HOE VERS IS VERS?


Verse zuurkool, vers geperst sap, verse groenten, dagvers, koelvers… Vers wordt soms te pas, maar meestal te onpas gebruikt. Verse producten zijn namelijk duur en zeer kort houdbaar. Vaak gaat het bij deze aanprijzingen vooral om de versbeleving. Maar: wanneer zijn producten ‘echt’ vers en hoe herken je dat? Kan iedereen zijn waren verkopen onder het mom ‘vers’ of is het aan regels gebonden? 

 

'Vers'

Het woord ‘vers’ is eigenlijk een vage term. Letterlijk betekent vers zoiets als pas geoogst of pas bereid. Verse groenten rechtstreeks van het land of een vis die dezelfde dag is gevangen. Vers heeft ook een andere betekenis: weinig bewerkt en niet geconserveerd. Vers fruit komt niet uit blik of diepvries en vers vlees is nog rauw. In de praktijk heeft vers nog een derde betekenis: goede kwaliteit, gezond en lekker. Maar, denk eens aan de versafdeling in de supermarkt met producten als vleeswaren, kaas en olijven, die liggen er dagenlang. 

 

Hoe herken je ‘vers’

Verse groente en fruit, vis en vlees (dus letterlijk ‘vers’) herken je aan hun uiterlijk, geur, kleur en smaak. 

Verse groenten hebben een mooie kleur, ook aan de randen. 

Stengel- en vrucht-groenten moeten stevig aanvoelen. Dit geldt ook voor fruit.

Bladgroenten mogen niet slap zijn en zacht aanvoelen

Vers vlees heeft een prettige, bijna frisse geur. Verse vis ruik je niet of nauwelijks. 

Verse vis is stevig en voelt wat elastisch. De kieuwen zijn helder rood en niet slijmerig. De ogen glanzend en bol. 

 

Regelgeving

In de Warenwet staat waar een product aan moet voldoen om onze gezondheid niet in gevaar te brengen. Er staat geen definitie in van vers. Wel moet bijvoorbeeld verse vis voldoen aan bepaalde versheid normen. Let wel: de keurmeester is al lang uit beeld op het moment dat jij de verse vis koopt. Daarom is het vooral belangrijk dat je je eigen zintuigen gebruikt. 

 

Hollandse nieuwe

Haring is zelfs nooit vers, ook niet in de periode mei tot juli. De Hollandse nieuwe of maatjesharing gaat namelijk na de vangst eerst de diepvries in. Dit is zo bij wet geregeld, omdat er mogelijk haringworm in zit. De worm gaat bij invriezen dood. Dus dan is het maar goed ook!

 

Bewaren

Let vooral goed op de houdbaarheidsdata. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) zijn bederfelijker dan producten waarop ‘ten minste houdbaar tot’ staat (THT-datum).

Breng de verse producten na aankoop zo snel mogelijk naar huis en berg ze koel op. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl