VAKANTIE SHIT

Geen leuk onderwerp, maar iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Ben je eindelijk lekker op vakantie, kan je of niet meer naar de wc of je gaat veel te vaak. De oorzaak van te vaak, is vaak voedselvergiftiging/infectie. Maar, of je nu ver weg gaat of dat je op de camping in Nederland staat, het kan iedereen overkomen. Wat kan je eraan doen en hoe kan je het oplossen.  

 

Obstipatie

Ben je fijn op vakantie klap je dubbel van de buikpijn, waarom... omdat je niet kan. De redenen zijn vaak divers, er loopt iemand langs de deur, je bent bang dat iedereen van je luchten meegeniet of dat ze je horen, of dat het niet doorgespoeld kan worden.... je hoofd maakt overuren in het verzinnen van redenen. 

 

Wat doe je eraan

 • Als eerste: DRINK!! Drink voldoende water, dus denk niet, lekker doe mij maar een rosé-tje of een witbiertje om de dorst te lessen... dat werkt niet. Je darmen schreeuwen om water, gewoon water! Ben je water zat, maak lekker ice tea, bijvoorbeeld van venkel, lekker rustgevend voor je darmen.
 • En ja het is natuurlijk ook belangrijk om te ontspannen, als je niet ontspannen zit, gebeurt er vaak ook niets. Ben je bang voor een vieze wc, neem zelf schoonmaakdoekjes mee. Kan je niet je rust nemen, neem er een boekje bij, of een dom spelletje op je telefoon.... wat je ook maar rust geeft, is prima
 • Beweeg, wanneer je op vakantie lekker lui aan het strand blijft liggen helpt het je darmen ook niet. Ga lekker wandelen over het strand (leuk mensen kijken, quilty pleasure), door de branding wandelen, zwemmen. Maakt niet uit waar je bent, zorg dat je in beweging blijft, het verhoogt je verbranding en je activeert je darmwerking.
 • Eet voldoende vezels, vezels versoepelen je darmwerking. Maarrrrr blijf dan wel voldoende drinken want vezels binden 1:3 vocht, dus als je niet voldoende water drinkt dan kan het zomaar nog langer duren voor je aan poepen toekomt....
 • Als laatste, als niets werkt.... laxeer middel! Je gaat je vakantie toch niet laten verpesten!

Tja en dan die andere, diarree!

Echt he, zo waardeloos! Heb het zelf een keer in Egypte gehad, nou je voelt je flink ### Maar oké, wat kan je eraan doen, waar moet je erg in houden. 

 

Voedingstips: 

 • Blijf weg van rauwkost, salades en voedsel dat bereid wordt met kraanwater.
 • Drink geen water uit de kraan, maar drink alleen water uit flessen die geseald zijn.
 • Gebruik dit water ook om je tanden te poetsen!
 • Vermijd ijsblokjes en onverpakte ijsjes, deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.
 • Schil je groente en fruit.
 • Blijf ver weg van rauw of niet gaar vlees, vis en schaal- en schelpdieren.

Dan hygiëne 

Was je handen, was je handen, was je handen, was je handen heel goed en veeeeeelvuldig. Dus na toiletbezoek (dúh), als je eten gaat maken, voor het eten zelf, als je luiers wisselt, als je een dier hebt geaaid... neem een flesje handgel mee, handig voor onderweg.

 

Kan je kiezen?

Kies voor je eigen douche en toilet. Dan is het risico dat je het van een ander oploopt ook minder groot. Toch in een hostel terecht gekomen? Neem desinfectie doekjes mee voor het schoonmaken van bril, aanraken van kranen, deurklinken e.d. 

 

Toch aan de .....?

 • Het goede nieuws is, dat het vaak zo'n 24 uur tot uiterlijk 4 dagen duurt.
 • Voorkom uitdrogen, blijf voldoende fles water drinken. Vermijd alcohol en cafeïne.
 • Wordt je duizelig bij het opstaan? Ga snel water drinken, want dit is een signaal van uitdrogen.
 • Heb je langer dan 5 dagen last, krijg je veel buikpijn, koorts en/of bloed in je ontlasting? Raadpleeg een arts!

Last but not least: diarree remmers

In sommige gevallen kunnen diarreeremmers uitkomst bieden. Deze worden vooral voorgeschreven als de oorzaak van de diarree niet behandeld kan worden. Diarreeremmers bevatten meestal de werkzame stof loperamide. Deze remt de darmbeweging en zorgt ervoor dat de anus samentrekt. Maar wees voorzichtig hiermee, het kan meer problemen veroorzaken dan je mee gestart bent!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl