EET JE KOEL!

Het wordt deze week prachtig, warm weer.

Niet iedereen kan daar zo goed tegen, dus maar even tijd maken voor wat verkoelende eettips!

 

Volgens de Chinezen is het een al duizenden jaren oud gegeven, dat bepaalde producten een verkoelend of verwarmend effect kunnen hebben. En de wetenschap stelt dat het effect vooral psychologisch is…. maar wat maakt het uit, een ijsje in de winter geeft toch echt een ander gevoel dan in een zomers zonnetje, ja toch?!

 

Nu dan, terzake, welke voedingsmiddelen hebben een verkoelende werking?

Ps, er staan wel hele bijzondere bij, sommige heb ik nog nooit van gehoord. Moest zelfs opzoeken wat het was🙃

 

Groenten

(Zure) augurk, spruiten, zuurkool, andijvie, artisjok, cichorei, sla, olijf,, pastinaak, rode biet, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignon, Chinese kool, courgette, paprika, selderij, schorseneer, spinazie, paardebloem, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring, koolraap, radijs, ramanas, algen, nori, wakame, iziki, kombu.

 

Kruiden en specerijen

Salie, dragon, Agar-agar, miso, sojasaus, zout.

Fruit

Aalbes, aardbei, ananas, appel, appelmoes, blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morrel, sinaasappel, vossebes, grapefruit, vlierbes, honingmeloen, papaja, peer, citroen, kiwi, rabarber, banaan, mango, watermeloen.

 

Noten, zaden en granen

Cashewnoot, zonnebloempit, tarwe, rogge, brood gerst.

 

Dierlijke producten

De meeste soorten zijn verwarmend maar eend, gans, kalkoen, haas, kaviaar, oester en inktvis schijnen verkoelend te werken. Neem kleine hoeveelheden en kies voor duurzame producen die hormoon- en antibioticum vrij zijn.

 

Zuivel

Koeienmelk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk en yoghurt.

 

Zo dat waren de producten, maar wat doe je er dan mee... maak bijvoorbeeld een heerlijke gegrilde sla salade;

  • 200 gr mais
  • 500 gram grote garnalen, gepeld (zonder staart)
  • 2 kropjes baby romaine
  • 20 kerstomaatjes
  • 1 komkommer, in blokjes

 

Alles behalve de komkommer envelop de gril of bbq en mixen maar. Maak hier een lekkere dressing bij van magere yoghurt, koriander, avocado, knoflook en peper en zout.... mmmmmmm!

 

En wat natuurlijk ook verkoelend werkt...relax, probeer je niet te druk te maken. Doe niet wat niet nodig is, blijf in de schaduw en drink water! Veel water, lekker puur, met wat komkommer, of op smaak met wat fruit of juist frisser met munt en citroen. 

 

Als je dan zo lekker in de schaduw zit, kan het zomaar zijn dat je toch ook kan genieten van het zomerse weer!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl