HARTKLACHTEN EN OVERGANG


Hoe herken je een hartinfarct bij vrouwen, de symptomen zijn anders dan bij mannen. Er zijn andere klachten dan de bekende pijn op de borst uitstralend naar de arm. Snel handelen is geboden, maar hoe herken je de symptomen.  

 

Het zal wel de overgang zijn…

In de jaren  60 en 70 werden hartklachten als een typische mannenziekte beschouwd. Vrouwen konden zelfs een cursus volgen om beter voor hun man te zorgen. De veronderstelling was dat vrouwen beter beschermd werden door hun hormonen en dit is op zich tot op zeker hoogte ook correct. Vanaf de jaren 90 kwamen er wat meer onderzoeken op gang en bleek dat de grote kransvaten weinig vernauwingen vertoonden, maar de kleinere vertakkingen die lieten wel afwijkingen zien. Dit heet dan micro-vasculaire angina pectoris.

 

 

Probleem herkennen

Het is dus een lastige diagnose gebleken, er zijn onvoldoende onderzoeksmethoden om de ze kleine vaatjes zichtbaar te maken. Klachten bij vrouwen worden al gauw afgedaan als overgangsklachten. Want beschermen je hormonen je voor de overgang tegen hart en vaatziekten, kom je na de menopauze vrouwen in een versnelde inhaalslag terecht en verloopt het proces zelfs sneller als bij mannen. 

 

Risicofactoren

Zowel roken, als de anticonceptiepil en overgewicht geven een verhoogd risico op trombose en aderverstoppingen. Pilgebruik en roken leiden tot het ontwikkelen van bloedstolsels, dit kan dan weer leiden tot een acuut zuurstof gebrek in hart en vaten, angina pectoris. Overgewicht leidt tot het verstoppen van aderen waardoor de doorbloeding minder is en er dus ook hart en vaatziekten kunnen ontstaan. Goed nieuws is, dat iedere vrouw het zelfde risico op hart en vaatziekten heeft, maar met name het roken en overgewicht hebben een groot negatief effect op je aderen.

 

Welke klachten hebben vrouwen

De bekende klachten, benauwdheid op de borst en uitstralen naar je arm kennen we. Maar ook het uitstralen naar hals, kaken, rug en maag komen voor. Het is niet altijd alleen bij inspanning, maar ook in rust. Soms komt ook transpireren en misselijkheid erbij en dit zijn dan nog de klachten die mannen en vrouwen ervaren…..

 

Minder bekend zijn:

  • Koorts, zweten
  • Extreem moe
  • Onrust, angstaanvallen
  • Duizelig
  • Kortademig, ook in rust

Huisarts

Wanneer ga je naar de huisarts met je klachten? Ben je vaak moe, zonder reden? Heb je veel stress, of last van niet te plaatsen heftige emoties? Last van een drukkend gevoel op je borst, of pijn op je borst? Heb je last van hartkloppingen? Echt het zou wel eens meer dan ‘alleen’ de overgang kunnen zijn, er kan meer aan de hand zijn. Komen er hart en vaat zieken in je familie voor, wees dan alert! En maak een afspraak bij je huisarts. 

 

 

Hart en vaat ziekten zijn nu al jaren nummer 1 bij vrouwen, niet alleen landelijk maar ook wereldwijd.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl