DE OVERGANG, HOE ZIT DAT NU ALLEMAAL EN HEEFT MIJN LICHAAM EXTRA'S NODIG?? Deel 2

 De overgang, het overkomt je, of je wilt of niet….De wereld van de supplementen, want hoe meer hoe beter, lijkt het wel eens. En o, wat hebben we weer eens een wondermiddel uitgevonden, kost je wat, maar dan heb je ook niks….de overgang, deel 2.

 

Zijn er vitamines die ondersteunen, helpen, verminderen??

Op het internet wordt je bedolven onder de adviezen over vitamines die de overgang, je gewicht, je weet ik veel allemaal helpen tijdens de overgang. De een belooft nog meer dan de ander, is dat waar? Wat denk je, zouden er dan nog zoveel mensen met klachten rondlopen, als het met een pilletje te verhelpen is… nou ja, dat pilletje is er wel, maar dan een hormoonpilletje… maar daar had ik het al over.

Er zijn diverse middelen, die je silhouet verbeteren…??? Die op bijzondere wijze al je klachten doen verminderen, je betaald je blauw en je schiet er in de regel niet veel mee op. Is vaak weer eens bedoeld om de portemonnee van de pillendraaier te spekken. Uitzonderingen daargelaten, maar dat is voor mij onmogelijk om te 'voorspellen' wat middel x voor jou zou kunnen doen. Let helemaal op bij het gebruik van fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.

 

Even een 'moederlijke' en serieuze waarschuwing;

Let wel op; Neem je toch een vitaminepreparaat? Baadt het niet, schaadt het niet, gaat niet altijd op. Wat je ook neemt; Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine's erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als je dan toch een voedingssupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Pas dus op voor de charlatans, die een halleluja product aanprijzen, die in de reclames (of op het potje) wordt aangeprezen en tig keer de hoeveelheid bevat dan gezond voor je is, want dat is dus niet gezond!!! 

 

* Alleen vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken. 

Hoezo?

Bij een tekort aan vitamine D kun je last hebben spierzwakte, pijn in de botten, moeilijk op kunnen staan en gemakkelijk brekende botten. Door de spierzwakte en last van je botten val je makkelijker.

Verder kan een tekort aan vitamine D en calcium botontkalking veroorzaken en osteoporose, dat is botontkalking en ernstige vorm. Dit speelt vooral bij vrouwen na de overgang.

 

Welke en hoeveel vitamine D heb je dan nodig?

Je kunt druppels, capsules of tabletten vitamine D kopen bij de apotheek of drogist. Meestal staat op het etiket vitamine D3, en soms D2. Je kunt beide kiezen. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere merken. De hoeveelheid microgram staat op het etiket.

 

Hoe krijg je normaal gesproken vitamine D binnen?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Wanneer je een getinte of donkere huid hebt maakt je lichaam minder vitamine D uit zonlicht aan. En als je, je bedekt dan komt de zon niet op je huid en kan dus niet zijn werk doen. 

 

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

 

  50-70 jaar 70+ jaar
Vrouw  10 microgram  20 microgram 
Man  10 microgram** 20 microgram

* bron; voedingscentrum

**getinte huid, of niet veel in de zon, of je huid bedekken.

 

De hormoon suppletie therapie eng, of niet?

Je begint er niet zomaar aan, er zijn allemaal spookverhalen en je bent toch bang dat je iets doet wat jouw gezondheid negatief zou kunnen beïnvloeden. Allereerst als je bij de huisarts komt, wordt er ook geïnformeerd of er in de familie een voorgeschiedenis is van een hormoon afhankelijke kanker (borstkanker, baarmoederkanker), een leveraandoening, veneuze of arteriële trombo- embolische aandoeningen (nu of in het verleden). En er wordt elk jaar even gekeken of de dosis minder kan, of je kan stoppen… ik heb er bewust voor gekozen en ben erg blij dat ik het heb gedaan. En, ja, ik ben eigelijk zelfs erg tegen het slikken van (onnodige) medicatie, maar dit stofje heb ik schijnbaar nodig om normaal te kunnen functioneren.

 

HST biedt voordelen op korte en lange termijn. Het meest directe voordeel is dat de symptomen van de overgang (opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogte, enz.) verminderen of zelfs verdwijnen. HST beschermt ook tegen osteoporose dankzij de oestrogenen die de botdichtheid in stand houden. 

Nadelen HST, gebruik je het middel langer dan 5 jaar, dan heb je mogelijk een verhoogde kans op een beroerte en doet de kans op borstkanker lichtjes stijgen. HST verhoogt het risico op galstenen en galblaasontsteking. Wanneer je langdurig (langer dan 10 jaar) HST gebruikt, heb je mogelijk een licht verhoogde kans op eierstokkanker.

 

Tot slot van deze blog

De overgang kan voor sommige vrouwen zwaar zijn. Ook ik heb er (zoals je las) veel last van gehad en slik dus al een hele periode HST om een groot deel van de heftige klachten die ik ervaarde te verminderen. Ben jij ook aan het tobben, dan adviseer ik je, kijk eerst eens naar je voedingspatroon, probeer daar aanpassingen te doen. Weet je niet hoe, dan kan ik je helpen met een eenmalig voedingsadvies. Verder, zorg dat je fysiek actief blijft, stress probeert te beheersen en voldoende te slapen. Wanneer je teveel loopt te tobben of je dagelijks leven zwaar onder druk staat door de overgang, en beheersen deze klachten je leven, neem dan contact op met je huisarts. Echt, blijf niet te lang tobben, het kan je zoveel opleveren. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl