ZINK EN VITAMINE C, WELK EFFECT HEEFT DIT OP CORONA

Het innemen van extra vitamine C en zink heeft geen invloed op het verloop van besmetting met COVID-19. Zowel samen als los van elkaar hebben deze supplementen geen effect op de ernst en de duur van de ziekte. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek, gepubliceerd in JAMA.

 

Vier groepen

In de studie werden 214 Amerikaanse volwassenen geïncludeerd die gediagnosticeerd werden met COVID-19. Alle patiënten kregen de gebruikelijke zorg en werden daarnaast ingedeeld in verschillende onderzoeksgroepen. Een groep kreeg gedurende 10 dagen iedere dag 8.000 mg vitamine C, een groep kreeg 50 mg zink, een groep kreeg beide supplementen en de vierde groep kreeg geen supplement. De uitkomstmaat was het aantal dagen dat nodig was om tot 50 procent symptoomreductie (koorts, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid) te komen.

 

Uitblijven van effect

De groep die geen supplementen kreeg, had na gemiddeld 6,7 dagen de helft minder symptomen. In de vitamine-C groep was dit 5,5 dagen, in de zink-groep 5,9 dagen en in de gecombineerde groep 5,5 dagen. Deze verschillen waren niet significant. Er was ook geen verschil tussen de groepen in het aantal ziekenhuisopnames of overlijdens. Bovendien rapporteerden 44 mensen bijwerkingen van het gebruik van de supplementen, zoals misselijkheid, diarree en maagpijn. Deze klachten kwamen in de groep zonder supplementen veel minder voor. Hoewel oorspronkelijk 520 mensen geïncludeerd zouden worden, is de studie na deze tussentijdse bevindingen halverwege stopgezet vanwege het gebrek aan effect.

 

Verwachtingen niet waargemaakt

Ook bij deze studie zijn natuurlijk kanttekeningen te plaatsen. De groepen waren relatief klein, de controlegroep kreeg geen placebo, de patiënten waren niet geblindeerd en de uitkomsten zijn gebaseerd op zelfrapportage. Ondanks dat is dit een goede wetenschappelijke studie en kan er geconcludeerd worden dat de 2 supplementen de hoge verwachtingen niet waarmaken, schrijven 2 onafhankelijke artsen in een bijgevoegd commentaar.

Bron: JAMA

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl