ETIKETTEN LEZEN

Op een verpakking van producten staan een heleboel teksten, tabellen en logo’s. Dit noemen we het etiket. Maar wat heb je aan al deze informatie? Een heleboel. Als je weet hoe je het etiket leest, kies je makkelijker voor gezonde, veilige en duurzame boodschappen.

 

Wanneer je naar dit etiket kijkt, zie je de ingrediënten, voedingswaarde, het bewaaradvies, de naam van de fabrikant of importeur (zodat je weet waar je een klacht neer kan leggen), het eu-ovaal (dan je weet je dat het een erkend NVWA producent is), de hoeveelheid van de verpakking en de barcode (De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de verpakking vermeld. Zodat je weet met wie je contact moet opnemen als je een klacht hebt of meer informatie wilt.)

Hieronder krijg je een uitleg van de m.i.z. belangrijkste punten. 

 

De voorkant van het pak

- Daar staat de houdbaarheid vermeld. Op een verpakking kan een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) staan. THT-producten kun je vaak ook na de datum nog eten of drinken, zolang het product er goed uitziet en goed ruikt en proeft. Gooi TGT-producten na de datum weg.

- De wonderlijke wereld van de claims

Fabrikanten zijn vrij de termen 'gezond', 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' te gebruiken, zolang ze niet misleidend zijn. Het is dus niet wettelijk vastgelegd wanneer een fabrikant een product 'gezond', 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' mag noemen en wanneer niet. Op het etiket staat in dit geval ook 'Rijk aan calcium en vitamine B12' en '0% vet'. Dit zijn voedingsclaims en moeten aan Europese regels voldoen. 

- Plaatjes

Als op de verpakking een plaatje staat (in dit geval aardbeien), moet bij de ingrediënten staan hoeveel hiervan in het product zit. In dit geval 7% aardbei.

-  Keurmerk

Een keurmerk op de verpakking of het etiket kan helpen bij het maken van een gezonde of duurzame keuze…..

 

Dan de andere kant van de verpakking, de ingrediënten

Belangrijk om te weten: 

 • De ingrediënten worden vermeld volgens afnemende hoeveelheden. Met andere woorden, het eerste ingrediënt zit er het meeste in.
 • Op de verpakking staan de voedingswaarden per 100 gram of soms erbij per portie vermeld. 
 • De voedingswaarden, deze staan meestal dezelfde volgorde:
  Energie
  Koolhydraten
  Eiwitten
  Vetten, (verzadigde, onverzadigde, meervoudig onverzadigde)  

Deze lijst wordt soms aangevuld met o.a.voedingsvezel en natrium (als onderdeel van zout), vitamine en mineralen.

 


Dan de uitleg van de voedingswaarden.

 

ENERGIE/CALORIEËN 

Het aantal kjoules/kcal staat vaak dik-gedrukt op de verpakking. Wij werken het meest met kcal. Maar dit is niet het belangrijkste wat erop staat, het gaat natuurlijk waaruit die calorieën bestaan. Een gezonde reep, kan net zoveel calorieën hebben als een candybar. Alleen bevat de gezonde variant meer gezonde vetten, maar veel minder suikers en 'slechte' vetten.

 

KOOLHYDRATEN (zetmeel, suikers & vezels*)

Koolhydraten zijn een onmisbare bron van energie voor het lichaam! Suikers zijn onder te verdelen in natuurlijke suikers zoals lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (geraffineerde suiker). Natuurlijke suikers staan niet in de ingrediëntenlijst, toegevoegde wel. Zij hebben verschillende namen, vaak eindigend op ose. Wanneer er veel ose's op de verpakking staan, zit er veel suiker in het product. Uit alle koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.

 

EIWITTEN

Veel levensmiddelen bevatten eiwit, ook wel proteïne genoemd. Eiwit is belangrijk ze leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit de voeding komen, dit heten essentiële aminozuren. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren, maar kunnen ook in andere producten zitten, zoals in snacks, koek en gebak. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Dierlijk eiwit bevat voldoende van alle essentiële aminozuren. Bij plantaardig eiwit verschilt dat per product. 

 

VETTEN

Kijk in de eerste plaats naar de slechte vetten, de verzadigde, en de transvetten. Verzadigde vetten wil je zo min mogelijk binnen krijgen via verpakt voedsel. De aanbevolen hoeveelheid per dag is tien procent van je totale aantal calorieën. Haal de vetten die je eet uit zuivelproducten, noten, zaden en mager vlees en niet niet uit crackers, gebak, snacks en snoeprepen. 

Transvetten zijn onnatuurlijk en kunnen het risico op hartziekten en diabetes verhogen, dus eigenlijk moet er 0 gram van op de voedingswaardetabel staan. Je kunt ze vinden onder de namen: plantaardig vet gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerde olie.

 

*VEZELS

Soms zie je vezels op de ingrediëntenlijst. Vezels verbeteren je spijsvertering, waardoor je langer vol blijft zitten en minder last hebt van pieken in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor is de kans kleiner dat je behoefte hebt om te gaan snacken! Je zou eigenlijk twintig tot dertig grams vezels per dag binnen moeten krijgen. Kies bijvoorbeeld voor minstens vier gram vezels per portie graanachtig voedsel (bijvoorbeeld pasta) en minstens drie gram vezels per portie voorverpakte snacks of brood. 

Er zijn twee soorten vezels, verteerbare en onverteerbare. Het mooie is, dat ze beiden een gunstige werking op je darmen hebben. 

 

NATRIUM

De meeste mensen krijgen veel meer natrium binnen dan de aanbevolen 2,300 mg per dag, wat voornamelijk komt door het eten van voorverpakte producten. Probeer je zoutinname onder controle te houden door te checken of snackachtig voedsel, zoals mueslirepen, minder dan 300 mg natrium bevatten. Een andere leidraad: voor voorverpakte maaltijden kun je het best gaan voor een maaltijd met minder dan 700 mg natrium. Beter is natuurlijk om zoveel mogelijk met verse ingrediënten te werken. 

 

Toevoegingen

Bewerkte producten bevatten E-nummers. Dit zijn toevoegingen die er voor moeten zorgen dat een product minder snel bederft, verkleurt, niet klontert of er beter uit ziet. Veel E-nummers zijn chemisch maar er zijn er ook die een natuurlijke oorsprong hebben, zoals bijvoorbeeld vitamine C (E300). Fabrikanten zijn zich bewust van de slechte reputatie van E-nummers en zetten daarom vaak de gewone benaming op de verpakking. Dat schrikt minder af dan het desbetreffende E-nummer. Vervelend is dat er verschillende termen voor hetzelfde stofje worden gebruikt. Voor E621 bijvoorbeeld; gefermenteerde eiwitten, monosodiumglutamaat, MSG, gist, gelatine of ve-tsin. Laat producten met meer dan vijf ingrediënten daarom staan. Zodra er een lijst met allemaal ingewikkelde onbegrijpelijke termen op het pak staat, zitten er teveel chemische toevoegingen in. En dat is niet gezond.

 

Light

Trap niet in de val van 0% vet of light. Het is ondertussen al meerdere malen bewezen dat niet vet maar vooral suiker een grote bron van ellende is. Als de fabrikant vet uit een product haalt doet hij er iets anders voor terug, omdat vet smaak en consistentie geeft. Dikwijls komt er een vulstof als suiker, tarwe, soja, maïs of zoetstof voor in de plaats waardoor je uiteindelijk meer suikers binnen krijgt. Snel opneembare suikers laten je suikerbloedspiegel snel stijgen en weer dalen. Dit is op de lange duur zeer slecht voor je gezondheid. Bovendien krijg je er honger van en ga je dus meer eten. Eet zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel, zonder toevoeging van ongezonde snelle suikers.

 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (uitgedrukt in %) te raadplegen, verzeker je jezelf ervan dat een bepaalde hoeveelheid van het gebruikte product gedeeltelijk of volledig voldoet aan uw behoeften aan de noodzakelijke voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen. Uiteraard zijn deze hoeveelheden afhankelijk van de behoefte van je leeftijd, geslacht, lichaam, je doelen en je maaltijden. Dus voor iedereen anders.

Gewapend met deze kennis, kun je zeker zorgen voor evenwichtige maaltijden. Want vergeet niet dat je voeding een kwestie is van evenwicht, niet te veel, niet te weinig en zo gevarieerd mogelijk! 

 

Bereid of on-bereid

Dan als laatste: check altijd of het om een on- of bereid product gaat… wanneer je producten vergelijkt moet je gezien hebben of de voedingswaarden van toepassing zijn op een bereid of on-bereid product. Bij een on-bereid product gaat het over het product zelf, bij een bereid product wordt de samenstelling van het de complete maaltijd bedoeld. Inclusief de ingrediënten die je zelf moet toevoegen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl