Vitamine D, hoe zit het daarmee?

Vitamine D is bij zoveel processen in het lichaam betrokken! Zo is er voldoende vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen in onze botten. Waar te beginnen….

 

Zonder voldoende vitamine D kun je nog zo veel calcium eten, maar zal het onvoldoende worden openomen. Niet onbelangrijk, omdat bijvoorbeeld vrouwen in de overgang een flink verhoogde kans op botontkalking hebben. Maar opname van calcium in de botten is ook belangrijk  voor peuters, zuigelingen, zwangere vrouwen en mannen vanaf 70 jaar.  Omdat juist deze groepen mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen adviseert de Gezondheidsraad deze groepen om een vitamine D supplement te gebruiken.

Helaas blijkt uit onderzoek dat 66% van de vrouwen boven de 50 geen vitamine D supplement neemt, omdat ze niet op de hoogte zijn van dit advies.

 

Iedereen die mij kent, weet dat ik van mening ben dat als je voldoende gevarieerd eet,  al je voedingsstoffen prima uit je voeding kan halen. Dus, zoals het plaatje, voldoende vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

 

En dat is echt een gemiste kans, want vitamine D is niet alleen belangrijk voor het onderhouden van je botmassa maar ook ter preventie van spierzwakte, auto-immuunziekten, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, infectieziekten, depressies en cognitieve achteruitgang.

Omdat uit onderzoek blijkt dat een goede vitamine D status enorm belangrijk kan zijn bij de preventie van kanker, heeft de gezondheidsraad voor iedereen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D vastgesteld en is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, is het advies ook 20 microgram (800 IE) per dag.

Vitamine D ook heel belangrijk wanneer je wilt afvallen, of op gewicht blijven.

 

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar vitamine D kan ook ondersteunen bij het bij het behalen en het behouden van een gezond gewicht. 

 

En dat gebeurt op verschillende manieren:

  • Vitamine D verhoogt je insulinegevoeligheid. Wanneer je insulinegevoeligheid verlaagd is, maakt je lichaam meer insuline aan, omdat je cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. En zolang er veel insuline aangemaakt wordt, vindt er weinig tot geen vetverbranding plaats. En juist als je af wilt vallen, is het belangrijk dat je vetverbranding optimaal is en dat er dus zo min mogelijk insuline aangemaakt wordt.
  • Vitamine D zorgt ook voor het onderhouden van een gezonde spiermassa en spierkracht. Dit is erg belangrijk voor het behalen en behouden van een gezond gewicht aangezien spieren zorgen voor een goede verbranding, zelfs als we stil zitten. Verder is het behoud van spieren tijdens het afvallen belangrijk, omdat spieren zorgen dat de vorm van je lichaam goed blijft.
  • Daarnaast heeft vitamine D ook invloed op je eetlust. Een vitamine D tekort zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde eetlust door een verminderde afgifte van het verzadigingshormoon leptine.
  • Een vitamine D tekort gaat daarnaast gepaard met een verhoogde spiegel parathormoon (PTH). Een verhoogde PTH-spiegel kan leiden tot vetopslag en dus tot gewichtstoename.

Zo, tot zover dus vitamine D….. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl