ONTSTRESSEN, PROBEER HET ZO

Stress, wie heeft er tegenwoordig geen last van. Hoe ga je ermee om en hoe ga je proberen de stressangel uit jouw leven te halen.  

 

Veel van deze anti-stress tips kunnen je helpen de stress te verminderen tijdens momenten van inspanning. Je kan niet altijd stress voorkomen, soms is het zelfs wel nuttig, wanneer je een prestatie moet leveren, het toneel op moet, een examen moet doen, dan kan stress soms je helpen beter te presteren. Het wordt een probleem als de stress te hoog oploopt en je hebt er zoveel last van dat je niet meer goed kan functioneren dan kan het helpen om te zoeken waar de oorzaak ligt, of je hier mee aan de slag moet of dat je hulp zou willen zoeken.

 

Maar voor alle andere momenten, staan hier misschien wel wat tips tussen waar jij wat aan hebt: 

 

Werk

 • Relativeren

Wanneer je relativeert, kan je de mate van stress beter aan. Wat en hoe belangrijk is het waar je mee bezig bent. Wat gebeurt er nu eigenlijk echt als iets niet af is, wat kan er dan gebeuren. Misschien kan je eens bewust focussen, schrappen en afronden. Maak dingen overzichtelijk en schept rust.

 • Lijstjes

Ik ben gek op lijstjes, daar kan je mooi afvinken. Gedaan is gedaan. Maak je lijstje in volgorde van prioriteiten en streep lekker af wat klaar is. Werkt ook stimulerend, want je ziet ook beter wat je allemaal al gedaan hebt.

 • Vrije uren

Plan in je agenda vrije uren. Ook kan je in je agenda uren blokkeren, dus even niets plannen. Zet het vast, kies voor jezelf. 

 • Plannen

Plan je dag niet helemaal strak in. Soms lijkt het onmogelijk, maar doe vast je afspraken niet te strak te plannen. Beweeg even, ga even een kopje thee halen... en staar een tijdje uit het raam wanneer je een tussendoortje naar binnen werkt. Elk uur of elke twee uur even wat rust inbouwen kan een hoop goed doen en je stress verminderen.

 • 1 ding tegelijk

Snel doorgaan met een andere taak is iets anders dan multitasken. Doe dingen één voor één. Wanneer je alles tegelijk doet wordt het een chaos in je hoofd, stress ligt dan om de hoek. Plan je werk en wees bewust bezig met wat je aan het doen bent. 

 • Neem stress-vrii

Neem gewoon eens vrij van je werk. Niet omdat je iets te doen hebt of een vakantie hebt gepland, maar gewoon om eens een dagje niets te doen. Dit is niet verboden en zorgt ervoor dat je misschien eens een boek kunt lezen of een andere ontspannende activiteit kunt ondernemen.

 • Maak een lunchwandeling

Gebruik de pauze op je werk of thuis om buiten een wandeling te maken. Dit is een goede manier om je hoofd helemaal leeg te maken. Bovendien beweeg je gelijk even en ben je er even helemaal uit. Dit is misschien wel de beste en leukste tip!

 

 

Thuis

 • Screen stop

Zet bewust je scherm eens uit. Stop met facebooken, twitteren, Instagram of wat dan ook en steek die tijd in rust. Doe dit ook zeker een uur voor je gaat slapen. Je tablet, laptop, tv, uitzetten die handel en neem rust! Echt je slaapt veel beter!

 • Opgeruimd huis opgeruimd hoofd

Wanneer je bureau opgeruimd is, kan je fris aan de slag. Is je huis opgeruimd, kom je lekker thuis. Laat geen rommel liggen voor de volgende dag, dit levert stress op. Dus, ruim op. 

 • Rust uit

Wanneer je na een drukke dag thuiskomt, heb je rust nodig. Ga even zitten of liggen op de bank en sluit je voor elke afleiding af. Probeer je gedachten te stoppen en maak de overgang naar ontspanning. Veel mensen hebben baat bij bepaalde rustgevende technieken zoals meditatie, stretchen of yoga. 

 • Doe dom werk

Voer een taak uit die je bijna met je ogen dicht, op de automatische piloot, kunt doen. Doordat je je toch moet concentreren op deze taak zal dit het denken in je hoofd stilzetten hetgeen heel ontspannend werkt.

 • Piekeren

Probeer wanneer je veel stress hebt te stoppen met piekeren, het helpt echt niet dat jij ergens van wakker ligt. Laat los wat niet goed loopt.Door middel van de volgende tips kun je de stress verminderen en jezelf tot rust brengen.

 

 • Dag nacht ritme

Zorg voor een vast dag- en nachtritme. Door hier een vast patroon in te hebben, zul je makkelijker in slaap vallen en uitgeruster wakker worden.

 

Voeding

 • Minder koffie en roken

Koffie en nicotine zorgen voor een energierush, die snel over gaat. Daarna ben je weer terug bij af, moe dus. Het is moeilijker dan je balans te vinden en stress tegen te gaan. Zoek een andere manier van rust nemen, neem een kop groene thee en concentreer je op je adem. Daar krijg je pas energie van.

 • Suikers (hoort eigenlijk wel een beetje bij koffie en roken)

Kan ik dus lekker kort over zijn, je krijgt ook die korte energierush en daarna juist die dip. Dan is het juist nog moeilijker je weer te focussen en door te gaan.

 

 • Vermijd overmatig alcoholgebruik

Natuurlijk zijn een paar glaasjes alcohol geen probleem. Bij teveel alcoholgebruik moet je lichaam zich echter herstellen en zal je lichaam dus ook vol aan het werk moeten om alle alcohol weer af te breken. Verspilde energie dus.

Hoe verhoog je, je anti stress vermogen

De mens met een goede algemene conditie van de geest, heeft weerstand tegen stress. Maar wat als het even fout loopt in je hoofd, wat kan je helpen om je weer op langere termijn beter tegen stress te weren. 

 • Beweeg  
  Sporten blijft een goede manier om de stress uit je lijf te houden. Blijf echter binnen je grenzen en overdrijf het niet. Een wandeling buiten, kan net zoveel effect hebben.
 • Buitenlucht
  Met je hoofd in de zon lijken alle zorgen minder. Ga veel naar buiten. Het zorgt voor lichamelijke beweging en het heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Bovendien zorgt de zon voor broodnodige vitamines die de stress verminderen.
 • Praat
  Praat met mensen over je gevoel. Zoek een vertrouwenspersoon in je omgeving. Als je alles opkropt kan dit stress te veroorzaken. Een coach kan ook een oplossing zijn. Door je zorgen te uiten zal de druk minder worden en zal de stress afnemen.
 • Speel eens een bordspel
  Het klinkt ouderwets, maar bordspellen zijn heel erg geschikt om je beter te gaan voelen. Het houd je bij de TV vandaan en het is bovendien een sociale activiteit waar je helemaal in op kunt gaan.
 • Kies je vrienden
  Druk met social media en het bijhouden van elk feestje in je stad of dorp. Daarbij de familie verjaardagen, vrienden uitjes enzovoort? Ga eens voor jezelf na wie er echt belangrijk zijn in je leven, probeer geen tig vrienden tevreden te houden. Ten eerste lukt dit je niet en ten tweede kost het heel veel energie. Voor je eigen geluk heb je bovendien maar een paar vrienden nodig.
 • Verminder prikkels
  Verminder het aantal prikkels in je omgeving. Zet de telefoon eens wat vaker uit. Lees eens een boek na het eten in plaats van meteen de televisie aan te zetten. Alle prikkels die binnenkomen moeten je hersenen verwerken en geven je een overspannen gevoel. Dit is ook één van de oorzaken dat stress een steeds groter probleem aan het worden is. Door alle elektronika worden we de hele dag blootgesteld aan allerlei prikkels.
 • Luister naar muziek
  Uit diverse onderzoeken is gebleken dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt en hierdoor zal de stress verminderen.
 • Geniet
  Behalve het toepassen van al deze tips is het ook heel belangrijk om te genieten. Denk eens na over wat jij leuk vindt in het leven. Probeer ook eens wat langer stil te staan bij dat lekkere eten of die mooie zonsondergang. Er is genoeg om van te genieten als je je er maar bewust van bent. Door de afleiding zal de stress verminderen zonder dat je er erg in hebt.
 • Wees tevreden
  Verwacht niet zoveel van jezelf. Niemand is perfect en niemand heeft het perfecte leven. Accepteer hoe je leven is en maak er het beste van. Eeuwig streven naar beter en meer maakt je alleen maar ongelukkiger.
 • Neem een hond
  Honden hebben een goede invloed op de gezondheid van mensen. Alleen al het uitlaten van de hond zorgt ervoor dat je buiten komt en aan je beweging komt. Bovendien geeft de band met je hond je een goed gevoel.
 • Herleef oude hobby’s
  Fris je oude hobby’s weer eens op. Wat deed je voordat je verslaafd raakte aan stress? Wellicht ging je vaak vissen, een stukje fietsen of ben jij zo’n persoon met een hele treinbaan op zolder. Pak deze hobby dan weer eens op en richt je weer op andere zaken.
 • Drink anti-stress thee
  Kruidenthee, groene thee en zwarte thee zijn goed voor je algehele gezondheid en het zal ook de stress verminderen. Bovendien is thee een prettige vervanger voor koffie.
 • Schrijf de stress van je af
  Een goede aanvulling op praten over je problemen is om erover te schrijven. Het zorgt ervoor dat het een stuk helderder wordt in je hoofd en je krijgt alles beter op een rijtje. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden en zo de stress verminderen.Zoek uit waar de stress vandaan komt

 

 

Vaak heeft stress een directe oorzaak. Bedenk goed waarover je gedachten en je
stress gaan. Wanneer de stress een duidelijke oorzaak heeft kun je er wellicht iets aan doen. Misschien kun je gaan praten met degene waarmee je misschien ruzie hebt of je kunt een taak of project overdragen aan een collega. Door concreet op zoek te gaan naar de oorzaak zal de stress verminderen en krijg je weer het gevoel controle te hebben.

 

Zoek je hulp, neem eens contact op. Kunnen we kijken of het tussen ons klikt en of we een mooi coachingstraject in gaan. Je bent van harte welkom!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl