ALLES OVER RADIJS!

De radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).

 

Radijs is lekker, kan een beetje pittig zijn, dan vind ik ze het lekkerst!

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel(radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en rood-witte tint.

 

Gebruik

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen. Radijs kan makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn echter rassen die weinig gevoelig zijn voor het voos worden. Als de knol is gevormd en er in één keer te veel water gegeven wordt, kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.

Anno 2019 wordt in Nederland 80% van de radijs verpakt in zakjes van 125 gram tot zakken van 10 kg. Dit komt de smaak ten goede, omdat het loof wordt verwijderd. De radijs blijft langer vers/ tot wel 14 dagen.

 

Zaaien

Radijs kan van december tot september worden gezaaid. Van december tot half maart wordt er onder glas en daarna in de volle grond gezaaid. Niet dikker zaaien dan 300 tot 400 zaden per m².

Bij vroeg zaaien duurt de teelt enkele maanden en bij zaaien in maart ongeveer zes weken, terwijl in de zomer dit drie tot vier weken is.

 

Maar wat gebeurde er van de week, toen kwam een client in mijn praktijk en vroeg aan mij; "Joh, wat ik nu hoorde, ik eet graag radijsjes maar die zijn niet zo goed voor je bloeddruk, is dit zo??"

 

 

Radijs helpt je bloeddruk onder controle houden

Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren. De consumptie van radijs heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel omdat de groenten een lage glycemische index hebben. De groente reguleert ook de opname van suikers in de bloedbaan en is dus veilig voor diabetici om te consumeren.

Daarbij doet het:

1 Ademhalingsstoornissen behandelen, 

2 Artrose verlichten, 

3 Bloedvaten versterken, 

4 Geelzucht verhelpen, 

5 Gewicht te verliezen, 

6 Hartgezondheid bewaken, 

7 Zit het hoog in de vezels,

8 Huidgezondheid verbeteren

9 Immuniteit verbeteren

10 Kanker helpen voorkomen

11 Lichaam hydrateren

12 Nieren en urinewegen zuiveren

13 Rode bloedcellen onder controle houden

14 Verhoogt de zuurstof toevoer naar het bloed

15 Verbeterd de spijsvertering

 

Zo, wie zei ook alweer dat radijsjes niet zo goed waren....

I rest my case

😂🤣🤪🙋‍♀️

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl