APPELS EN PEREN

Vaak vergelijk ik mensen met fruitūüėČ, want,¬†er zijn appels en peren. Ik hou van beiden, maar ze zijn heel verschillend.¬†Zowel van voedingswaarde qua product, als figuur van de mens. Maar eigenlijk zijn ze natuurlijk niet te vergelijken, niet qua uiterlijk, niet qua smaak‚ĶZo is het ook met mensen, hun figuur, en de reactie van je lichaam op een afvaltraject, nooit¬†te vergelijken‚Ķ.¬†

 

Even zomaar wat weetjes over appels en peren

  • Zowel de appel als de peer is het aller-gezondst, als je hem ongeveer met huid en haar opeet‚Ķ. zelfs in het klokhuis zitten veel vezels en voedingsstoffen en echt vlak onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen.¬†Ok√©, het¬†steeltje hoef je dan toch echt niet op te eten...
  • Wist je dat¬†een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet.
  • Waarschijnlijk koop je vaak dezelfde appel. Gewoon, omdat je die het lekkerst vindt. Toch is het helemaal niet gek om eens af te wisselen, want elke appelsoort bevat zijn eigen gezonde stoffen. Hoe meer verschillende appels, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. (EHV; prima advies, want dat is met alle voeding zo!)
  • Bewaar jij je appels altijd op de fruitschaal? Tijd om daar verandering in te brengen. Appels zijn veel langer lekker als je ze in de koelkast bewaart en daarnaast zorgen appels ervoor dat ander fruit op de fruitschaal eerder overrijp wordt. Niet de bedoeling dachten wij zo.¬†
  • En wist je dat je het steeltje van een stoofpeer tijdens het bereiden gewoon kunt laten zitten? Het steeltje geeft tijdens het koken namelijk juist extra veel smaak af!
  • De kater komt la‚Ķ nooit!¬†Peren kunnen je helpen je kater te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van een peer of het drinken van perensap voordat je alcohol drinkt, helpt met het voorkomen van een kater. Peren smoothie voor ‚Äėt stappen dan maar? (Bron; Verse Oogst)¬†

Of dat laatste klopt, waag ik te betwijfelen. Lijkt mij sowieso beter om een kater te voorkomen en wat minder te drinken…. toch?

 

Bonte verzameling

Dan even terug naar mijn praktijk, die bestaat uit een bonte verzameling van mensen, jong, oud, dames en heren en….appels en  peren. Mensen zijn zo verschillend, qua uiterlijk, hoe het lichaam werkt en niet te onderschatten; de mindset van de persoon. Dan kan je, je ook wel voorstellen dat er geen één dieet bestaat, dat voor iedereen geschikt is. In mijn 16 jaar als praktiserend gewichtsconsulente, heb ik dan toch wel wat ontdekt. Namelijk dat er maar weinig volwassen mensen zijn die een beetje 'normaal' eten. Met normaal bedoel ik nu even gewoon volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. 

 

Ja hoor, die ken ik al

Zo veel cli√ęnten waarvan ik het eetverslag ga berekenen en ik herken ze gelijk; ¬†koolhydraatarm, ¬†weight watchers, EGA, Sonja B., 1000kcal dieet, het punten dieet, bang voor vet‚Ķ..Op zich is het wel eens soort van grappig, voor mijzelf een soort 'spelletje' zie ik aan het eetverslag welke voorgangers er in zitten. Komt alleen wel een probleem om de hoek, de voedingswaarde van een soort bijeengeraapt voedingspatroon, kan zorgen voor vitamine en mineralen tekorten. Dit merk je dan weer niet direct, maar wel in de loop van de tijd. Ook blijft het feit dat deze persoon bij mij is, is vaak dat het eerder gekozen dieet, niet vol te houden is. En wat mij betreft, ik een heel raar in elkaar stekend voedingsverslag toe gestuurd krijg. Maar dat is dan weer mooi voor mij, want daar valt winst te behalen‚Ķ.

 

Voedingscentrum

Ik hoor wel veel mensen zeggen, tja, het voedingscentrum, dat is zo achterhaald. Want dat heb ik op een site gelezen, ook stond daar dat  de voedingswaarde niet meer is wat het was en dat ze door grote bedrijven betaald worden en die dus positiever beoordeeld worden, dat de informatie niet klopt….. ach, ik heb de wijsheid niet in pacht, maar meestal zijn de schrijvers ervan, mensen die graag hun eigen product, willen verkopen . En er zal ook best bij het voedingscentrum wel eens iets niet kloppen.

Waar ik wel van overtuigd ben is, dat er heel veel mensen bij betrokken zijn, die veel meer verstand van voeding hebben dan ik.  En dat deze mensen geen ander belang dienen dan Nederlanders helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te eten. Omdat er een maatschappelijk probleem ontstaat door overgewicht….

 

Waard om te proberen

Maar echt, heb je dan wel eens een periode echt volgens die richtlijnen gegeten??? Dan is vaak het antwoord nee, want….. denk dat ik last van brood heb, denk dat het toch goed werkt, dat ik niet meer lekker kan eten, dat het te weinig is…… 

Echt, ga het eens proberen, pak de eetmeter erbij en vul die in, dan kan je precies zien waar je aan toe bent én, je eet absoluut lekker en genoeg. Ik krijg in die jaren altijd te horen, mag ik zoveel, mag ik dat allemaal eten….. 

 

Hulp nodig? Ik heb een heel goed te volgen online programma van 6 weken, kijk eens op mijn website voor meer informatie!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

ūüďě06-24526399 ¬†WhatsAppen mag ookūüĎć

email: info@ehvoedingsadvies.nl