VLEESVERVANGERS ONDER DE LOEP

De consumenten bond, onderzocht 36 verschillende vegetarische burgers uit diverse supermarkten die gemaakt zijn op basis van:

  • Soja
  • Peulvruchten
  • Groenten

Deze zijn beoordeeld op voedingswaarde. Daarnaast onderzochten ze de duurzaamheid en de smaak van vleesvervangers in het algemeen.

 

Hoe gezond zijn vleesvervangers?

Te veel vlees eten is niet gezond. Zo wordt de consumptie van rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) in verband gebracht met beroertes, diabetes en kanker. Maar er zitten natuurlijk ook een hoop goede stoffen in vlees zoals eiwitten, ijzer en vitamines. 

We onderzochten of vegetarische burgers voldoende voedingstoffen bevatten om als volwaardige vleesvervanger te dienen. Vegetarische burgers op basis van soja scoorden het best. 

 

Welke vegaburger is de beste vleesvervanger?

Om te bepalen welke vegetarische burger de meest volwaardige vleesvervanger is, keken ze naar het eiwitgehalte en de hoeveelheid vitamine B12, ijzer en zout. Sojaburgers scoorden het best op deze punten. Op nummer 1 staat de verse plantaardige burger van de Albert Heijn. De vegetarische hamburger van Garden Gourmet kwam als tweede uit de bus, gevolgd door de Goodbite burger van de Jumbo.

 

Groenteburgers
De groenteburgers uit de test scoorden minder goed. Niet omdat ze niet gezond zijn, maar omdat ze vaak niet geschikt zijn als volwaardige vleesvervanger. Zo bevatten ze vrij weinig eiwit en ijzer. Prima voor als je meer groente wilt eten, maar qua voedingswaarde heeft het niet veel met vlees te maken. Op zich geen probleem als je vlees hier af en toe mee vervangt, want onze voeding bevat vaak genoeg eiwit.

 

Vlees en vleesvervanger: proef je het verschil?

Fabrikanten van vleesvervangers doen hun best om de structuur en smaak van vlees na te bootsen. Uit ons smaakonderzoek blijkt dat dit ook aardig lukt. We lieten consumenten verschillende maaltijden proeven - steeds een variant mét en een variant zónder vlees.

 

Nasi

Zo schotelden we nasi voor met vegetarische kipstukjes en nasi met stukjes kipfilet. Bijna 1 op de 3 proevers in het panel vond de vegetarische nasi lekkerder dan de vleesvariant.

 

Pasta met gehakt

Naast de nasi lieten we ook pasta met vegetarisch gehakt en pasta met rundergehakt proeven. 64% van de proevers wist het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. De rest van de proevers bestempelde het vlees onterecht als vleesvervanger.

 

Broodje hamburger

De derde maaltijdvariant in de test was een broodje hamburger, waarbij de proevers zowel een vegetarische burger als een vleesburger kregen voorgeschoteld. Hier bleek 72% van de proevers de vegetarische burger van de vleesvariant te kunnen onderscheiden. 80% beoordeelde de vleeshamburger als lekkerder dan de vegaversie.

 

Smaak moeilijk te onderscheiden 

Het bleek best moeilijk om het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. Toch werden de maaltijden met vlees over het algemeen iets lekkerder gevonden. 

Wil jij ook graag dat een vleesvervanger naar vlees smaakt? Of vind je juist dat een vleesvervanger helemaal niet op vlees hoeft te lijken?

 

Duurzaamheid

Naast diervriendelijker zijn vleesvervangers tot 5 keer minder milieubelastend dan vlees. Dit is per type vleesvervanger verschillend. Op de pagina over duurzaam consumeren lees je meer over de verschillen.

 

Verschillende soorten vleesvervangers

De meeste vleesvervangers zijn gemaakt op basis van soja, peulvruchten of groenten. Maar ook insecten en wieren zijn geschikt om vlees te vervangen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Je kan mij ook hier vinden:

Facebook

Instagram


EHVoedingsadvies, Lekker in je vel coach!

 

Iedereen die wat zwaarder is, dan gezond voor je is, heeft eigenlijk levenslang! Mijn missie is dan ook om te kijken hoe je op een leuke en lekkere manier, toch een zo gezond mogelijk gewicht kan bereiken! 

 

EHVoedingsadvies | Ruiter 20 | 3232 RH Brielle

📞06-24526399  WhatsAppen mag ook👍

email: info@ehvoedingsadvies.nl