Wist jij dit?
De term 'volkoren' op crackers zegt niet zoveel, want daar zijn geen regels voor! Zo zie je op dit plaatje dat sommige 'volkoren' crackers niet voldoen aan de schijf van vijf.
Voor brood is dat weer heel anders, wanneer volkoren op het etiket staat, moet het ook uit 100% volkorenmeel bestaan! Maar bij crackers gaat die vlieger niet op, echt waardeloos, staat er volkoren op je cracker weet je nog niet wat je in huis haalt.
Het draait niet alleen om vezels
Zoals je op het eerste plaatje zag, is het niet alleen een kwestie van vezels, maar ook hoeveel verzadigd vet er in zit! En die zie je dan al snel over het hoofd. Ben je blij dat er vezels genoeg in zitten, hebben ze er een bak vet in gemikt!
Het etiket
Let bij de aankoop op het etiket, daar staat exact op wat erin zit. Het eerste ingrediënt moet volkorenmeel zijn, mag ook volkorenroggenmeel zijn, zodra het eerste tarwe meel is, dan heb je dus een vezel-arme cracker te pakken. Maar wanneer er direct erna glucose/fructose/honing e.d. genoemd worden, krijg je dus weer een mierzoete cracker. Staat er als tweede ingrediënt plantaardig vet is het dus een vette cracker…..
En dan zijn dit de topperssss:
1. WASA Volkoren!
Ingrediënten: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout
Helemaal perfect naar mijn mening. Geen tarwe, geen suiker, geen conserveermiddelen. Puur liefde.
2. WASA LICHTGEWICHT, volkoren
Ingrediënten: Volkoren ROGGEMEEL (98 g*), SESAMZAAD (11 g*), zout, gist
Als we kijken naar de voedingswaarde heeft het product voldoende eiwitten, weinig suiker en weinig verzadigd vet.
3. MATZES, volkoren
Ingrediënten: VOLKOREN TARWEMEEL, TARWEKIEMEN (3%), water.
Weinig ingrediënten, geen zout, geen vet….daar worden we vrolijk van.
En verder bepaalt nog altijd, dat wat jij erop doet, of je er wel of niet dik van zou kunnen worden….. 🤣😂
Reactie schrijven