SPIJS VERTEREN...

Een goede spijsvertering is afhankelijk van wat je in je mond stopt, maar ook van hoe het verteerd wordt. Bij een niet goed werkende spijsvertering, kan je je last krijgen van een opgeblazen gevoel, niet naar de w.c. kunnen of andere nare shit. Met deze tips, heb je minder kans op problemen.

Wat zorgt voor een goede spijsvertering: ik geef je 8 goede tips om je spijsvertering te ondersteunen.

 

1. Kauwen, heel goed kauwen

In je mond begint je spijsvertering, de invloed van enzymen in je speeksel geef je het startsein voor je stofwisseling. De spijs kan verteerd gaan worden. 

 

2. Koude volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappelen.

Heb je volkoren pasta, zilvervliesrijst en of aardappelen over? Eet ze tijdens je lunch. Ze gaan snel door de dunne darm en zorgen dan voor een soepele ontlasting, waarschijnlijk door een toename van het aantal dikke darm bacteriën. Dus gooi je overgebleven pasta, rijst en aardappelen dus nooit, nooit weg. Je darmbacteriën lusten er tijdens de lunch wel pap van.

 

3. Met bestek eten

Eet langzaam, kauw heel goed en doe dit dus heeeeel langzaam. Ga ook je lunch met bestek eten, dan doe je er langer over, nog beter eet met stokjes... 

 

4. Bij elke maaltijd: vezels

Doe ook s morgens bij je ontbijt altijd volkoren vezels, fruit, noten en zaden in je ontbijt, eet volkorenbrood o.i.d.  bij je lunch en eet ’s avonds veel groente en zet regelmatig peulvruchten op het menu(vezels!). Weet dat in zwaardere groentes zoals broccoli en kool meer voedingsvezels zitten dan in lichtere groentes zoals sla en spinazie.

 

 

5. Je darmbacteriën verwennen

In je darmen wonen goede en slechte bacteriën, dat weten we. Met junkfood, suiker en eiwitrijk eten, voed je vooral de slechte bacteriën. Die verzwakken de darmwand en zo kunnen schadelijke stoffen het lichaam in lekken en narigheid veroorzaken. Bij mensen die te zwaar zijn, is zelfs aangetoond dat zij een andere darmpopulatie hebben dan mensen met een gezond gewicht. Het lijkt erop dat slechte darmbacteriën overgewicht mogelijk mede veroorzaken en in stand houden. Met vezels voed je dus de goede bacteriën in je darmen. Ze houden het darmslijmvlies sterk, zetten vezels om in energie en verbeteren de darmwerking.

 

6. Beweeg

Lichaamsbeweging stimuleert een gezonde darmwerking, maar sport niet té intensief. Zwaar sporten staat gelijk aan extreme stress en dat is slecht voor je spijsvertering. Niet voor niets hebben topsporters vaak diarree of andere spijsverteringsproblemen.

 

7. Wanneer je moet, moet je!

Wie een betere spijsvertering wil, moet goed luisteren naar zijn of haar darmen. Aandrang? Ga direct naar de wc. Hoe langer poep in je darmen blijft, hoe meer ongunstige stoffen je bacteriën produceren. Zit je eenmaal op de wc? Probeer ontspannen rechtop te zitten; de darm kan zich dan makkelijker legen. Veel mensen kunnen beter poepen met een klein krukje onder hun voeten, omdat je in een meer hurkende houding zit.

 

8. Opletten met rauwkost

Geniet jij ook van een uitgebreide salade voor de lunch... met veel sla, ui, tomaat, wortel en paprika? Weet dat wanneer je echt een grote hoeveelheid hiervan eet, je inderdaad lekker vol zit, weinig kcal binnen krijgt.... als je niet met de slasaus bent uitgeschoten. Maar je darmen hebben er best moeite mee, je krijgt gisting in je darmen, opgeblazen gevoel en moet winden laten... tja, dan krijg je toch misschien teveel tegelijkertijd binnen. Maak kleinere porties en kauw, kauw. kauw.... Want zoals bij punt 1 besproken, de vertering van koolhydraten, waar rauwkost grotendeels uit bestaat, begint al in je mond.

 

Zo deze tips helpen je spijsvertering gezond te houden, maar ondersteunen ook in klachten als teveel boeren en oprispingen.... dus toch maar even kijken wat jou helpt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl