

1 tl bak en braad

1/2 komkommer

handje sla

1 tl. halvanaise

8 plakjes kipfilet

Bereiding

Kluts de eieren met een beetje zout en peper. Smelt de bak en braad in de pan en bak 4 dunne omeletten. Doe op ieder omelet en klein beetje halvanaise, een paar dunne plakjes komkommer, sla en kipfilet. Rol op en je hebt een heerlijke wrap!

 

Super simpel, maar wel lekker!

Tip; je kan hem ook als ontbijt maken; Dan kan je hier gerust 2 wrapjes van eten.


Gevulde snack paprikaatjes

  • 1 emmer snack-paprika’s 10 stuks
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 uitje
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml water
  • Italiaanse keukenkruiden
  • peper en zout
  • Handje geraspte kaas
  • 10 zwarte olijven

Optioneel: plakjes jalapeño pepers, verse koriander of peterselie

 

Materialen

Bakplaat met bakpapier of grote ovenschaal

 

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in een pan.

Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid het vlees met de kruiden. Roer de tomatenpuree er door en het water. Laat dit 10 minuutjes pruttelen. 

Snijd de snackpaprika’s door de lengte doormidden, verwijder eventuele pitjes en leg ze op een bakplaat (of ovenschaal).

 

- Vul ze met het gehaktmengsel en beleg met een paar plakjes olijf en bestrooi met wat kaas.

- Zet ze 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.


Hartige hapjes van bladerdeeg;

Zonder kaas! Dat je het maar weet ;)

  • 1/2 pot geroosterde afgespoelde paprika in stukken
  • 1/2 uitje in stukken
  • knoflook poeder naar smaak
  • peper 
  • 4 plakken rauwe ham, ik had serano ham gebruikt
  • 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling

Verwarm de oven op 200 °C voor

Doe de paprika, ui, knoflook in de blender en laat even flink draaien tot het een redelijk glad mengsel is. Rol het deeg uit op het papier en besmeer met de paprikasaus, draai er wat verse peper over en leg er de plakjes ham op. Rol het deeg in de breedte op, anders wordt het veel te dik en snijd er plakjes van. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak het even in 20/25 minuten gaar. Zijn de hapjes aan de onderkant nog te rauw, draai ze even en doe ze nog 5/10 in de oven. 

 

Ben jij gek op kaas.... doe er lekker wat geraspte 30+kaas overheen. Is vast ook heerlijk!!


Hartige taartdeeg hapjes

Nodig voor ongeveer 30 hapjes 

  • 1 rol vers hartige taart deeg of 6 losse velletjes deeg uit de vriezer
  • 75 gr kruiden roomkaas light
  • 2 geroosterde paprika’s uit pot
  • Tak verse peterselie
  • 50 gr geraspte 30+kaas
  • Materialen
  • Bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Als je losse plakjes deeg gebruikt leg je er aan de lange zijde 3 naast elkaar en de korte zijde 2, maak deze met de naden aan elkaar tot 1 grote plak. Besmeer het hele oppervlak met roomkaas.

 

Spoel de paprika's af en laat ze goed uitlekken en snijd net als de peterselie fijn. Verdeel de stukjes paprika en peterselie over de roomkaas. Bestrooi met de geraspte kaas.

 

Rol het bladerdeeg via de lange zijde op. Snijd de rol in plakjes van ca 1 cm. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besmeer de bovenzijde met wat losgeklopt ei. Bak ze ongeveer 20 min in de oven.

Zowel warm als koud lekker.


Kleine loempiaatjes

Ingrediënten voor 10 st.

  • 1 pak vers filodeeg uit de koeling of ontdooid uit de vriezer
  • 150 gr gerookte kip reepjes
  • 400 gr wokgroenten
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 rode peper
  • 1 el sojasaus
  • Kerrie poeder
  • Zeezout
  • Olijfolie

Bereiden

Bak in wat olijfolie de knoflook en daarna de wolgroenten met de peper even aan. Voeg de kipreepjes, met de sojasaus en kerriepoeder toe. Voeg zo nodig nog wat zout toe.

Halveer de filodeeg vellen.

Neem een vel en leg met de punt naar je toe. Schep een beetje van het mengsel op de punt en vouw deze erover heen. Vouw de punten als een soort enveloppe naar binnen en rol verder op. Bestrijk de bovenste punt met een losgeklopt eitje, blijft hij beter dicht. Leg de loempia’s met de open rand naar beneden, op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 18/20 minuten licht bruin en krokant. Lekker met chilisaus. 


Snelle pizzahapjes

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 
  • Tomatenpuree naar smaak
  • 4 plakken parmaham
  • ± 250 gr gesneden wolgroenten met champignons
  • Handje geraspte kaas
  • 12 cherrytomaatjes

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 220 graden en rol het deeg uit samen met het bakpapier. Snijd het deeg in 12 stukken. Smeer wat tomatenpuree op de vierkantjes en laat een paar mm van de rand vrij. Beleg de mini pizza’s met plakjes champignons, ringetjes rode ui en halve cherrytomaatjes. Doe de open kant naar boven, dan brand je minder snel je mond;) Bestrooi met wat geraspte kaas. Zet ze 15 minuten in de oven. Haal ze er uit als ze mooi goudbruin zijn. Leg een stukje parmaham op de mini pizza’s en verdeel wat rucola er over.


Smoothie...

Je wist waarschijnlijk al, maar ik ben niet zo van de smoothies, groenten en fruit moet je kauwen mijn inziens... Maar, toen mij gevraagd werd om op mijn werk een keer een smoothie voor mijn collega's te maken, werd het een uitdaging, en dus, voilà, een zo gezond mogelijk 🙃

 

Men neme:

  • komkommer
  • avocado
  • spinazie
  • sla
  • appel
  • mango 
  • druiven 
  • en wat bosvruchten ter garnering.

Snijd de boel alvast in kleinere stukjes, mik de boel in een blender en laat verpulveren. Drink ze!

 

ps: de banaan op de foto heb ik niet gebruikt. Maar is de smoothie te dun, of niet zoet genoeg kan je daar altijd banaan voor gebruiken.

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies| Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

email: info@ehvoedingsadvies.nl