EETBUI DE BAAS

 

HOE ONTSTAAT EN WAAR KOMT DIE EETBUI VANDAAN, HAD JE ECHT HONGER?

De meeste eetbuien ontstaan niet omdat je honger had. Vaak worden dit soort eetbuien in gang gezet door gevoelens van onrust, verveling, maar ook depressie, eenzaamheid en bijvoorbeeld angst...

 

DIEET

Wanneer je het gevoel hebt op dieet te staan, je niet lekker in je vel zit, een hele drukke periode thuis of op je werk hebt, krijg je het gevoel zielig te zijn, je vindt dat je wel iets extra`s verdient. Maar je bent op dieet en dus al langere tijd bezig jezelf iets te ontzeggen, dan is de kans groot dat je op enig moment bezwijkt. Iets wat je heel lekker vind, iets wat je graag snoept en dan niet 1 niet 2 maar de hele zak het liefst leegeet. Met als gevolg dat je ontevreden bent over jezelf, je het gevoel krijgt dat het je weer eens niet lukt en zie je wel dat je het niet kan gevoelens. Zo is voor je het weet het cirkeltje weer rond en ben je gevoelsmatig weer bij af. 

 

HOE GA JE DAAR NU BETER MEE OM?

Hier een aantal tips om de verleidingen te weerstaan.

 • Zorg dat je altijd een gezond alternatief in huis hebt. Pak een lekker stuk komkommer of fruit, of drink een groot glas water. Meestal zakt de eetbui.
 • Ga wat doen, beweging zorgt voor afleiding. Ga een eind wandelen, touwtjespringen of met de hond om (leen er een van buren;P)  als je die eetneiging op voelt komen.
 • Wees eerlijk, heb je écht honger? Is dit goed wat ik kies, heb ik hier écht trek in. Hoe voel ik mij als ik het niet neem? (trots, stoer, blij met jezelf)
 • Zorg voor afleiding. Bel je zus, je vriendin, ga in bad, pak een boek, zet je favoriete cd op.

TROTS ZIJN

Weet wanneer je er een weerstaan hebt, je de volgende keer sterker bent. Het is een constante golfbeweging, het zwelt aan en zwakt weer af. Wanneer je weer trots op je zelf bent kan je veel makkelijker volhouden.

Maak een plan! Wanneer je de eerste keren je eetbui hebt verslagen, onthoud dan wat voor jou heeft gewerkt. En schrijf dit op, maak een lijstje en hang dat op de koelkast. Wanneer je de volgende keer de koelkast open wilt trekken om te snacken, zie je, je eigen lijstje hangen en bedenk je hoe trots je op jezelf was toen je de eetbui versloeg. 

 

Hieronder nog meer tips om meer grip op je eetbui en op jezelf te krijgen. Zou zonde zijn als de goede voornemens in de eerste week al sneuvelen, ja toch?

 

WAAROM GEEN DIEET

Wanneer je door middel van een crash dieet, hooguit één of twee kilo kwijt wil is het niet zo`n probleem. Maar moet je een grotere uitdaging aan, zou ik zeker geen crashdieet aanraden. Probeer na te gaan wat er speelt, waarom je, je niet of moeilijk aan een voedingsadvies kan houden. Wanneer je dit ontdekt hebt, is het vaak eerder mogelijk zo`n patroon te doorbreken.

 

HET GELOOF IN JE DIEET

Op het moment dat je een dieet begint en er helemaal in gelooft, werkt het zeker. Ze beloven gouden afvalbergen en wat wil je het liefst? Zo snel mogelijk van je overgewicht af. Na een maand gaat voor jou gaat de focus liggen op al de voeding die je niet meer mag en des te groter wordt het gemis en de behoefte om toch dat chocolaatje of koekje te pakken. Je eet je weer eens klem en hebt natuurlijk spijt en gaat nog harder lijnen..... en na een week aan dat dropje te hebben lopen denken, (vr)eet je de hele pot drop leeg...... natuurlijk heb je weer vreselijke spijt en ga je nóg harder lijnen...... dan zie je iemand op tv chips eten en bedenkt, 'hè, ik heb nog een zak liggen, nee dat doe ik niet. 1 avond later, je ziet weer een chips reclame voorbij komen en... weg is die zak! Natuurlijk heb je weer vreselijke spijt en ga je nóg véél harder lijnen.....enz....Herkenbaar?

 

GENEN

Vroeger werden we geplaagd door voedselschaarste. Op het moment dat er voeding aanwezig was moest je, je wel volproppen, anders was er niet meer. Zo kweekte je reserves. Dat zit in onze genen...

Daarom is het moeilijk zo`n reclame van chips te weerstaan. Je wordt de hele dag met voeding geconfronteerd en helaas is dat niet altijd de gezondste voeding. In sportkantines, schoolkantines, reclameblaadjes roepen allemaal naar je, kom eten, kom snoepen.

 

Dus dan is het toch tijd om er beter mee om te leren gaan!

 

WEES BEWUST VAN JE LICHAAM

Leer te luisteren naar wat je lichaam je verteld, heb je buikhonger of hoofdhonger?

Stop eten als je genoeg hebt. Je bord hoeft echt niet leeg en schep niet nog een keer op, die schalen hoeven echt niet leeg

Wees bewust welk voedsel je bewaart. Laat het liever niet in de koelkast staan, maar vries het in. Anders is de kans groot dat je het morgen alsnog extra op eet!

Zorg voor volwaardige voeding, haal geen 'rommel' in huis! Wanneer je niet van alles in huis hebt, kan je het ook niet snaaien!

Eet wanneer je trek hebt, eet niet meer dan dat je trek hebt. Eet niet wanneer de tijd je zegt dat je moet eten... luister dus beter naar je lichaam.

 

WEET WAAROM JE EET

Hieronder diverse manieren om met een eetbui om te gaan en hoe je er ook over kan denken. Het helpt je nooit om in de put te gaan zitten en jezelf verwijten te blijven maken. 

 • Wees positief, jij kan dit aan! Wees bewust van je gevoelens, blijf dus niet in de negatieve spiraal hangen, maar ga omdenken!
 • Wees lief voor je zelf. Je beloont jezelf niet met je eetbui, je straft jezelf ermee. Je maakt je lijf en hoofd niet gelukkig door, door te eten! 
 • Wees op tijd. Herken je bui en wees barmhartig voor je zelf, ook jij kan en mag verdriet hebben. 
 • De eetbui haalt je verdriet niet weg, maakt alleen dat je naderhand je nog ongelukkiger voelt. 
 • Geen spijt. Heb je een eetbui gehad, sluit dat af en ga door. Nieuwe ronde nieuwe kansen, elke dag is er een en je begint gewoon morgen opnieuw.
 • Gebeurt is gebeurt. Maar is het gebeurt, die eetbui, ga dan eens na wat eraan vooraf ging, verveel je jezelf, heb je ruzie gehad, ben je boos op je baas, heb je geldzorgen, was je ongelukkig... schrijf of praat met iemand die je vertrouwd.
 • Geen controle. Heb je geen controle over wat gebeurt, weet je niet hoe je verder moet, zoek hulp. 

 

 

 

STRESSSSS EN ETEEEEENNNN

Ja, als je stress hebt, ga je meer eten. Je hormoonspiegel is als gevolg van het toegenomen stresshormoon cortisol en adrenaline te hoog. Met als gevolg..... eten!

Het lichaam denkt dat stress, inspanning is. Stress kost ook energie. Het lichaam verbruikt een soort van energie, dus vraagt het lichaam om voeding. En wat eet je dan het liefst vetten en suikers. 

 

WAT TE DOEN MET STRESS

Ga na wat je stress veroorzaakt en ga het gesprek aan. Met je relatie, met je vriend(in), met je baas, of zo nodig met je zelf! Ennnn doe er wat aan!

 • Afleiding. Ga eruit. Een rondje wandelen (buitenlucht) doet altijd goed. Geen zin om alleen te gaan, zoek een buur of vriend(in) ga samen, misschien ook goed om eens een goed gesprek mee te hebben. Of ga de buurhond uitlaten, buren ook blij. 5 minuten in de buitenlucht zijn al goed om je hormoonspiegel te laten zakken. 
 • Wees je eetbui voor. Je weet zelf het beste wanneer je de meeste kans hebt op een eetbui. Is dat altijd tijdens je netflix halfuurtje, zorg dat je de hele groenteboer bij je hebt liggen, worteltje, peentje, tomaatjes enz. Maak van te voren 2 volkoren knäckebrödjes klaar met wat smeerkaas en plakjes komkommer....
 • Wanneer jij je de eetbui voor bent, is het altijd 1-0 voor jou!

 

WEES BEWUST VAN JE BUI

Er zijn vele momenten waar je onbewust aan het eten slaat, omdat het eten, je even doet vergeten waar je mee zit. Probeer je gevoelens te scheiden van je eetgedrag. 

Het vervelende is, dat je na een eetbui, je meestal je niet beter, maar slechter voelt. Je verwijt je zelf en voelt je schuldig. Met aan het eind van het liedje weer het gevoel waar het allemaal mee begon, maar nu nog erger, met het schuldgevoel van je eetbui erbij! 

 

Het verband tussen jouw emoties en eetbuien is onbetwist. Maar je kan er wat aan doen, het volproppen doe je ook zelf! Wees bewust dat jij zelf dat besluit moet nemen, dat alleen jijjezelf kan veranderen. Als je open staat en wilt, kan je geholpen worden. Uiteraard kan je hulp zoeken, ik heb al vele mensen geholpen.

 

Je krijgt dan handvatten, om er beter en bewuster mee om te gaan. Maar weet wel, het werkt alleen als jij er voor gaat. Want er is er maar 1 die dat kan doen, dat ben jijzelf

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl