DE IDEALE SNACK

Wanneer mensen hun ideale snack beschrijven, noemen ze vooral sensorische eigenschappen zoals warm of hartig. Ze vinden het belangrijk dat de snack aan hun persoonlijke voorkeuren voldoet.

Wetenschappers van de universiteiten in Utrecht en Wageningen vroegen 1087  Nederlanders hun ideale snack te beschrijven. De deelnemers kwamen uit verschillende leeftijdsgroepen en hadden verschillende opleidingsniveaus. Ze zijn geworven op een consumentenbeurs, op middelbare scholen en universiteiten en via sociale media. 55 procent van de deelnemers was vrouw.

 

Vervolgens vroegen ze de deelnemers te beschrijven wat een gezonde en een ongezonde snack is. De onderzoekers codeerden de beschrijvende woorden (bijvoorbeeld ‘lekker’, ‘laag in calorieën’, ‘zoet’ en ‘gefrituurd’) en voegden synoniemen samen. Tenslotte analyseerden ze welke kenmerken het vaakst werden genoemd. Ze publiceerden het onderzoek in het tijdschrift Appetite.

 

Obesogene samenleving

Door snacks krijgen mensen veel calorieën binnen. Vaak zijn dit niet de meest gezonde producten. Meestal kiezen mensen niet bewust voor een ongezonde snack, maar eten ze die uit gewoonte. Bovendien worden ze verleid door de vele reclames. Dit staat bekend als de obesogene samenleving. Veel mensen ervaren gezonde snacks als minder lekker en minder verzadigend dan ongezonde. Mensen die een chocolade-framboosreep aangeboden kregen als een ‘gezonde snack’, aten er meer van en voelden zich daarna nog hongerig, dan wanneer precies dezelfde reep als ‘lekker’ werd gepresenteerd.

 

Een ideale, gezonde of ongezonde snack

Mensen ervaren dus een gat tussen lekker en gezond. Daarom kozen de onderzoekers ervoor om deelnemers eerst naar hun ideale snack te vragen, zonder associaties met gezond of ongezond. Toen noemden de deelnemers vooral sensorische eigenschappen, zoals ‘warm’, ‘koud’, ‘zoet’ en ‘hartig’. Daarnaast noemden ze bepaalde productgroepen als ‘sandwich’, ‘fruit’ en ‘chocolade’. Vervolgens moesten ze een gezonde snack omschrijven. Opvallend is dat het woord ‘lekker’ het meest werd genoemd, gevolgd door ‘laag in suiker’, ‘vitamines’ en ‘laag in calorieën’. Een ongezonde snack associeerden de deelnemers duidelijk met ‘vet’, ‘suiker’ en ‘zout’, maar ook weer met ‘lekker’.

 

Ideale snack is lekker en gezond

Daarna analyseerden de onderzoekers de verbanden tussen de vaakst genoemde woorden. Hieruit bleek dat een ideale snack vooral werd geassocieerd met sensorische eigenschappen. Bij een gezonde of ongezonde snack denken mensen vooral aan voedingswaarden, in positieve dan wel negatieve zin. Toch noemden mensen bij een ideale snack wel het woord ‘gezond’ en als voorbeelden noemden ze vooral gezonde producten. Veel mensen willen dus wel gezonde tussendoortjes eten, maar die snacks moeten wel lekker zijn. De onderzoekers bevelen daarom aan dat smaak een belangrijke rol moet spelen bij de productontwikkeling van gezonde snacks. De ideale snack is zowel lekker als gezond.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl