OLIE, WAAR BAK JE HET BESTE IN?


Weet jij welke (olijf)olie voor bakken het meest geschikt is?

Met welke olie je kunt frituren en welke het lekkerste in de salade is? Hieronder kom je te weten hoe olie gemaakt wordt, welke olie je het beste kunt gebruiken voor in de sla, te frituren en te bakken.

 

Olijfolie

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. 

Olijfolie staat in de Schijf van Vijf. Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E.

 

2 Manieren van het winnen van olijfolie

De eerste persing betekent dat er sprake is van een mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt.

De tweede methode is het centrifugeren van de olijven, het is tijds-efficiënt en de olijfpitten blijven intact. Het geeft een zachte zuivere smaak.

 

 

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten

 • Extra Vierge olijfolie. Dit is een bijzondere vorm, het is olijfolie van de beste olijven. Het is de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Hiermee kun je bakken, maar beter niet frituren. Je kunt ze eigenlijk het best koud gebruiken. In salades, tapenades, koude sauzen en als finishing touch over de pasta of pizza.
 • Vierge olijfolie. Van een tweede of derde persing (of de centrifuge). Deze olijfolie heeft een iets neutralere smaak maar is nog altijd meer uitgesproken van smaak dan de normale geraffineerde olijfolie. Hierbij geldt: beter koud gebruiken dan erg hoog verhitten.
 • Geraffineerde ‘gewone’ olijfolie. Dit is vaak een mengsel van de geraffineerde (gecentrifugeerd, gefermenteerd, gereinigd en gebleekt) en vierge olijfolie. Deze is vaak veel minder uitgesproken van smaak. Maar door het raffineren, ontstaat een olie waar je prima mee kunt bakken en spettert hij ook veel minder bij verhitting.

En dan heb je ook:

 • Zonnebloemolie
  Frituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. De meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie.

Vet gezond

Vet is brandstof voor het lichaam. Verder bevat olie vitamine E. De meeste plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigd vet en verlagen het risico op bepaalde hartziekten ten opzichte van voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet (zoals dierlijke producten als boter en harde margarines). Alleen plantaardige oliesoorten als kokosolie (kokosvet) en palmolie bevatten veel verzadigd vet.

 

Milieu en duurzaamheid

 

Problemen bij de productie van olijfolie zijn erosie, uitputting van waterbronnen en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is er ook biologische olijfolie te koop.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Jacqueline (dinsdag, 22 augustus 2017 09:28)

  Leuke blog Emmy. Zeker ook jouw laatste opmerking over het milieu en duurzaamheid; daar had ik nog niet over nagedacht bij olijfolie! De volgende keer dat ik in de supermarkt kom neem ik zeker een fles biologische olijfolie mee!

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl