ALLEMAAL BEESIES, OVER INSECTEN ENZO

Allemaal beesies….

Ieuw, insekten in je eten, daar moet je toch niet aan denken!!! Het wemelde van de berichten afgelopen weken op allerlei media. Want, het mag tegenwoordig nog ook! Hoe moet je nu weten of je een product koopt waar insecten in zitten of niet. Dat willen we toch niet, of …. 

 

Spoiler

Even een spoiler, er was altijd al een kans dat er insecten in je eten zaten, alleen was dat niet expres. Ik geef even een paar voorbeelden, in je zak kant en klare sla kan gemakkelijk een restje van een torretje inzitten. Bij mij kwam een keer een kikker uit de zak andijvie de koelkast uitgelopen. Maar die heb ik niet opgegeten, dat dan weer niet. Zo ook in dadels, daar zitten larven van kevers en rupsen in. Het kan dan zelfs gaan om 5 insecten per 100 gram…. Dat mag zelfs, is niet te voorkomen. 

 

Maar dan, chocola, lekker he!!

Daar zitten de larven van de cacaomot in. De cacaomot, de naam zegt het al, op cacao af, daar legt ze haar eitjes. En dit kan wel eens tot ontwikkeling komen in je chocoadereep….. ieuw, ja dan is de chocolade niet zo aantrekkelijk meer. Zo heb je ook de meelmot, die gaat af op… bonen en meel. En van meel maken ze brood en pasta van. Tja, Maar zo zijn er veel voorbeelden waar het per ongeluk is. Dat is nog een soort van voordeel door de extra eiwit inname!!

Maar dan de andere koek, de roze koek, die is roze door het gebruik van vrouwelijke cochnilleluizen (E120). Deze zorgen voor een karmijn kleur. In roze koeken dus, en in roze muisjes, rode vruchtensap en roodgekleurde snoepjes, winegums bijvoorbeeld. Hier is het dus expres gebruikt en heeft het zelfs een E nummer, E120. Dit kan je dus voortaan op het etiket terug vinden. 

 

Dus vanwaar deze reuring op de mediakanalen…. 

Nou, sinds kort heeft de EU groen licht gegeven voor het gebruik van krekelmeel en van kleine meelwormen. De treksprinkhaan, gele meelworm en de huiskrekel, waren voor levensmiddelen al goed gekeurd. 

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik een mot die uit mijn chocola komt. De larve die tot ontwikkeling is gekomen, én er niet in hoort, toch een enger idee vind als wat meel van een krekel in mijn zelf gekozen krekelburger??!! Ik verzin de krekelburger nu zelf, denk wel dat het een kans maakt. Iedereen wil burgers, en steeds minder vlees, maar wel een ‘hamburger’ kunnen eten…

 

'Niet alleen Latijnse naam

Als een product insecten bevat dan wordt dat op het etiket niet alleen vermeld met de Latijnse naam van het insect, maar ook met de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht. Dat is zo vastgelegd in de Europese regelgeving. Wat betreft krekelmeel zou je dan dit zien staan: "gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit Acheta domesticus (huiskrekel)". Bron; Voedingscentrum' 

 

Dat vind ik dan wel weer een geruststelling, dat je op het etiket ook nog gewoon kan zien en begrijpen wat er in zit. Ben benieuwd met welke trucjes de fabrikanten gaan komen om toch te kunnen misleiden. Dus ik hou het in de gaten!! 

 

Al in de winkel?

Eerst wordt er onderzocht of het allergische reacties voor mensen oplevert. Dan moeten er bedrijven komen die er producten van willen gaan maken, deze moeten marktonderzoeken gaan, doen gekeken of er een markt voor is. En dan moeten er nieuwe producten worden ontwikkeld, die aantrekkelijk zijn, smaken enz..… dus een lange weg voor het product in de winkel ligt.

 

Voordeel/nadeel

Voordeel, ze zijn rijk aan eiwitten en heel belangrijk de voedingswaarde is gelijk aan vis, kip, rund of varkensvlees. Er is minder ruimte voor nodig om te kweken, én de uitstoot is lager. Maar als. Nadeel, je kan het als nadeel zien, dat het wel afhankelijk is, van wat ze ervan maken. Wordt het gebruikt als toevoeging in volkorenbrood, of pasta dan zijn dat producten die al een lagere milieubelasting hebben en tja, dan is er dus niet zoveel duurzaamheidswinst. 

Zo, dat was dus een blog over allemaal beesies! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl