VEEL GESTELDE VRAGEN

Voor wie is de begeleiding van een gewichtsconsulent bedoeld?

De begeleiding is bedoeld voor iedereen met onder- of overgewicht. In principe begeleidt de gewichtsconsulenten alleen gezonde mensen. Wanneer er sprake is van gezondheidsproblemen, maar geen sprake is van een speciaal dieet, mag de gewichtsconsulent een voedingsadvies geven. Hierin moet worden uitgegaan van gezonde voeding, zoals omschreven in de richtlijnen gezonde voeding van de gezondheidsraad en het aanleren van een gezond voedingspatroon. In alle andere gevallen, ben ik verplicht je door te verwijzen naar een diëtist.

 

Ik ben te mager en nu?

Ook voor mensen met ondergewicht is het mogelijk om samen te kijken waar de balans in het voedingspatroon verstoord is en zo een manier te vinden om op een gezond en verantwoord gewicht te komen. Een uitzondering vormen mensen met een eetstoornis zoals anorexia en boulimia. Wanneer zij echter in behandeling zijn bij een daarvoor geschikte hulpverlener, kan ik in samenwerking met de hulpverlener een goed voedingspatroon adviseren.

 

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

De grootste risico’s van overgewicht zijn: diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, menstruatiestoornissen, galstenen en slaapapneu.

 

Ik ben al wat ouder, is het wel wat voor mij??

Juist als je ouder bent, is het belangrijk je gewicht in de gaten te houden en naar een BGN gewichtsconsulente te gaan. Je leert een gezondere leefstijl aan en kan veel langer fit en gezond blijven. Je leert toch weer een andere manier van voeden en zult daar veel meer energie van houden. 

 

Wat kunnen eventuele psychische gevolgen zijn?

Er zijn veel psychische gevolgen. Bijvoorbeeld negatief zelfbeeld, eenzaamheid, discriminatie en depressieve gevoelens. Zorg dat je op tijd rust neemt, zorg dat je op tijd aan de bel trekt, vooral als je het zelf niet meer 'trekt'. 

 

Moet ik dit traject alleen afleggen?

Natuurlijk niet, je kan je omgeving inzetten, je partner, je vriend(in) je familie. Je kan er ook voor kiezen samen te komen, dit kan helpen bij het verkrijgen van steun en begrip van de omgeving. Uiteraard kun je altijd op mij je gewichtsconsulente terugvallen voor het verkrijgen van de nodige steun. Ik steun je waar ik kan!!

 

Hoe lang duurt de begeleiding?

De begeleiding duurt net zo lang als jij wilt. Je hebt de mogelijkheid tot het volgen van het basistraject wat dient om je eet- en leefstijl blijvend te veranderen om zo op een gezond gewicht te komen en dit ook vast te houden, zonder het bekende jojo effect. Aanvullend met een strippenkaart, of alle modules los.

 

Kan ik zo een afspraak maken of heb ik een verwijzing nodig?

Om een afspraak te maken heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

 

Lukt het mij wel om af te vallen of aan te komen?

Als je de stap hebt gezet om het roer om te gooien en te gaan willen werken aan een gezonde leefstijl, ben je al op de juiste weg. Het belangrijkste is namelijk dat de wil er is om de knop om te zetten. Het erin geloven is nog niet zo belangrijk, dat komt vanzelf bij de eerste resultaten.

 

Kost het afvallen mij moeite?

Ja, daar kan ik duidelijk in zijn. Het komt je niet aanwaaien. Maar je zult zien als je eenmaal die eerste stap hebt gezet en je je leefwijze gaat veranderen, zonder dat je er honger voor hoeft te lijden, wordt het zo’n natuurlijk proces dat het je geen moeite meer kost.

 

Waarom lukt het mij zo vaak niet?

Wat mij in 10 jaar het meest opvalt is, dat er vaak te weinig gegeten wordt. Jaren aan het diëten zorgt voor een verstoord voedingsbeeld. Het is ook mogelijk dat je regelmaat ver te zoeken is, dan wordt het afvallen ook lastiger. En een van de oorzaken kan zijn dat je voeding gewoon niet goed is  samengesteld. Wanneer je teveel verkeerde koolhydraten, eiwitten of vetten binnenkrijgt, gewoon omdat er vaak niet duidelijk en/of eerlijk op de verpakking staat wat er precies inzit. Ik maak je basismenu op jou afgestemd, dan kan je er ook jaren mee vooruit!

 

Mag ik dan nooit meer snoepen?

Echt wel, wat voor jou heel belangrijk is, moet je jezelf niet helemaal verbieden. Want door dat te doen, ga je uiteindelijk zeker voor gaas om ineens wel die doos choco of koek leeg te eten o.i.d.

Samen kijken we naar waar en op welk moment het voor jou belangrijk is om wat extra’s in te zetten. Dat kan het wijntje op zaterdagavond zijn, of op vrijdagmiddag een stukje chocola...

 

Ik heb veel hoofdpijn, kan dat aan mijn voeding liggen?

Ja, wanneer je voeding teveel of juist te weinig complexe koolhydraten bevat. Complexe koolhydraten, zorgen voor een betere bloedsuikerwaarde. Door deze goed aan te passen, kunnen je klachten echt doen verminderen.

 

Worden er medicijnen of supplementen verstrekt?

Er worden geen medicijnen of supplementen verstrekt. Dit is voorbehouden aan artsen of diëtisten. Wel is het mogelijk om in samenwerking met de arts advies te geven met betrekking tot het nemen van bepaalde supplementen.

 

Hoe is het gesteld met de privacy?

Als gewichtsconsulente heb ik te maken met het beroepsgeheim. Dit houdt in dat ik geen persoonlijke informatie aan derden mag verstrekken zonder schriftelijke toestemming van degene waarop het betrekking heeft.

 

Moet ik contant betalen en kan ik pinnen?

Het is mogelijk om contant te betalen of te pinnen. Bij uitzondering ontvang je bij het consult een factuur en dient je deze binnen de wettelijke termijn van 14 dagen te voldoen.

 

Krijg ik de consulten vergoed van mijn zorgverzekeraar?

Door mijn registratie bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland kun je bij de meeste zorgverzekeraars een gedeelte of gehele vergoeding krijgen van mijn consult. Dit hangt af van je aanvullende verzekering. Voor meer informatie over welke zorgverzekeraars vergoedingen verstrekken kun je op de pagina vergoedingen kijken of navraag doen bij je zorgverzekeraar.

 

Is het ook mogelijk om bij mij thuis te komen?

Voor cliënten die absoluut geen mogelijkheid hebben om naar de praktijk te komen, is een huisbezoek mogelijk. Woon je in een straal van 5 kilometer van mijn praktijk, dan is dit kosteloos. Woon je hierbuiten, wordt er een toeslag van 35 cent per extra kilometer berekend.

 

Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent?

Gewichtsconsulent is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich gewichtsconsulent noemen. Diëtisten hebben altijd een vierjarige hbo-opleiding diëtiek gevolgd. Bovendien mogen zij ook mensen begeleiden die een ziekte of medische klachten hebben, zoals diabetes. Gewichtsconsulenten mogen dat niet. Zij schrijven geen dieet voor.

Toch kan ik je goed op weg helpen als je gewoon gezond bent en wat kilo’s kwijt wilt. De Consumentenbond adviseert wel iemand te kiezen die bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) is aangesloten. De BGN stelt verschillende kwaliteitseisen aan haar leden. Om aangesloten te zijn moeten ze bijvoorbeeld een erkend gewichtsconsulent diploma hebben. Hun voedingsadviezen moeten ook zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Gewichtsconsulent is vaak goedkoper, als je aanvullend verzekerd bent, kan het advies van een gewichtsconsulent goedkoper zijn dan dat van een diëtist. Dat komt omdat veel aanvullende verzekeringen het bezoek aan een gewichtsconsulent als ‘preventieve zorg’ (gedeeltelijk) vergoeden. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen. Voor de diëtist worden de eerste drie uur vanuit de basisverzekering betaald, maar hiervoor geldt wél het eigen risico. Gemiddeld kost een diëtist 60 euro per uur, voor drie uur komt dat neer op 180 euro. Het eigen risico is 385 euro, dus moet je die 180 euro zelf betalen. Alleen mensen met diabetes, de longziekte COPD of een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn voor een diëtist vrijgesteld van dit eigen risico.

Er wordt bij het bezoek aan de diëtist altijd éérst aanspraak gemaakt op de drie uur uit de basisverzekering. Dus die 180 euro ben je hoe dan ook kwijt. Check daarom goed je polis als je aanvullend verzekerd bent, want mogelijk heb je recht op een (aantal) consult(en) bij een gewichtsconsulent. Een BGN-gewichtsconsulent vraagt gemiddeld tussen de 45 tot 65 euro per uur. Ik biedt een traject aan tegen een gereduceerde pakketprijs.

 

Mijn vraag staat er niet bij.

Indien je vraag nog niet beantwoord is of er nog onduidelijkheid is, kun je deze stellen via de website.

 

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl