MARIE (33, licht-verstandelijke beperking) viel 15 kilo af

In januari 2020 zocht Marie* (33), een dame met een licht-verstandelijke beperking, contact met mij als BGN-gewichtsconsulent omdat ze graag wilde afvallen. Marie was al een paar kilo kwijt, maar merkte dat meer afvallen niet zo gemakkelijk ging. Dat is iets wat meer mensen merken, maar als je woont in een zorginstelling en te maken hebt met een handicap, brengt dat extra uitdagingen met zich mee.

 

Marie wilde vooral weten wat een gezond voedingspatroon voor haar zou inhouden en wilde ze hulp en ondersteuning in het maken van gezonde keuzes. Al snel bleek dat het ook lastig was om haar dag in te delen en sprak ze de wens uit om haar snaai-gedrag onder controle te krijgen. 

 

Afslanken in een woonlocatie

Ik ben uiteraard BGN-gewichtsconsulent maar werk tevens als begeleidster bij een woon/werklocatie voor verstandelijk gehandicapten. Bij de zorginstelling waar Marie woont, werkt zij sinds 2003 en combineert ze mijn expertise om bewoners en zelfs collega’s in hun wens om af te vallen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat wonen in een zorginstelling het afvallen er niet gemakkelijker op maakt. Want woon je in een woon- of zorglocatie, dan leef je naar de manier waarop er door het personeel over voeding wordt gedacht. Je bent afhankelijk van de menuplanning, het boodschappenbeleid en het inzicht van het team van woonbegeleiders. Niet in iedere instelling is de kennis over voeding even top.

 

Simpel basismenu

Het begeleiden van iemand met een verstandelijke beperking kan een lange weg zijn. In Marie’s geval was dit echter niet zo. Ze doorliep het traject in negen maanden en viel maar liefst 15 kilo af. Het gaat goed met Marie, ze is trots op zichzelf en de stap die ze gezet heeft. De reden van dit succes? Ik heb een simpel en duidelijk basismenu gemaakt en daarin haar eigen dagelijkse keuzes verwerkt. Echt, vanaf dag 1 pakte ze het goed op. In onze gesprekken gaf ze aan wanneer het lastig was, waar ze moeite mee had en daar gingen we dan ook direct mee aan de slag. Marie liet zich niet uit het veld slaan en ging gewoon door.

 

In beweging

Naast een verbetering van haar eetpatroon is Marie ook meer gaan bewegen. Ze voelt zich fitter, wandelt veel en is recent begonnen met het trainen van haar buikspieren. Want, zo stelt Marie: “die buik mag nog wel een beetje minder.” 

 

*Marie is een fictieve naam.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl