DE OVERGANG, HOE ZIT DAT NU ALLEMAAL EN HEEFT MIJN LICHAAM EXTRA'S NODIG?? Deel 1

Op een gegeven denk je, wat is dat nou…. soms is het één dingetje, soms is het een hele rits en toch hoeft het niet direct duidelijk te zijn. Maar klachten zoals; ik ben niet in mijn hum, vergeet zo vaak wat, wordt ongemerkt toch wat zwaarder, raak geëmotioneerd over rare dingen, ben er ook niet helemaal bij, die horen allemaal ook bij de overgang. Want dan ineens, valt. het kwartje... je bent in de overgang. Deze periode valt vaak ongeveer tussen je 40ste en 60ste levensjaar. Niet iedereen heeft altijd direct menstruatieproblemen, heftige opvliegers die zo duidelijk de overgang inluiden. Het is niet altijd direct herleidbaar, soms zijn het alleen maar die vage klachten. Wat kan je doen om je lichaam te helpen erdoor te komen, zijn er vitamine belangrijk om je gezondheid beter te ondersteunen. In deze twee blogs ga ik je er alles over vertellen, dit is deel 1.

 

 

Overgang

Wordt door veel vrouwen heel verschillend ervaren, waar de een er door heen vliegt, vliegt de ander alle kanten op en voelt zich waardeloos. Klachten die voorkomen zijn zo divers dat je er soms niet de vinger op kan leggen wat er nu eigenlijk aan de hand is. Het is een fysiek en mentaal nieuwe fase in je leven. Deze periode vóór, tijdens en na de overgang eisen veel van je lichaam en geest, het is belangrijk om wat meer op je gezondheid te letten.  Zoals al gezegd is het voor de meeste westerse vrouwen rond hun 40ste, maa, het kan ook zijn dat de klachten die je op je 35 ervaart al overgangsklachten zijn. En… alleen de laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze. De periode die daar aan vooraf gaat kennen we als de overgang. In de overgang, de gehele periode, gebeurt er veel in het lichaam. De voorraad eicellen neemt af, en de productie van oestrogeen stopt. Oestrogeen heeft veel functies in het lichaam, speelt een rol bij hart en vaten, botten, borsten en urinewegen. De kans dat zo'n grote verandering in je lichaam  gevolgen heeft op je gezondheid is dus groot. 

 

 De overgang bestaat uit 4 fasen:

 1. Pre-menopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. De ene vrouw merkt er niks van terwijl andere vrouwen meer klachten ervaren.
 2. Peri-menopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. Tijdens deze fase wordt de menstruatie steeds onregelmatiger en worden de meeste klachten ervaren.
 3. Meno-pauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. Voor elke vrouw is dit op een andere leeftijd, maar meestal rond het vijftigste levensjaar.
 4. Post-menopauze; Dit is de fase na de menopauze. De laatste menstruatie is nu geweest, maar u ervaart nog steeds overgangsklachten. 

3 belangrijke pijlers; Activiteit, rust en slapen

 1. Dat zijn de pijlers van een goede gezondheid tijdens de overgang. Wanneer je voldoende in beweging blijft, het liefst buiten, is dit goed voor je gewicht, maar het heeft meer voordelen. Je zal minder last van sombere, depressieve gevoelens ervaren en je voelt je energieker en vrolijker.
 2. Dan die rust, over het algemeen loopt iedereen zich rot van afspraak naar afspraak. Probeer in je drukke dag wat meer rustmomenten te plannen. Het hoofd heeft rust nodig om het weer 'aan' te kunnen. Neem ook de tijd om aan al die rare lichamelijk veranderingen te wennen, en om eens te kijken hoe en wat jij in het leven nodig hebt om een leuk leven te leiden, wat is belangrijk voor jou! 
 3. Slaap…. 'hoe dan' hoor ik je haast vragen! Doordat er minder oestrogeen productie is, is er ook minder melatonine… en laat je dat nu net hard nodig hebben om in slaap te komen. Daarnaast hebben velen ook last van transpireren en opvlieger, die helpen ook niet.

Hoe dan wel beter slapen;

 • Probeer alles van je to-do lijstje af te hebben gevinkt. Hou een vast slaapritueel.
 • Zet je tv, tablet, laptop en smartphone op tijd uit. Het liefst een uur van te voren. Zorg ook dat het scherm niet meer op fel licht staat, er zit vaak een nachtstand op. 
 • Alcohol en cafeïne, daar slaap je helaas niet beter van. Alcohol, het bekende slaapmutsje, zorgt er misschien wel voor dat je snel in slaap valt, maar je bent ook snel weer wakker en dan slaap je zeker onregelmatiger. Tja en cafeïne uit koffie en thee, hoef ik denk ik niet te vertellen, is een opwekkend middel, nou ja, daar slaap je dus in de regel niet beter van. (Sorry, voor de chocoholics, maar daar zit dus ook vaak cafeïne in….) 
 • Een koele geventileerde slaapkamer, dat scheelt ook de helft. 

 Nou ja, het zal niet al het verschil maken, maar al slaap je er maar een paar keer wat nachten beter van, ben ik al blij voor je!

 

Hoe het mij verging...

Ook ik kwam in de overgang, dacht nog dat ik had afgesproken, dat ik dat natuurlijk niet ging doen en zo. Want als je jong bent denk je, ja hoor, het zal wel… al dat gemeut! Maar, tussen mijn 40ste en 45ste begonnen de klachten. Eerst niet veel aan de hand, had het af en toe verrassend lekker warm. Na een heel leven koukleum te zijn geweest, was het wel even fijn dat ik het niet koud had. Het ging wel geleidelijk, en ik ging, natuurlijk, eens kijken wat ik aan mijn voeding kon doen.

Toevallig weet ik daar wel een en ander vanaf, dus ik aan de slag.
- Ik gebruik voldoende zuivel (±500ml pd)✓
- Eet voldoende groenten (min. 300 gr pd) ✓
- Minimaal 2 stuks fruit ✓
- Elke week een portie peulvruchten ✓
- Wat minder vlees (kan sowieso geen kwaad) ✓
- Zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen ✓
- Geen pakjes, geen zakjes meer ✓
- Geen alcohol  ✓ 
- Haast geen koffie, zwarte thee meer  ✓
- Ennnn last bus nog least; zorg zeker altijd elke dag voor voldoende beweging! ✓
Maar wat ik ook deed, die opvliegers werden steeds erger en slapen ging ook steeds minder. Zelfs een periode overgegaan op soja producten, kijken of dat wat hielp. Tot ik, die altijd fluitend, blij, het bed uitsprong, dacht… weet je wat? Laat mij maar liggen, ik heb er allemaal zó geen zin meer in. Dat werd eigenlijk steeds erger, het gevoel werd steeds heftiger. Ondertussen heb ik steeds alle ballen hoog gehouden, maar werd ik steeds moeier, en zakte ik steeds dieper weg. Dus wat nu….. 

 

Ps, even tussendoor, als je bovenstaande voedings-en leefregel volgt, heb je een prima basis van een voedingsadvies….🤣😉

 

Op zoek naar vitamines die ondersteunen, helpen, verminderen??

Op het internet wordt je bedolven onder de adviezen over vitamines die de overgang, je gewicht, je weet ik veel, allemaal helpen tijdens de overgang. De een belooft nog meer dan de ander, is dat waar? Wat denk jij, zouden er dan nog zoveel mensen met klachten rondlopen, als het met een pilletje te verhelpen is… nou ja, dat pilletje is er wel, maar dan Hormoon Suppletie Therapie (HST)… maar in het volgende blog ga ik je meer over de keuze van vitamines vertellen. 

 

Tot slot van deze blog

Ik heb al veel tips gegeven hoe je, jouw levenskwaliteit kan verbeteren. Hoe je kan zorgen voor jezelf, tijdens deze rare, soms nare periode. Volgende keer heb ik het over welke vitamines wel effect hebben… spoiler alert, het gaat al die pillendraaiers alleen maar om jouw centen. Maar, ik ga je er toch het een en ander over vertellen. Lees je dan ook weer mee??

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl